Mit ronthattam el, kalóriabázis?
Pár nap alatt fogyókúrától még extrém esetben sem megy le másfél kiló, az csak valami ingadozás lehetett, ami mindenkinél előfordul, még annál is, aki nem fogyózik.
Maga a súlyvesztés egy hosszabb folyamat, nem kell naponta méregetni magad. Légy türelmes, és ha mindent jól csinálsz, és betartod a kalóriakeretedet (ugye a makrókat is nézed?), akkor idővel megindul a fogyás. Lassan, de biztosan.
Makrók: fehérje, zsír és szinhidrát.
Ezeknek az arányát is figyelni kell, nem csak a bevitt kalóriákat. Ugyanis ha a kalóriakeretedben még éppen benne vagy, akkor is előfordulhat, hogy túl sok zsírosat ettél, fehérjét viszont alig. Lefordítva, a kalóriadeficit ugyan meglesz, de nem zsírból fogsz veszíteni, hanem izomból.
Jobb oldalt, ahol a kalóriát is írja, a Napi tápanyag javaslatnál van feltüntetve, miből mennyit ettél, illetve van lehetőség más arányok megadásának is. Alapból a "általános" van megadva, de megadható fogyókúrás érték is, vagy egyéni. Én a fogyókúrásat állítottam be, és az bevállt.
Kevés idő telt el s ingadozik a testsúly. Az első napokban jobbára vizet vesztettél, némi salakanyaggal, ez tipikus.
Ha hosszabb távon sem fogysz, akkor sok a kalória (vagy valami nagyon el van rontva és vészesen belassult az anyagcseréd). Az oldal csak tippel, nyilván valami statisztikán alapuló képlet alapján, nem tudhatja a kalóriaigényedet.
Mennyit eszel, milyen makrókkal?
A makrók tényleg fontosak, de jobb, ha nem a százalékokkal törődsz (bár normál keretnél nem olyan vészesek, de aki nagyon alacsonyra megy, az egyéb problémák mellett a fehérjéből is túl keveset visz be, szokatlanul nagy keretnél pedig feleslegesen sok lesz), hanem a grammokkal. Pl. nekem valamelyest aktív életmódnál kb. 80-95 gramm fehérje kell, akár 1200, akár 2200 kcal a napi bevitelem.
Nálam grammban vannak megadva a tervezett makrók, az oldal erre is lehetőséget ad. Ez a helyes a fentiek alapján, de azért is, mert az ideális makrók esetemben köszönő viszonyban sincsenek a népszerű százalékokkal, nekem nem jó a rengeteg szénhidrát, legalábbis tartósan nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!