Mi lehet a baj a dietammal?
Maga a kalóriaszámolás...
A kalória egy lényegtelen adat. A tápanyagok minősége és aránya számít. Onnantól mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy mi a jó neki és hogyan tud fogyni. Nekem speciel a szénhidrátszegény-zsírokban és fehérjékben gazdag étrend válik be.
Korábban hiába csökkentettem a kalóriát, amíg sok volt a szénhidrát, semmit nem fogytam. Hozzáteszem, nekem orvos javasolt 160 grammot, mert hogy már az is kevesebb mint amit egy átlag ember eszik. SEMMIT nem fogytam. Le kellett vinnem a szénhidrátot 100 gramm alá. Konkrétan 60-95gramm között eszem, átlagosan 80 körül.
4. Persze biztos jobban tudod ki mikor fogy. Hagyjuk màr... Nem, képzeld, van aki nem tud sok szénhidráttal fogyni kevesebb kalóriàval sem. Az egész kalóriaszàmolàs marhasàg... A szervezet annàl sokkal bonyolultabb mintsem puszta kalóriàkon múljon a dolog. Tudod nem minden kalória egyforma és nem mindenre reagàl ugyanúgy a test.
A kalóriaelmélet zàrt rendszerekre vonatkozik, az emberi szervezet nem az. Ennyi.
#5, ne már. Az energiamegmaradás mindenre vonatkozik. Természetesen ha olyan rendszert vizsgálunk, ami nem zárt, akkor figyelembe kell venni, hogy mennyi energia jön be és mennyi megy ki - ez éppen a "többet használsz el, mint amennyit megeszel".
Az viszont valóban igaz, hogy míg a megevett kalóriákat elég jól meg lehet becsülni, az elhasználást (ide értve a fel nem szívódott és kiürített mennyiséget) elég bajos, és ez utóbbira hatni fog az is, hogy miből áll pontosan a bevitt mennyiség, sőt, maga a bevitt mennyiség is (vö. túl kevés kalóriánál a szervezet takarékra kapcsol). Amíg ezt nem mondjuk el, addig mindkét elmélet leegyszerűsítő.
Kérdező, sok dolog lehet a jelenség mögött: peched van a méréssel, több sót eszel->több vizet raktározol, több szénhidrátot eszel->több vizet raktározol, itt a meleg->több vizet raktározol, takarékra kapcsolt a szervezeted és elmegy 1300 kcal-lal is, nem kell neki a tartalékot felhasználni, ugyanez de anyagcserebetegség miatt, ugyanez de a melegebb idő miatt, a sport kevesebbet használ mert ügyesedtél és kisebb energiafelhasználással csinálod.
Első körben próbálj variálni: 1500 kcal újra, vagy kicsit több is, variálni a makrotápanyagokkal, másik sportok kipróbálása, próbáld intenzívebbre venni azt a kardiót, ha bírod. Ha további három hét alatt sem fogysz, akkor pedig zarándokolj el a háziorvoshoz, nézze meg, hogy minden oké-e. Ha ezek nem segítenek, akkor passz.
6. Erre céloztam amikor azt írtam hogy a szervezet bonyolult. Túl bonyolult ahhoz hogy minden kalóriàt egy kalapba tegyünk. Mert nen ugyanúgy reagàl arra ha megeszel egy 3 tojàsos ràntottàt, mintha egy cukros snickerst eszel meg. Ezért felesleges kalóriàt szàmolni.
A tàpanyagokkal, azok arànyaival és minőségével érdemesebb, én ezt tapasztaltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!