Paleosok! Az edzés utáni fehérjepótlást ti hogyan oldjátok meg?
Nem akarok fehérjeport venni, annak semmilyen változatát (marhafehérje, szója, stb.) Ez a turmix jó szerintetek:
- fél banán
- 1 kis marék áfonya/eper
- 1 dl mandulatej
- 1 púpos ek. őrölt (házilag pirított) napraforgómag
Egyszerűen eszek azt amit szoktam. (hús, tojás, hal, belsőség, olajos magvak)
Csekélyke tudásom alapján ezek fehérjéből állnak. :)
És mivel reggel-délben-este ilyeneket eszem zöldség kíséretében, néha gyümölcsöt, úgy gondolom eszem egy egész nap alatt elegendő fehérjét.
Én hónapok óta most, a kérdésed miatt gondolok először edzés utáni fehérje pótlásra. Ugyan lehet nem vagyok paleós.
Ha húst eszel, akkor bőven jutsz fehérjéhez edzés után. Testépítéshez IS tökéletes.
Finom lehet :D Sajna nem tudom, edzés után mennyi fehérjére van szükség :(
#3: Az a jó, hogy a kérdező kissé jobban képben van fehérje terén, mint te. Lehet ennél többet is bevinni, igen, de nem mindenkinek szimpatikus az olyan étrend, ahol azt megteheti, ez van.
Ha csak annyi fehérjét akarsz pótolni, mint ami ezekben van, akkor gyakorlatilag bármit ehetnél helyette. :)
Miért nem jó neked a csirkemell vagy bármiylen hús, esetleg a tonhal, szardínia? Ez mind paleo.
Köszönöm mindenkinek, akik érdemben tudtak válaszolni és segíteni (#2/6, #4/6, #5/6, #6/6).
#1/6 -nak: Persze, a gyümölcsök elhagyhatók, csak az íze miatt tettem bele. Amúgy mandulatejet sem hinném, hogy fogyasztott az ősember, sőt tovább megyek, az összes ma ismert zöldséget és gyümölcsöt nem ilyen formában fogyasztotta, mint most mi és területenként eltérő volt az, mit fogyasztottak. Szóval ez ennél kicsit bonyolultabb.
#3/6 -nak: A magvak többsége magas fehérjetartalommal bír.
"összes ma ismert zöldséget és gyümölcsöt nem ilyen formában fogyasztotta"
Ez az! Ezért baromság "paleozni"!
Semmi közünk az ősember életmódjához. Miért kell mégis úgy tenni, mintha lenne?
#8: Szerintem a paleósok nagy részét kicsit sem érdekli, mit evett az ősember. Csak mert ilyen hangzatos nevet kapott szerencsétlen életmód, nem az a lényeg, hogy imitálják az ősember étkezési szokásait. Hanem a káros anyagok minimalizálása, legalábbis nekem ez jött le (jó, hát az is benne van, hogy mihez alkalmazkodott az ember, de azt is tudományosan kell megállapítani, nem saccra, hogy ez új dolog, akkor biztos nem jó. hisz a nemesített gyümölcsök és zöldségek is újak...). Vannak hibák egyébként e téren (felesleges tiltás és egészségtelenebb dolog engedélyezése, mert komplikált és valószínűleg népszerűtlen is lenne máshogy, de azért van eszünk, hogy megtaláljuk az utunkat, s ne dogmákat kövessünk vakon), de azért alapvetően sokkal jobb a normál táplálkozásnál (ami nem egy óriási dicsőség, mit mondjak), bár a paleo iszonyúan tág, van, aki pl. nem eszik húst, nincs előírva és meg lehet lenni nélküle a paleóban is.
Sok ember majdnem vagy teljesen paleo elvek alapján táplálkozik, s talán azt sem tudja, mi a paleo, csak ezt érzi egészségesnek, illetve az ízléséhez illőnek. Úgyhogy semmi értelme az ősemberrel jönni, kéretik az elveket támadni, jók az egészséges, ismeretterjesztő viták. Lehetőleg magasabb szinten, mint hogy "a tejben kalcium van, amire szükségünk van, tehát aki nem issza, egészségtelenül él", mert anélkül is erős mizantróp hajlamaim vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!