Kíváncsi lennék, hogy akik ezen az oldalon hangot adnak a nemtetszésüknek a paleóval kapcsolatban azok ténylegesen bármikor is kipróbálték?
Nekem az a legföbb kifogásom van ellene, hogy valakik elképzelnek egy életmódot az ösember táplálkozásáról. és annak ellenére, hogy az kizárt, hogy igy lett volna, azt istenitik.
Elöször is (majdnem) minden kezdeti kultúrában az emberek igen sok keményitötartalmú élelmiszert ettek - egyszerüen azért, mert az adott elegendö energiát. Húst csak ritkán ehettek, mert amig a növényeket csak össze kellett gyüjteni, az állatokat sokkal nehezebb volt levadászni, igy mennyiségben jóval kisebb hányadot tettek ki a mindennapi étkezésben.
Az nem véletlen, hogy még a miatyánkban is a mindennapi KENYERÜNKET kérik, és nem a húsunkat. (Ezt mondom annak ellenére, hogy nem vagyok valásos, viszont az ilyen alapimák az emberek alapigényét fejezik ki.)
A másik, hogy ha ez a fajta táplálkozás annyira rossz lenne, mint ahogy egyesek állitják: cukorbeteg lesz töle meg pajzsmirigybajai lesznek, ha eszik keményitöt illetve tejterméket, akkor jelenleg nem lenne lehetöség erröl vitatkozni, mert akkor már régen kipusztult volna az emberiség.
Gondoljátok át, ha egy cukorbeteget nem kezelnek, nem kap megfelelö gyóygszereket meg elegendö!!! szénhidrátot, akkor rövid idön belül meghal.
Ezelött kb 100 évvel még aki cukorbeteg volt, annak nem lehetett gyereke, mert egyetlen nö sem tudta túlélni cukorbetegen a terhességet.
Az meg, amit a megszállott harcoska irogat, hogy ezek a betegségek nem okozták volna, hogy ez a fajtán táplálkozó emberek kihalnak, alapvetö biológiai ismeretek hiányára utal.
Természetesen azt pozitivnak tartom, hogy sok zöldséget egyen, aki egészséges akar lenni, de a sok hús/fehérje igen sok betegség okozója (pl. köszvény). Ezért nem is fordul elö jóformán sehol az a nem-ipari társadalmakban, hogy a húsfogyasztás a fö táplálkozási mód.
Az egyetlen kivétel az eszkimók, de csak azért, mer ök speciálisan alkalmazkodtak a környezethet, mivel ott, ahol élnek, egyszerüen nincs semmi más. Viszont nem hiszem, hogy bárki is úgy szeretne élni, mint ahogy ök kénytelenek.
Az meg, hogy van olyan felhasználó, aki mindenhol ezt az élemódot reklámozza a NAGY ÉLETTAPASZTALATÁVAL - saját bevallása szerint 22!! éves -, csak lejáratja azt.
Szerintem az, hogy évszázadokon, évezredeken kersztül az emberek gabonát, tejet/tejtermékeket fogyasztottak, bizonyitja, hogy ezek nem ártalmas élelmiszerek.
Én is utána olvastam ennek a fajta fogyókúrának.
A végén azt mondtam magamnak, hogy jó, akkor:
- kerüljük a túl zsíros, nehéz kajákat
- kerüljük a túlzottan édes, cukrozott kajákat
- együnk lehetőleg minél több zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg nyersen
- nem feltétlenül kell az ételt agyon pépesíteni, turmixolni, stb, engedjük, hogy a szervezetünk (emésztőrendszer) a maga természetes módján végezze el
Mivel eddig sem használtam mesterséges ételízesítőket, nem vásárolok kész- és félkész ételeket, ezen a téren jelentős változtatást nem kellett végrehajtanom.
Ettől kezdve részemről ennyi a paleó-kaja.
Szia 1. Válaszoló!
Csipázom a kis búrád ;)
Kérdező, egyre kevésbé adnak hangot nemtetszésüknek ezen az oldalon.
A sportoló rovatban már szálkásításnál a "kevés szénhidrát" és az "1g/ttkg ch" egyre gyakrabban le van írva. Na most 60 kilós nőnél a 60g ch már nem áll olyan messze az egészséges életmódtól ugyebár.
Akkor: fogyi rovatban néhány tudatos kételkedő van, de ők lesznek is mert GONDOLKODNAK, kételkednek. Ők mindent átgondolnak jó alaposan, nagyon hosszú idő kell nekik mire meggyőződnek. Nem fognak jövőre vagy 2 év múlva más nézetet vallani. Én 1 év alatt például sok újat tudok magamévá tenni, és tulajdonképpen nézeteket váltani. El tudom ismerni hogy a világ máshogy működik mint ahogyan korábban láttam, persze én is sokszor kételkedem.
Akkor vannak a vegák, hát, most minek írjunk róluk többet? :) Tök szép amit csinálnak, egy kicsit ésszel kéne és akkor valóban jó lenne hogy kevesebb állatra van igényük (de azért legyen!) mellette egészséges növényeket ennének.. kár hogy erre már nem futja a tudományból. A növényeket a hatásaik szerint össze kéne hangolni, 5 elem táplálkozás vagy valami, de hát ehhez megint érteni kéne a dologhoz, és ők nem értenek hozzá.
2. Válaszoló, nem tom mire gondolsz, én annyi idős vagyok mint amennyit említettél. Nyilván ismersz olyat, hogy emberek közötti kommunukáció. Amikor nekem nincs tapasztalatom cukorbetegekkel, de az orvos bácsi meggyógyított többeket és naponta beszámolnak az állapotukról, mit ettek, mennyi inzulint NEM kellett használniuk, ezt is tapasztalatnak hívják.
Tudod a 22-24 évesen végző orvosok sem az élettapasztalatuk miatt hasznosak.. egyébként.. azzal amit tanulnak nem feltétlen hasznosak de mindegy.
De éppenséggel nekem ki tudja a koromhoz képest mennyi élettapasztalatom van. A fene se tudja, lehet nem egész életemben egy sötét szobában vagy egy konditeremben ültem, van rá esély, nem? :)
Leginkább ezzel az *ideinkábbnemíroksemmitmertkimoderálnának* Táplálkozásharcművésszel van a gond.
Annyira undorító és erőszakos módon viselkedik, hogy alapvetően mindenkiből ellenszenvet vált ki - szó szerint előhozza az emberekből a gyilkos ösztönt.
Szerintem még a csokoládét is megutálnám, ha ilyen vehemenciával reklámozná valaki.
Nem véletlen, hogy ezerszer kitiltották már, de mindig újra és újra regisztrál, egyre idegesítőbb stílusban.
Ha végre megszabadulnánk tőle, talán nem vetné el mindenki ezt a paleo-dolgot élből. Mondjuk én magával a koncepcióval sem értek egyet, de én akkor sem csinálok ellen kampányt, mert minden ember más - én azt vallom, hogy mindenki próbálkozzon, és találja meg azt, ami NEKI beválik.
Utálom viszont az ilyen okoskodó *dsakfndskjfn* embereket, mint ez a Harcművész, aki szerint ő, és csakis ő tudja a frankót, és mindenki más idióta.
Hazugság. Szerintem nem csak én tudom a frankót, ne adjunk ilyen mondatokat a számba.
Zavaró lehet amikor elmondjuk a cukorról hogy nem az egészség közepe és nem jó a fogyáshoz, de ettől még a kevésbé komplexusos Kérdezők és Válaszolók ezt elviselik. A gyilkos indulat, az meg nagyon ősemberes, akkor ha így érzünk ne is együnk modern, civilizált "kajákat" :)
A paleó, mint étrend, olyan, amilyen. Most felkapott, és a követői úgy csinálnak, mintha ők sz.rták volna a spanyolviaszt, valójában már a szocializmusban a kisdobosok körében népszerűsített étrendnek is kb. ugyanez a lényege.
A paleolitikumi étrendhez az égvilágon semmi köze nincs, tehát az egész "ősi" maszlag egy jó reklámfogás.
Nem próbálom ki, mert nem érdekel. Ugyanígy nem próbálom ki a káposztaleves-diétát, az atkins-diétát, a Norbi-diétát és semmi más divatirányzatot.
A paleolit "ősatyja" saját bevallása szerint pl. kávézik. No comment. A kőkori ember is biztos reggelente lefőzött egy Omniát. Ha pedig már a diéta megalkotója sem tartja magát a saját étrendjéhez, akkor teljesen hiteltelenné válik a szememben.
Végül: mindenki azt eszik, amit jól esik neki.
Harcművész meg egy udvariatlan, irritáló, erőszakos kőbaltás, kőagyú ember, amit minden adandó alkalommal bebizonyít. Az egyetlen jó megoldás, ha az ember kacarászik rajta. Aztán lapoz egyet.
Nem kávézom, és nem sajnálom senkitől. Csak hiteltelen, hogy a figura kávézik. (Egyébként saját bevallása szerint TEJJEL issza, ami tudtommal a paleo étrend szerint legalábbis az ördög itala.)
Nem hiszem, hogy cukorbeteg lennék, csak mert nem aggatok magamra címkét: "álősember-étrenden vagyok, vigyázzatok!".
És téged mit érdekel, ha cukorbeteg leszek? Nem valószínű amúgy, a családunkban nincs egyetlen cukorbeteg sem, és minden felmenőm 90 körüli évet élt (egyikük 99-et). Ettől még persze lehet, hogy én nem fogok ennyit élni, és csak ők nem értesültek róla, hogy ha nem paleolit-étkeznek, akkor fiatalon fognak elsorvadni 89 különböző betegségben. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!