Étel Ötletek 1300 kalóriás diétához?
Kalória számolással , napi 1300 kcal bevitellel fogytam 15 kg-t.
De kifogytam az étel ötletekből. Folyamatos három műszak mellett, gyors és egyszerű ételeket van lehetőségem elkészíteni.
Ötleteket várnék, (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora). Jelenleg stagnál a fogyás. Erőm végén járok.
Ki milyen ételekkel dobja fel a diétát?
Igazából bármit ehetsz, persze érdemes olyat, ami laktat és lehetőleg egészséges.
Gyors és egyszerű? Tojásételek, ha az étrendedhez ez passzol (bár kis mennyiségben szinte mindbe belefér). Változatos, tápanyagdús, laktató s a legtöbbje igen gyors.
Leírom az én étrendem, az is 1300 kalória.
Két hét alatt 5 alkalommal főzök, meghatározott napokon. Hétfő, csütörtök, vasárnap, szerda, szombat.
Az alap a csirkemell, bab és a fagyasztott zöldség. A csirkemell helyettesíthető bármilyen sovány hússal, a bab pedig lencsével.
Sparban veszek tálcás 600g körüli csirkemellet, ezt otthon sütés után rögtön megsózom, miután eléggé lehűlt azonnal be a hűtőbe, így nem romlik meg a harmadik napra sem. Öt főzésből négyszer csirkemell van, egyszer pedig 8 db főtt tojás.
A babot egy éjszakára áztatom, de anélkül is lehet főzni, úgy kicsit tovább tart. A bolti 500g csomagnak a felét teszem fazékba 3 pohár víz társaságában. 45 perc után ha elfőtt a víz a még forró babra öntöm a zöldséget(450g csomagnak a felét). Teszek rá sót, egy evőkanál olívaolajat, illetve a tojásos napon tőkehalmáj és olaja kerül rá olívaolaj helyett. A tőkehalmáj durva egy kaja, magában ehetetlen, csak valamivel keverve ehető, úgy viszont akár finomnak is mondható, mindenesetre eredeti ízvilágot ad.
A tőkehalmáj (két hetente egyszer), illetve hetente 1-1 hering és makréla konzerv a bennük lévő omega 3 és D vitamin miatt kell.
Ezt a babos, csirkés, tojásos csomagot 2-3 napig eszem. Fűszerekkel próbálom változatossá tenni. Kurkuma, cayenne bors(chili), bazsalikom, fokhagyma, stb
Egy héten egyszer spenótnap van. A fagyasztott 450g-os pürét hagyom kiolvadni, bele a fazékba, kis tej, fokhagyma, só. Felforralom és úgy magában eszem feltét nélkül. A spenótban jut a legtöbb vitamin és ásványianyag egységi kalóriára.
Ébredéskor a napindító egy pohár kakaó vagy tejeskávé édesítés nélkül.
A reggeli minden nap 150g joghurt + 1 evőkanálnyi búzakorpa. A búzakorpának nagyon jó a rost/kalória aránya, a rost segít elűzni az éhségérzetet.
Lefekvés előtt 1 órával 125g túró(egy zacskónak a negyede vagy egy tégelynek a fele), erre teszek még 1 kiskanál mézet. A túró+méz a nap fénypontja, amikor kirúgok a hámból. A méz segít elaludni, az alvás pedig kell a fogyáshoz, mert kipihenten nem kellenek a cukros nasik. A túró kazeinje nagyon lassan szívódik fel, még másnap reggel sem leszek éhes, igazából 1300 kalória mellett sem vagyok éhes.
Vitamin tabletták: ez a fenti egy jól kiegyensúlyozott étrend, de 1300 kalóriánál szinte lehetetlen minden tápanyagból a kellő mennyiséget bevinni, ezért kell valami multivitamin. Továbbá tél végén D vitamin sem árt pluszba, ezt is, meg a multit is a Lidlben veszem. Az étrend és napi 1-1 Lidls tabletta mellett is messze van a D vitamin túladagolás, viszont fogyókúrához és túlsúlyos embereknek nagyon kell a D vitamin.
Víz: napi 2-3 liter. Csapvízzel töltök fel egy cappys palackot, ami mindig a közelemben van. A cappys palacknak széles a szája, hamar fel lehet tölteni vízzel és csak 1 literes, a másfél literes ásványvizes palackokra rá sem bírok nézni, meg feleslegesen nehezek is.
Bocs ez hosszú lett, lehet lepontozni...
#2-ik vagyok
Sajnos eddig nem mozogtam. A kifogás: munka miatt nem volt rá időm és télen hideg volt. Emellett majd egész nap gép előtt ülök, munkahelyre is csak néha bicajozok mert otthonról dolgozom.
A jó idő beköszöntével ráveszem magam és elkezdek futni, ekkor az 1300-as kalóriakeretet is emelhetem, nem akarok gyorsabban fogyni. A számolt kalóriadeficit alapján fél kilót kellene fogynom hetente és úgy tűnik tényleg ennyit fogyok. Ez a testsúlyom 0.8%-a, ez a tempó éppen jó az alábbi táblázat alapján, férfi vagyok 18-19% testzsírral, 15% a cél.
Testzsír aránya: Egészséges fogyás üteme:
Férfi: <15% Nő: <24% Testsúly 0.25-0.75%-a hetente.
Férfi: 16-25% Nő: 25-34% Testsúly 0.75-1.5%-a hetente.
Férfi: 26+% Nő: 35+% Testsúly 1.0-1.5%-a hetente.
A fogyáshoz bármilyen sport megfelel amivel mozogsz. Társaságban például valamilyen labdajáték. Ha egyedül kell sportolnod, akkor a súlyfeleslegtől függően úszás, tempós gyaloglás, biciklizés, futás, de akár intervallum edzés is lehet. A legjobb kombinálni a kardió és izomfejlesztő gyakorlatokat.
Kiegészítés a #2-hoz. A joghurt még véletlenül sem a cukrozott kamugyümölcs joghurt, csak natúrt érdemes venni, fahéjjal lehet például ízesíteni, de joghurt helyett lehet kefír is néha.
Úgy alakítottam ki az étrendet, hogy ne sok időm menjen főzésre. A bab/lencse megfő magába, nem sokat kell vele foglalkozni. A legtöbb időt szerintem a csirkehús sütése viszi el. Ez kiváltható jobb minőségű feldolgozott hússal, pl csirkemell sonka. Ez nem olyan egészséges, de hát valamit valamiért.
A parizerféléket, kenyeret, péksütiket, de még a rizst is kerülném, akkor is ha barna vagy teljes kiőrlésű. A búzában és rizsben a szénhidráttartalmukhoz képest kevesebb értékes van a zöldségfélékkel összevetve. A #2-ban leírt étrendben a kalóriák 40%-a szénhidrátból van, ~130g naponta, 1300 kalóriás diétánál nem igazán kell több.
Még leírom mindez mennyibe kerül, mindent boltból veszek, Lidl és Spar, csak a kakaóport rendelem netről. Nálam az egész kaja egy hónapra valamivel 25 ezer alatt van, ebből 6500 a csirkehús, 3000 a túró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!