Mi a fontosabb, a makrók vagy a kalória betartása?
Mi a jobb: ha be van állítva bizonyos kalória keret és makrók
- ha a makrók rendben vannak, de több a kalória
vagy
- kalória határon belül marad, de a makrók többek
Én most kezdtem és csak a kalóriákat számolom. Lehet kellene a makrókat is de nekem az már sok lenne így egyszerre. Majd később talán elkezdem azt is.
Persze a legjobb ha a kalória és a makrók is jók.
Ha a makrok rendben vannak, akkor nem lesz tobb a kaloria :P
Matek pelda:
a makro kereteim:
- min 120 g feherje
- max 100 g szenhidrat
- max 50 g zsir
ez kaloriaban:
- 120 x 4 g = 480 kcal feherje
- 120 x 4 g = 480 kcal szenhidrat
- 50 x 9 g = 450 kcal zsir
Ez akarhogy is csinalom 1410 kcal, ebbol sehogy nem lesz tobb, ha betartom. (na jo, feherjebol lehet tobb, de keptelen vagyok annyival tobb feherjet enni ugy, hogy ne legyen belole tobb szenhidrat).
A makrok es a kaloria nagyon osszegfugg. A makro szamolasnak annyi a lenyege, hogy tudatosan jo osszetevokbol viszed be a napi kaloriamennyiseget, es kevesebb izmot veszitesz, tobb zsirt, mintha csak a kaloriabevitelt mered, de a makrok aranya nem erdekel.
2: Köszi, még csak most próbálom ebbe beleásni magam, ezért a buta kérdés :)
Fehérje 35%
Szénh. 45%
Zsír 20%
Az jó?
vagy
fehérje 45%
szénhidrát: 30%
zsír 20%
Mindenhol mást ír
Nem százalékban kell nézni, hanem mennyiségben. Fehérje legyen grammban a testsúlyod kétszerese, szénhidrát 2-3-szorosa, a zsír a "maradék" úgy, hogy meglegyen napi 500 kcal deficit.
Az előző példában egy 60 kilós nő makróit látod.
A fehérje ne legyen túl sok, túl kevés és a zsír ne legyen túl kevés, ez alapvető.
Utána a kalória fontos, ha most a mikrotápanyagokkal nem foglalkozunk... De azért vannak egyéni dolgok. Akinek a sok-sok szénhidrát ad energiát mondjuk az edzéshez, az nagyon szerencsétlen lesz egészen minimálissal, ahogy az is, aki rosszul van a zsírtól szénhidrát nélkül.
Én most egyszerűen szálkásítok és eszem, amennyit akarok (régebben az extrém kevés szénhidrát szükséges, bár nem elégséges volt a kalóriadeficithez, most már nem). Nem nagyon érdekel, hogy a szénhidrát és a zsír mennyi (a zsír még szénhidrátos időszakomban is sokkal több kalóriát ad, ezt nem tudom elkerülni, persze nem is akarom), a kalóriát figyelem. A fehérje mindig jó.
A százalékok nem fontosak, a grammok fontosak. Nyilván magas kalóriabevitelnél nem egészséges a magas fehérjeszázalék meg ilyenek. De már 1500-nál, szolid aktivitásnál is bőséges tud lenni 20-25% fehérje (már ha nem magas/izmos emberről van szó, akinek valamivel több kell). A zsír pedig hasonló körülmények között 25% és 75% közt bárhol lehet, kinek mi jön be. Nem kötelező a divatosabb százalékokat használni, vagy akár foglalkozni vele, hogy dinamikusan változik-e. Nekem még a kalóriabevitelem is sokat változik, nemhogy a százalékok, ezzel önmagában nincs baj.
Természetesen ha fix makrók vannak (grammban), akkor a kalória változásakor a makrók is változnak és viszont, hiszen a makrókból következik a kalória.
A kalóriadeficit alap, a jó makrók sokat dobnak a kalória hatékonyságán.
A fehérje elég fix: kb. 1 g/kg - ha kevesebb, hajlamosabb leszel izmot bontani, ha több, az akkor keverhet be, ha szénhidrátcsökkentett diétát választasz.
Az viszont rajtad áll, hogy szénhidrátból vagy zsírból akarsz energiát (vagy a kettő milyen arányú keverékéből), így a kívánt kalóriadeficit alapján oszd el a keretet. Én a szénhidrátcsökkentett diétát ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!