Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Mennyit egyek (kalória,...

Mennyit egyek (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje)?

Figyelt kérdés

Először is le szeretném írni, hogy én is tudom, hogy ez így nem mehet tovább, nem kioktatást kérek. Már sokszor próbáltam lefogyni, mozogtam, diétáztam, de mindig elrontottam valamit, és nem voltam elég kitartó, ezért is kérek most segítséget. Dietetikushoz nem szeretnék menni, ha nem muszáj, már voltam, és nem segített amit mondott (annyi volt a tanácsa, hogy teljes kiőrlésű kenyeret egyek és ne egyek semmit, amiben cukor van, de ez nem volt elég).

Szóval az lenne a kérdésem, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt kéne ennem, illetve hány kalóriát? (175 cm vagyok és majdnem 200 kg. Még egyszer írom, nem kioktatást és gúnyolódást kérek, hanem segítséget!)

Tudom, hogy a neten vannak mindenféle táblázatok meg kalkulátorok, de olyan irreális eredmények jönnek ki... Pl. [link] kalkulátor szerint 311g szénhidrátot kéne ennem, ha fogyni akarok (heti 1kg-ot állítottam be), ami rengeteg, én olyan 150-re gondoltam, de ettől elbizonytalanodtam... Biztos, hogy kell az az 55% szénhidrát?

Bármilyen segítség nagyon jól jönne, akár a diétával, akár mozgással kapcsolatos. A legjobb valami hosszútávon fenntartható rendszer lenne, mert ha sikerül valamennyit fogynom, azt nem szeretném többet visszahízni. Most elvileg egy évig itthon leszek, és csak a szintemelő érettségire és a nyelvvizsgára kell készülnöm, szóval ha kell, akkor van időm, hogy külön készítsek magamnak ennivalót.

Még valami, az egyetlen étel, amiről nem tudok lemondani, az a mozzarella sajt, nem tudom, hogy ez mennyire probléma, de ezt csak végszükség esetén iktatnám ki az étrendemből. Fontos még a kakaó is, de ezt magam készítem natúr kakaóporból és cukor nélkül. Teát is iszok, citrommal és steviával, ez nem hiszem, hogy gond lenne, de ha mégis, akkor írjátok le!

Előre is köszönök minden segítséget!

2016. ápr. 20. 14:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Emberek! Most komolyan otthon szenvedtek és tönkreteszitek magatokat ahelyett, hogy egyszer (1x !) felkeressetek egy jó szakembert, aki ért is ehhez és nemcsak találgat, meg próbálgat össze-vissza?!

Lelketek rajta. Mindenki úgy teszi tönkre magát, ahogy szeretné. És miért? Az egóért. Mert csúnyán nézett a doktor bácsi és ettől már leszakad a mennyezet. Szedjétek már össze magatokat. Van más szakember is, nemcsak az az egy. Ha az bunkó vagy ilyesmi, akkor tovább lehet állni. Van még ember erre bőven.

2016. ápr. 20. 16:44
 12/20 A kérdező kommentje:

Ha kevés szénhidrátot, de több zsírt és sok fehérjét eszek, az jó lenne?

Ételek terén elég válogatós vagyok, sok dolgot nem eszek meg. Zöldségből nem sokat szoktam enni, ezen próbálok változtatni, tojás mellé kenyér helyett pl. paradicsomot eszek, a nagy kedvencem, a grilles hús mellé pedig egész finom a párolt zöldség picit fűszerezve. Gyümölcsöt nem nagyon eszek, maximum almát, meg mostanában epret. A húsokat szeretem, a legtöbb tejterméket is (kiv. kefir), sajtot pedig bármikor bármilyen formában tudok enni. Ezek mellett szeretnék még enni valamilyen kenyeret és tésztát is néha. Az Update termékeket nézegettem, de ezekről hallottam jót is, rosszat is, nem tudom, hogy nem lenne-e jobb teljes kiőrlésűt venni, és csak néha enni belőle...

A kalóriabázist ismerem, tervezem is, hogy használni fogom, viszont ha beállítom, hogy heti egy kilót szeretnék fogyni, ott is sok (283 g) szénhidrátot "enged meg" egy nap, ez is soknak tűnt, de láttam, hogy pontos értéket is be tudok állítani, csak még nem tudom, hogy miből mennyit.

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, sokat segítettetek! :)

Továbbra is várom a tanácsokat!

2016. ápr. 20. 16:45
 13/20 A kérdező kommentje:
Kedves 11-es válaszoló! 1,5 éves korom óta el vagyok hízva, 50 kiló utoljára nagycsoportban voltam. Ötéves korom óta járok orvoshoz, volt mindenféle kivizsgálás, semmi bajom nincs. Dietetikusnál is voltam párszor, de nem mondanak soha semmi konkrétat, csak annyit, hogy mit ne egyek, de annyit magamtól is tudok, hogy a fehérlisztes és cukros dolgokat elfelejthetem. Ennél többet egyikük sem mondott, ezért gondoltam felteszem itt a kérdést, mielőtt drága magándietetikushoz fordulnék, már ha van ilyen.
2016. ápr. 20. 16:49
 14/20 A kérdező kommentje:
De ha valaki tud egy jó dietetikust Pécs közelében, akkor írjon, végül is tényleg nem halok bele, ha még egyszer elmegyek, maximum nem tudok meg semmi újat.
2016. ápr. 20. 16:52
 15/20 anonim ***** válasza:

Sajna az orvosok és a dietetikusok fejében is nagy a sötétség, nyilván van, aki ért hozzá, de nem mindenki.

Teljesen jókat írsz, nem is értem, hogy lettél ilyen sok kiló, bár ez összetett dolog lehet... Arról van fogalmad, hogy napi szinten kb. mennyit eszel? Ekkora testet fenntartani úgy, hogy még szervi bajod sincs, rengeteg kalória kell...

A tejtermékeknél azért nem árt válogatni, nálam a kemény sajt és a vaj maradt (bizonyára tejszínt is ennék, ha kapnék valahol házit, de nem néztem utána, hogy azzal mi a helyzet), a tejcukorban dúskáló fajták nem olyan nyerők. Persze a mennyiség is sokat számít, ha valami igen fontos neked, én tuti nem mondom, hogy rá se nézz...

Nem tudom, mit értesz sok fehérje alatt, kb. 200 gramm fölé semmiképp nem mennék a helyedben (ekkora súlynál azt sem tudom, mekkora lehet a normális, felesleg nélküli testtömeged).

A kalóriabázison én is grammokat használok, sokkal értelmesebb dolog, mivel a test igénye grammban van, nem százalékban. Csak mert egy csomó kalória kell neked, a sok háj nem igényel különösebb fehérjét... S a százalékozás miatt az jön ki, hogy ha mondjuk én gyorsan fogyok, akkor feleannyi fehérjét igénylek, mintha tömegelnék, miközben szinte ugyanannyi kell...

2016. ápr. 20. 17:18
 16/20 anonim ***** válasza:
Nem olvastam végig az összes választ, de nekem az is segített, hogy totál kioffoltam a gyümölcsöket. Szedek multivitamint, szóval nekem nem gáz, de te ha nem szedsz, akkor mindenképpen olyan gyümölcsöt ajánlok, ami gyorsítja az anyagcserét (pl. alma, de max napi 1, mert a gyümölcsök tele vannak fruktózzal, amik köztudottan nem az izmokba kerülnek, ezért vagy a máj glikogénraktárát telítik, vagy zsírsejtekben raktározódik). Napi 150-180 g fehérje mellett napi 100 g CH. Zsírból meg telítetlen zsírokat vigyél be, pl. sima mandula (nem pörkölt, nem sózott, meg ilyesmi, hanem amit a piacon kapsz pl.), vagy olyan mogyoróvaj, aminek szintén nagy a telítetlen zsírtartalma (hátulján ott van, megnézed). Soványhúsok (csirke, hal), tojás, nyers/párolt zöldség meg a telítetlen zsírok és kész, szerintem más nagyon nem kell.
2016. ápr. 20. 17:49
 17/20 A kérdező kommentje:

1,5 éves koromban azért kezdtem hízni, mert megszületett az öcsém, és anyukám szerint nagyon féltékeny voltam. Emellett nagyon ravasz is, simán felkutattam minden ételt. Ekkor még nem voltam nagyon elhízva, de folyamatosan jöttek fel a kilók. A baj oviban kezdődött, akkorra minden édesség rejtekhelyét megismertem, még a polc tetejére is felmásztam. Első osztályban csúfolni is kezdtek, akkor már nem csak az éhség miatt ettem, hanem bánatomban is, ráadásul volt, hogy alig ehettem, de anyuék feladták, így amikor egy diétának vége lett, még többet ettem, mint előtte. Persze nem zöldséget, gyümölcsöt meg ilyeneket, hanem édességet és kenyeret minden mennyiségben. Gyerekként is láttam, hogy ez hová vezet, de csak 14 évesen kezdtem tényleg felfogni, hogy muszáj lesz lefogynom. Előtte a szüleim nyomására, azóta önszántamból rengeteg mindent kipróbáltam, de kevés volt az akaraterőm, és amikor azt láttam, hogy mindenki más eszi a jobbnál jobb kajákat, feladtam. Mindig. A legutóbbi diétát egy év után adtam fel, mert 20 kiló fogyás után megállt az egész, és hónapokig semmi nem történt, aztán elkezdtem hízni, pedig még kevesebbet ettem és még többet mozogtam (már ha mozgásnak lehet nevezni azt, amit csináltam).

A legnagyobb baj szerintem nem a normális étel mennyiségével volt, hanem a nasikkal és az édességekkel, meg persze azzal, hogy mindenhez kenyeret ettem. Erről szerencsére leszoktam, azóta legalább nem hízok tovább.

Szóval én jól látom, hogy hogy lettem ekkora, viszont legalább azóta próbálok tanulni a hibáimból, és most úgy fogok nekikezdeni, hogy pontos tervem lesz, nem csak "kevesebbet eszek aztán jól van".

A kérdésre válaszolva nagyjából 3000 kalóriát is megettem, ha rossz kedvem volt, akkor még ennél is többet. Tiszta hülye vagyok.

Tejtermékek terén a sajt ami a legfontosabb nekem, de sokszor iszok tejet és a túrót is szeretem. A joghurt, tejföl, kenhető sajtok nem olyan fontosak, a vaj határeset, szerintem meglennék nélküle.

A mandulát szeretem, szoktam is néha enni 1-1 kis marékkal. És a fincsi kerek mogyoró, az a legjobb. Meg a dió sajttal és almával.

A húsok terén szerencsém van, mert a csirkemell és a hal a kedvencem, mást nem is szoktam enni, maximum nyaranta párszor amikor grillezünk.

A zöldségeket meg majdcsak megszeretem. :)

2016. ápr. 20. 18:13
 18/20 anonim ***** válasza:

Továbbra is egész jó, amiket írsz. 3000 kcal amúgy nem is sok, nekem nagyon gyakran van annyi, akkor is, amikor fogyni akarok (4000 is előfordul néha, azt is könnyű megenni, egész napos fegyelmezettség után kicsit benasizva. nagyon kevés zserbó kell hozzá), de én 64 kió vagyok (84-ről indultam egypár éve, hol van még a vége...) és mindennapos zabálással is extrém lassan hízom. Régen szerintem jóval többet ettem ennél, hisz manapság látom, hogy 2-3000 kcal milyen kevés, nem ez ment korábban... Csak én szerencsésebb típus vagyok, stagnálni jól megy, a lefogyáshoz kell vagy 6 év...

Viszont a te testsúlyoddal 3000 kcal gyors fogyást kell, hogy okozzon normális esetben... Igazából ekkora súlynál pár okos változtatás is hatni szokott, de azért nem mindenkinél. Van, aki extrém nehezen fogy. De neked muszáj változtatnod, mert ez már nem kicsit egészségtelen szint. Nem tudom, eddig mi akadályozott, talán az, hogy nem tudtad, hogyan fogyj, nálam is ez volt, s amikor nekivágtam, akkor is nagyon nehéz volt. Nem mindenkinek egyszerű kalóriadeficitben enni, én évekig küzdöttem vele.

Nem tudom, ezek segítenek a bármit, mindenesetre a célodra koncentrálj s ne gondold feltétlenül, hogy gyengébb vagy, mint más. Nálam, de a régi nálam tuti nem vagy gyengébb, ha evésről van szó, csak szerencsésebb a működésem s elhasználom a fölös energiák zömét.

Drukkolok Neked!

2016. ápr. 20. 19:57
 19/20 anonim ***** válasza:
De a mandula az tényleg ne ilyen sós akármi legyen meg feldolgozott, hanem nyers:)
2016. ápr. 20. 20:29
 20/20 A kérdező kommentje:

Én "extrém könnyen" hízok, kisebb koromban, amikor havonta jártunk kórházba ellenőrzésre és közben diétáztam, egy hónap alatt volt, hogy 8 kilót híztam... Most egy év alatt nem szedtem fel ennyit, pedig normálisan ettem eddig.

Tényleg nem tudtam, hogy hogyan fogyjak, a kórházban megismert szabályok mellett anyukámék sok dolgot kipróbáltattak velem, a legrosszabb az volt, amikor valami fokhagymás cseppet kellett meginnom tejjel, az borzasztó volt. Még a hatása is rossz volt, mert étkezés előtt kellett bevenni, ezért maximum kétszer ettem egy nap. Egyszer emiatt lemaradtam a nővérem szülinapjáról, mert nem voltam hajlandó meginni (maximum 8-10 éves lehettem).

A mandulát nyersen eszem, sósan borzasztó, nem lehet eleget inni utána, és kimarja a nyelvemet...

És köszönöm, tényleg nagyon sokat segítenek, amiket írtok! :)

2016. ápr. 21. 08:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!