Miért jobb (jobb egyáltalán? ) zsírból, mint szénhidrátból bevinni kalóriát?
Megvan az előnye, igen, de persze van, akinek érdemes szénhidrátra alapozni az energiabevitelt. Gondolom, nem véletlenül csinálja ezt az emberek zöme, bár sajna mai világunkban sokszor túlzásba van vive a szénhidrát... Rossz esetben a szénhidrát és a zsír is, túlevést okozva.
Nincs mindenre szükség, vannak esszenciális tápanyagok és egyebek. A szénhidrát nem esszenciális (bár nullára nem vihető le tartósan és sokaknak kifejezetten sok kell belőle). A zsír igen (de nem muszáj belőle sok), ahogy a fehérje is (amiből több kell, de felső határ is van, míg a másik kettőnél nincs, amíg elhasználja az ember és jól érzi magát vele).
A zsírnak nincs inzulinválasza és általában segíti a fehérje laktató hatását. Ez utóbbira viszont rengeteg kivétel van s a nagy inzulinválasz sem zavar mindenkit.
Úgyhogy ez egyéni. Kinek rengeteg szénhidrát kell, mert nem bírja a töméntelen zsírt némi fehérjével s szénhidráttal a nagy kalóriakerete mellett... Vagy mert a szénhidrát ad neki energiát az edzéshez vagy csak szereti a szénhidrátforrásait...
Kinek kevés szénhidrát kell, mert úgy jól tud lakni túlevés nélkül, az ilyen étrendtől lesz energikus ésatöbbi.
Olyan ember is van, aki az elvileg egyik legszerencsétlenebb kombót igényli: sok szénhidrát, sok zsír. Kevés zsírral sivár lenne az étrendje és sok kiló ételt kéne ennie mindennap, kevés szénhidráttal pedig rosszul lenne minden étkezés után.
Vannak cikkek az erősen szénhidrátra és az erősen zsírra alapozó étrendek előnyeiről, hátrányairól... Sok hamis dolog van bennük, persze. Sokan azt hiszik, hogy csak az egyik lehet jó. Én mindkettőt jónak tartom, csak nem feltétlenül ugyanazon emberek számára. A kalóriakeret sem mellékes, mert ha minimumon tartjuk az egyik makrotápanyagot s megfelelő szinten a fehérjét, akkor egy szint után az uralkodó makrotápanyag elég durva értéket ér el. Néha eltűnődöm, milyen lehet egy legalább 90% zsírt tartalmazó étrend. Nem akárkinek passzol, az fix :D Én meg tudnám csinálni, de nem tudom, kellőképpen tudnám-e élvezni az első hét után is.
OK, normál fogyózóknak elég a 70-80% zsír is, ha nagyon leviszik a szénhidrátot, az pedig laza, akármilyennek is hangzik. Nyilván rejtett zsírok kellenek, nem hozzáadott tocsogás, bár az sem feltétlenül rossz.
90-95% szénhidrát (kis kalóriakeretnél 80%) már sokkal elfogadhatóbb egy normál ember számára, gyümölcsök, gabonák meg minden. De ott a kevés zsírt kell jól tolerálni.
Én a szénhidrátokat részesítem előnyben.
Szénhidrátokban gazdag pl: az édesburgonya, zab, quinoa, köles, egyéb gabonafélék, tk tészta, a zöldségek és gyümölcsök
Ezek mind vitaminokban, értékes tápanyagokban gazdag ételek, amelyek kellő energiát adnak a mindennapi tevékenységekhez, és az edzéshez
Zsírokban gazdag ételek pl: mindenféle feldolgozott hústermék, szalonna, olajok, magvak, sajtok, házias-vajas-cukros sütemények...
Ezekből a zsírdús ételekből csak az olajos magvakat szoktam fogyasztani, mert ezek (kis mennyiségben) egészségesek. Húsokat, hormonokkal teli anyatejet=tehén tejet nem iszok, olajjal meg nem sütök, max heti 1x, akkor is csak 1 evőkanál mogyoró- vagy kókuszolajat használok, amikben viszonylag sok a többszörösen telítetlen zsírsav, amig egészségesek, ellenben a húsokban található telített zsírsavakkal.
A szénhidrátok jobban is laktatnak engem. Gondolj bele. Wokban megsütsz egy csomó zöldséget, összekevered valamilyen szénhidrátforrással, pl rizzsel. A serpenyőben mondjuk van így összesen 400 kalória, aminek 60-70%-a szénhidrát. Ha ehhez öntessz 1-2 evőkanál olajat, mert csak egy kicsit jobban meg akarod pirítani a zöldségeket, vagy csak simán szokásból raksz a serpenyőbe egy kis olajat, akkor az egy jó 90-200 kalória plussz.
Az serpenyőben levő étel mennyisége nem lett nagyobb, kalóriában viszont sokkal több lett.
#5: Általában nem az étel mennyiségével, térfogatával lakunk jól. Van a szénhidrátos ételed. Lehet 400 helyett 800kcal is, nekem csak kopogna tőle a szemem (legalábbis régen ez volt, egy ideje már szinte bármivel jóllakom, max. hiányérzetem lesz, ha túl sok a ch s túl kevés a zsír) s elég sivár kis étel lenne, mert bár szeretem a zöldségeket, zsír nélkül csak nyersen tudom megenni őket (ez persze merőben egyéni, de egy hedonista diétázásakor fontos, hogy jókat egyen). Ráöntök egy kis zsírt, ettől máris jóval finomabb és picikét laktatóbb lesz, de még mindig mit sem ér, mert én a fehérjével lakom jól, ami elég tipikus dolog, ez a leglaktatóbb makrotápanyag.
Ha a fenti 800-1000 kcalt zsírban sült tojásból kapom, akkor viszont jól belaktam s eszembe se jut enni jó ideig. Az se baj, ha csak sárgáják és a térfogat parányi, a laktató hatás nagy :) Azért zöldség kéne hozzá akkor is, de kevés is elég.
Teljesen OK, hogy neked nem éri meg a zsír. Akkor ne edd, persze a nap folyamán azért vidd be azt is, ahogy a fehérjét is. Nem vagyunk egyformák s ez remek is így.
Abban azért egyetértünk, hogy sokszor simán meg lehet spórolni némi zsírt, alig lesz változás. A netes recepteken néha elhűlök, az én pogácsámban nincs negyedkiló zsír, pár deka is bőven elég.. Ma pedig a céklafasírtomnál jöttem rá, hogy sütőben sütve nulla hozzáadott zsírral is kiváló lesz az eredmény. Igaz, kalóriát nézve 65% zsír így is, de régen ezt egy csomó zsírban sütöttem ki. Zöldségételeknél nagyon fura helyzetek tudnak előállni, mivel a térfogat zöme sokszor szinte semmi kalóriát nem ad. Ezért is kell zsír, hogy ne fél mázsa étel kelljen ebédre... A kedvenc salátám főleg jégsalátából, uborkából áll, egy nem is hatalmas tállal mégis 500 kcal, a sok zsír miatt, ami a laktató hatását és az ízét adja. Nagyon jól egyensúlyba lehet ezeket hozni, ha valakinek kell a térfogat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!