Paleosok, ma mi az ebéd nálatok?
Azt még nem tudom, én még a reggelinél tartok, ami hagymás rántotta nyers zöldségekkel :)
Kivételesen van ötletem a következő napokra, a mai pont kérdéses, mert a párom krumplit fog enni kapormártással (a kapormártás paleo lesz), nekem viszont még egy zellerem sincs, hogy megsüssem tojással. De majd kialakul. Valószínűleg főzök zöldséglevest, ha pedig éhes vagyok, mindig lehet tojást enni, illetve most barackot is.
Tegnap vajban (épp nincs kókuszzsír) sült hal volt az ebéd, vele sült zöldségekkel (nem vagyok teljesen paleós, volt közte zöldbab is, valamint hagyma, répa és brokkoli).
Holnapra töltött zöldségeket és egyebeket tervezek (gomba, gömbcukkini, paradicsom), nem valami tápláló, de majd eszünk mást is :) Sárgabarack még mindig van rendesen, annyira lekvárszerűen tökéletes némelyik, lehet, hogy próbálok paleocsintát csinálni, bár sose állnak össze rendesen, nekem pedig nem annyira fontos, hogy túl sokat próbálkozzak vele.
Valamelyik nap zöldségfasírtok lesznek spenótfőzelékkel, a káposztát is el kéne használni, még nem tudom, hogy paradicsomosan vagy simán pici hagymával sütve, ötfűszerrel megszórva fogom enni. Mostanában nem vágyom nagyon tartalmas ételekre, jók lesznek ezek :) Nemrég jöttünk haza egy 4 napos külföldi útról, nagyon jól esnek a normál, zöldséges-tojásos ételeim s szüneteltetem a magkenyereket (azokat könnyű útra vinni, úgyhogy abból most elég volt, itthon nincs akkora szerepe).
Meggypuding is lesz (meggy, 20% banánnal összeturmixolva, valami oknál fogva pudinggá áll össze, teljesen jó :)), azt nem tudom, mikor, most a 4 nap alatt összegyült barackokkal vagyunk elfoglalva :)
Köszi, a hal jó ötlet, a héten még nem volt, hétvégére vagy azt, vagy valami csirkesült lesz. Vagy mindkettő: rántott hal + csirkesült, a levest kell még kitalálni, de az nálam gyorsan megy.
Ma készítettem: hagymát-paprikát-paradicsomot-cukkinit-krumplit felszeltem, összekevertem még nyersen. A tepsi alját kikentem egy picike zsírral + fél doboz joghurttal. A fenti cuccok felét beleraktam, sóval, borssal, majd főtt tojás karikák és igen vékony csíkokra vágott sertésmájat raktam bele, és a tetejére a vegyes zöldségkeverék másik fele, a tetejére a doboz joghurtmaradék.
Ez elég mára-holnapra.
Péntek-szombatra ha csinálok tojás-pörköltet, hozzá karfiolból hamis-rizs-köretet.
Köszi a segítséget, zöld pacsik mentek!
Ha valakinek van még valami fincsi kaja-ötlete, receptje, persze még jöhet az is!
Tudom, hogy nem kifejezetten oda-tartozik a joghurt, de még mindig jobb, mint a tejföl.
Szendi G. szerint pedig krumpliból napi 2 db. közepes méretű megengedett. Én a két napra való kajába karikáztam bele 3 db-ot, vagyis 1 db-bal kevesebb is, mint az általam elismert és sokra tartott szakember szerint megengedhető, elfogyasztható mennyiség.
Nem tudom, miért lenne jobb a joghurt, mint a tejföl, a tejfölben legalább sok a zsír, valamint meg lehet lenni mindkettő nélkül, de Te tudod. Viszont nem rossz ötlet, hogy zöldségekkel hígítsuk a krumplit, én nem vagyok teljesen paleós, a párom pláne nem, a krumplit pedig leginkább csak azért kerülöm valamelyest, mert biztos nem segít a fogyásban, úgyhogy ilyesmit még biztos fogunk készíteni. Viszont mi sajttal és tojással, mert sajton és vajon kívüli tejterméket egyikünk sem eszik. A variációk száma igen nagy :)
Nos, tudok még kellemes ételt s ez a zöldségcurry. Mások húst is rakhatnak bele, én nem tudom, milyen a húsos verzió, olyat sosem ettem. Sokféle zöldség mehet bele, mi cukkinira szoktunk alapozni, plusz kerül bele mindenféle maradék s egyéb zöldség, ami semmiképp, az a káposzta és a cékla, de azt hiszem, bármi mást képesek vagyunk beleszórni. Még uborkát is, amit csak eme ételben eszünk főtten, plusz kis almát, de körtével és mangóval is jó, az édes ízek érdekes csavart visznek bele. Gyümölcsöt sem szeretek hőkezelni, de itt megéri eltérni tőle. A gyümölcsöket és az uborkát a végén rakjuk bele, a többit logikusan, hogy megfőjön a végére. Többféle curryport kap és igen jó lesz. Te tehetsz bele krumplit is, sőt a zabpehely is laktatóbbá teszi, én most már odáig fejlődtem, hogy mindkettőt ki tudom hagyni s mégsem maradok éhen, a párom úgyis rizzsel eszi, neki sem hiányoznak.
De csináltunk hasonló ételt curry helyett tandori masalával, plusz paradicsommal és főtt tojással, én pedig még kókusztejet is öntöttem bele. Nagyon finom lett :)
A zöldségfasírtot írtam az első hozzászólásomnál, azt hiszem, de lehet, hogy nem részleteztem. Zellerből a legjobb, de lehet másból is (petrezselyem - ugyanolyan jó, de mivel drágább, zellerből szoktam, egyszer volt brokkolis és répás, de a zelleres lett a befutó). Meg kell főzni a zöldséget, összetörni, tojással keverni, fokhagymázni, sózni, egyéb módon fűszerezni. Ez az alaprecept, de nekem ez mindig roppant híg és lenmagot szoktam hozzáadni. Odavagyok érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!