Paleo diétában milyen húst, milyen zöldséget, milyen gyümölcsöt, milyen olajos magvat, milyen zsiradékot, olajat NEM fogyaszthatok?
Na, még egy utolsót mára :)
Minden hús fogyasztható (kivéve ami romlott), bár nekem gyanús hogy a jövőben a marha hús nem lesz-e vita tárgya. Ugyanis ez a marha egy érdekes jószág. A tejét sem javallott inni, de ami furcsa az az, hogy tudtommal a húsa elég nagy inzulinválaszt okoz bennünk. Ez még a jövő kérdése lesz, jelenleg nincs olyan ajánlás miszerint nem kellene marhahúst enni, a dietetikában a vörös húsokat korlátozottan ajánlják, de teljesen értelmetlen okokból..
Zöldségek között a magas keményítő és lektin tartalmú burgonya, hüvelyes zöldségek, kukorica nem ajánlottak.
Autoimmun betegeknek nem ajánlott a többi burgonyaféle, tehát a padlizsán, paradicsom, paprika sem.
Gyümölcsök mind ajánlottak. De meg kell tudni találni a mértéket, hogy biztosan ne legyen gond a fruktózzal. Kis mennyiségben az emberek többségének semmi gondot nem okoz, de nem kell gyümölcsre építeni a táplálkozást. Gyümölcsök nyáron vannak, akkor kell enni őket amikor érnek.
Olajos magvaknál kérdés a zsír és a fitátok. A növényi zsírok nem túl jók, túl magas omega6 tartalmuk van. A fitát tartalmukat elvileg áztatással kellene csökkenteni.. Mértéket kell tartani, alapvetően minden olajos mag ehető.
Napraforgót nem szoktuk ajánlani, a földi mogyoró nem olajos mag. Préselést követően lecsökken a zsírtartalmuk, de érdemes megnézni hogy ezek a magok/belőlük készült lisztek mekkora felszívódó szénhidrát tartalommal bírnak. Autentikus, valóban egészségtudatos táplálkozás nem alapoz ilyen magokra, maglisztekre legfeljebb kiegészítőként vannak jelen!
A kókusz, oliva olajat leszámítva más növényi zsírokat NEM ajánlott fogyasztani. Ennek a kettőnek olybá tűnik jó a zsírsav profilja.
A tomatint, mint olyat gyulladáscsökkentőként használja a gyógyszeripar, autoimmun-betegek esetén is, szóval attól, hogy solanum család, teljesen más növényről van szó.
"gyümölcsök nyáron vannak"-ne tégy felelőtlen kijelentést, a narancs Spanyolországban és Görögországban is akkor érik, amikor nálunk tél van.
Ami tipikus itthon termő gyümölcs, azt eheti bárki nyugodtan, dinnye, barack, meggy, cseresznye, szamóca, szilva, körte, stb.
"Loren Cordain:
A burgonyafélék fogyasztása, az egészség és az autoimmun betegségek
2. rész: A paradicsomok"
Nem vagyok mediterrán, és nem tudok abból kiindulni hogy az ember állandó gyümölcsevéshez alkalmazkodott volna.
Tudom hogy több irányzat van, én azt tartom helyesnek ha legalább említést nyer, hogy a sok gyümölcsevés is problémás lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!