Mekkora keretet állítsak be magamnak?
Nő vagyok, jelenleg 21 éves, 175 cm magas és 202 kg. (Nem írtam el.) Úgy döntöttem, hogy a sok haszontalan hülyeség után, amiket kipróbáltam, inkább nekiállok számolni a kalóriákat (és persze a szénhidrátot, fehérjét, zsírt).
Regisztráltam a kalóriabázis pont hu-ra, beírtam az adataimat, de szerintem lehetetlen, hogy 2813 kalóriát elégetek csak azzal, hogy létezek (BMR).
Szerintetek kb. hány kalóriát kéne ennem egy nap, és milyen arányban (%) egyek szénhidrátot, fehérjét, zsírt?
Lehetséges, mivel nagy a súlyod.
Én akkora túlsúly mellett felkeresnék egy szakembert, aki segít összeállítani a diétát és idővel majd a mozgást is.
84 kilósan elégettem 2300 kcalt semmi mozgással (tizensok kiló fogyás után ez igen sokat csökkent), szóval a 2800 még egész visszafogott becslésnek tűnik. Persze az anyagcsere sebessége részben genetika.
A százalék mellékes. Vidd be, amit kell, s úgy alakítsd a makrókat, ahogy neked jó. A fehérje viszonylag kötött s kell egy kevés zsír. Nagy a mozgástér.
A BMR szerintem is jó, annyi a lényeg, hogy a megadott napi kalóriakerethez képest legyél mínuszban.
Hogy mennyi az a mínusz, amit bírsz, azt neked kell kitapasztalni, de a BMR alá nem érdemes menni, az már koplalás.
Jobb oldalt a napi tápanyagnál az alsó sarokban van egy kis fogaskerék. Arra rákattintva be tudod állítani a százalékokat. Érdemes átállítani fogyókúrásra (magasabb lesz a fehérje, és alacsonyabb a szénhidrát), az egész jó arányt ad meg.
Köszi a válaszokat!
Azért gondoltam arra, hogy nem reális ez az érték, mert amióta picit odafigyelek arra, hogy mit eszek, azóta 2500 kalória fölé nem megyek, sőt, sokszor ~1800 kalóriával is bőven jól lakok. Nem eszek kevesebbet menyiségre, csak más dolgokat részesítek előnyben. 2800 kalória egészséges ételekkel nagyon soknak tűnik.
Dietetikussal már egy éve beszéltem, nem volt túl nagy segítség. Azt mondta, hogy kerüljem a cukrot, főleg innivalókban, a fehér lisztes dolgokat, a nagyon zsíros dolgokat, és már tolt is kifelé az ajtón. Hiába kérdeztem meg, hogy mégis mennyit ehetek, csak annyi volt a válasza, hogy annyit, amennyi jól esik, ha betartom, amit mondott, akkor az is elég lesz egyenlőre. (Nem, nem lett elég. Bár azóta legalább nem hízok.)
Illetve nem tudom, hogy diéta szempontjából számít-e, de napi 75 mikrogramm Letrox-ot szedek majdnem egy éve, de ez nem hiszem, hogy befolyásolja a kalóriakeretet.
Nem számít a kalóriáknál, ha jól van beállítva a pajzsmirigy értéked (reméljük így van), akkor a kevesebb kalóriabevitelnek működnie kell.
Ha elvagy kevesebb kalóriával, akkor egyél annyit, úgyis tapasztalni fogod, hogy elég-e vagy sem. Az a jó, ha kevesebb a kalória, de közben nem éhezel.
Az a baj,hogy én is szivem szerint azt írnám ,hogy menj orvoshoz és ellenőrizzék a fogyást,állitsák be az étrendet.
A magyar eü-t ismerve viszont nem hiszem,hogy erre van módod ,legalábbis tb alapon biztos nincs .
Kezdésnek egyél szerintem 2500at, az első hónapban egy 10-15 kiló lepattan akkor lehet lejjebb menni . 1800at ne egyél ,így is brutális üteme lesz a fogyásnak,azt követnie kell a szívnek is meg az egész szervezetnek .
Nektek is köszönöm a válaszokat!
Igen, sajnos az orvosok nem sok mindent akarnak (vagy tudnak?) velem kezdeni. Bármi bajom van, egyszerű a megoldás: fogyjak le. Ha pedig pont azért megyek, hogy ebben kérjek segítséget, akkor tolnak kifelé az ajtón. A dietetikus azért, mert ő ledarálta a kötelező szövegét, az elég kell, hogy legyen, a többi orvos meg azért, mert ez nem az ő területe.
Azt se veszik figyelembe, hogy van, amit nem eszek/ehetek meg. Húst pl. nem tudok minden nap enni, egyszerűen rosszul vagyok, ha egymás után 2-3 nap is hús van ebédre. Tojást is ritkán eszek, attól is kiráz néha a hideg ha belegondolok, hogy mit eszek, pedig finom. Tejet nem ihatok, a tejtermékek közül pedig maximum sajtot tudok enni gyomortáji következmények nélkül. De ez az orvosoknak, dietetikusoknak nem számít, mert nincs papírom róla... Meg egyébként is, ne diétázni akarjak, az itt nem elég, hallottam már a bypass műtétről?
Szomorú, de ez van, ezt egyedül kell megoldanom, vagy legalábbis orvosi segítség nélkül. A Letrox miatt néha be kell mennem, de csak elküldenek vérvételre aztán mehetek haza, majd postázzák az eredményt. A háziorvosom azért néha mond jó tippeket, mutatott például egy nagyon finom szénhidrátcsökkentett kenyeret, amiért a 30 km helyett csak 15 km-t kell buszoznom, de ő nem dietetikus, nem tud segíteni konkrétabb dolgokban. De legalább annyit megtesz, hogy ellenőrzi a vérnyomásomat és a cukromat, szerencsére ezek legalább rendben vannak.
Elnézést, hogy ilyen negatívra sikerült ez a komment, de ovis korom óta folyamatosan orvosokhoz kell járkálnom, és egy kicsit elegem lett belőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!