Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Csontos húsok kcal értéket...

Csontos húsok kcal értéket hogyan kell számolni?

Figyelt kérdés

SOS segítségre lenne szükségem. Bő egy hónapja váltottam életmódot, azóta úgy alakult, hogy nem találkoztam csontosan készült hússal.


Tehát konkrétan csirkecomb. Ugyebár 136 kcal/100 gr. Jól gondolom, hogy ez a színhúsra értendő?


Fel akarom vinni a kalóriabázisba receptként a mai ebédet, de elakadtam. Gondolom (vagy rosszul gondolom?) ez az érték magára a húsra vonatkozik, tehát a csontot ki kellene vonni belőle. Viszont nem csontozom ki főzés előtt, az meg elég morbid lenne, ha az egész családtól begyűjteném a csontokat, hogy utólag megmérjem. :D


Tehát két kérdés:


1. Jól gondolom, a 136 kcal a színhúsra értendő, vagy bele van kalkulálva a csont általi veszteség?


2. Ha a színhúsra, akkor alsócomb esetén (dobverő) mekkora %-kal csökkentsem a teljes súlyát?


Előre is köszönök minden választ


2015. máj. 16. 10:55
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:

Na pont ez az, amiért a kalóriaszámolás csak egy fiktív módszer.


Tehát sem a szervezetünk kalória egyensúlyát, felhasználását nem ismerjük (a számolgatás kamu, a kitapasztalás közelítő érték).


Nem ismerjük a bevitt mennyiséget, mert pont a mezőgazdaság, állattenyésztés termékei (a táplálékok) beltartalmi értékei eleve változóak.


És ott van a csontos hús esete is. Én amúgy sima húsként számolnám a helyedben, megmérheted a csont nélküli tömegét.


De mi az igazság? Az, hogy tök mindegy. Mivel az egész nagyon kerekített eredményekkel dolgozik, ezért fölösleges ilyen komolyan venned, mint a kérdésedben teszed.


Ha fehérjemennyiséget számolnál, vagy kalóriákat, akkor meg kell elégedned egy közelítő értékkel. És akkor viszont életszerű lesz amit csinálsz.


Kigrammozni életszerűtlen, önbecsapás. Mérd le csont nélkül a hús tömegét, vagy egy combban mérd le a csont tömegét, ezt vond ki a többi comb tömegéből (és akkor megkapod az elfogyasztandó hús tömegét), ennyivel kell ugye csökkentened a tömeget. Fogalmam sincs ez mennyi tömeg%, ezért mérd meg :)

2015. máj. 16. 11:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 A kérdező kommentje:

De épp ez az, hogy csontosan főzöm... ha kicsontozom, tehetem félre, fagyaszthatom le, mert akkor nem együtt főne a többivel...


Tudom jól, hogy ezek megközelítő adatok, de baromira nem mindegy, hogy egy ebéd kcal tartalmát, tápanyagtartalmát mennyire közelítem meg. Azt sem akarom, hogy túllépjem a napi keretem, ahogy azt sem, hogy sokkal kevesebbet egyek, mivel régebben megtapasztaltam, milyen túl gyorsan fogyni, és köszönöm, de abból többet nem kérek!


Most életmódváltás (alapjaiban változtattam az étkezési szokásaimon + mozgás) mellett kalóriaszámlálás megy. És mivel 5 hét alatt már lement 6 kiló, úgy hogy nem koplalok, csak zsírt vesztettem (esetleg minimálisan vizet), és remek a közérzetem, és tele vagyok energiával, így ebben hiszek. :)


Csak fogalmam sincs, hány %-ot vonjak le. Egyes oldalak 10-12%-ot írnak, míg máshol 30-at olvasok. Jó lenne legalább egy megközelítő érték.

2015. máj. 16. 11:23
 3/23 anonim ***** válasza:

Borzasztóan nehezemre esne elképzelni, hogy most a csontos hús esete miatt az étkezéseiddel teljesen felborítanád az eddigi homeosztázisodat s leállna a fogyásod vagy éppen éhezővé válnál csak mert további problémába ütközik a tudatos számolásod.. dee mivel segíteni szeretnék,


Leméred egy kicsontozott combon a hús és a csont tömegét, és ezt a csont tömeget vonod le a többi comb tömegéből. Így viszonylag pontosan tudni fogod mennyi ehető rész van a húsodban, egy darab combban.


A kifilézett húsba visszaaplikálhatod a csontot, akár össze is varrhatod/tűzheted újra. Úgy majdnem olyan lesz, mintha nem is használtad volna fel mérésre. Persze nem pont olyan.


Most ez az egész akkor veszti értelmét, ha nem hasonló méretű combokról van szó, hanem például oldalasról vagy csontos húsról pl. húslevesbe.


Erre azt tudom mondani, hogy take it easy.. úgysem fogod tudni pontosan, de a nem-tudásba nem kell belestresszelni. Sosincs kontroll, ettől még lehetsz egészséges, fogyhatsz egészségesen, jobb, gyakorlatias ötletem bevallom nincs. Aki megtapasztalta milyen túlzott ütemben fogyni, s nem egy afrikai éhező országban él, az valamit nem jól csinált, egyszerűen az étkezésnek eleve természetesebbnek kellene lennie, pont ezért nem lennének ilyen problémák.


Ugye szakmám miatt, ha fehérjediétát kell összeállítani valakinek, nos ott pont a precízség hiánya miatt, csontos húst nem eszünk ha ismerni kell a fehérjebevitel mennyiségét, mert sajnos nem igazán számolható pl. egy csirkefarháton mennyi a csont, mennyi a hús (fehérje).


Sorry ( '_')

2015. máj. 16. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 A kérdező kommentje:

Nézd, nem vagyok sportoló, csak egy sima háziasszony, aki próbálja összeegyeztetni a család étkezését és a saját diétáját, és nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen külön főzzön...


És a csirkecomb olcsóbb, mint a csirkemell (amit ráadásul a férjem és a gyerekem nem szeretnek).


Nem ragaszkodok halálpontos adatokhoz, de nem bánnám, ha a megközelítés minél pontosabb lenne. És igen, nagyon jól tudom, hogy annak idején nagyon rosszul csináltam, most épp azért csinálom máshogy.


Mindennek utánaolvastam (nem bulvárban), orvos segítségét kértem, mivel elég nagy feleslegről van szó, és nem akarok sem izmot veszíteni, sem a májamat leterhelni, sem megnyúlt, lógó bőrt...


Nem is az érdekel, ki mit gondol a módszeremről, mert látom, és érzem magamon, hogy beválik...


És egy csirkepöri esetében nem szeretném kicsontozni az alsócombot, és visszaöltögetni a csontot helyére, annyira fanatikus azért nem vagyok. :D


Ha csontozom egyszer, tuti lemérem... most egyelőre csak annyit szeretnék tudni, a csont kb. hány százaléka az alsócombnak. Ennyit, nem többet... Hátha van valaki, aki már megmérte. :D

2015. máj. 16. 11:55
 5/23 anonim ***** válasza:
2015. máj. 16. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:
2015. máj. 16. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 A kérdező kommentje:

#5: köszönöm, ezeket korábban már megtaláltam. A hoxa nem ír százalékot, csak azt, hogy van, aki csont nélkül, van, aki csonttal számol. A gyakoris link 11%-ot ír, míg az ételek kategóriában találtam olyan választ, ami szerint 30, de van, aki szerint 25...


Engem az érdekelne, ha van itt olyan, aki megmérte már korábban, ő milyen értéket kapott. Reméltem, hogy van itt több ilyen is, akkor legalább átfogóbb képet kapnék...

2015. máj. 16. 12:43
 8/23 anonim ***** válasza:

nem jól gondolod, mert különösen húsoknál nagyon is számít a zsír-fehérje arány és nem ez a gyökér kalóriaszámolgatás


az alsócomb mondjuk nem az a kifejezett fogyókúrás hús

inkább a csirkemell vagy a tengeri halak azok

2015. máj. 16. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 anonim ***** válasza:
Nem a zsírszegény ételek a fogyókúrásak.
2015. máj. 16. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 A kérdező kommentje:

És ki mondta, hogy fogyókúrázom?


Életmódot váltottam, amiben emellett odafigyelek a kcal bevitelre, és a zsír-szénhidrát-fehérje arányra is. Viszont ez is színhúsra van mindenhol kivetítve.


Ha elérem a célomat, ugyanúgy nem csak csirkemellen és halon fogok élni...


Lehet, nem tökéletes a módszerem, soha nem állítottam. De olvadnak le rólam a kilók, megfelelő ütemben, és közben remekül érzem magam. Teljesen fel vagyok pörögve, tele vagyok energiával, sokkal jobb a közérzetem.


Nem az a célom, hogy rövid időn belül elérjek egy sportolói alkatot, hanem egy egészséges női test, egészséges szervezettel, kb. egy éven belül, amit tartani is tudok.


Ha tökéletesen étkeznék, akkor kb két hónap után (és még lehet sokat is mondok) tuti feladnám, és meg sem közelíteném a kívánt célt.


De azért levontam egy érdekes következtetést:


Feltettem egy egyszerű kérdést... nem a módszerre vonatkozóan, mert megvan a saját, orvos által ellenőrzött módszerem, orvos tanácsa alapján összeállított étkezéssel, mozgással, ami nálam tökéletesen bevált. Csak egy számot szerettem volna hallani, egy egyszerű százalékadatot...


Az egy dolog, hogy erre nem kaptam választ, de hogy rögtön minősítik is a módszeremet?

Áruljátok már el, miért akarjátok elvenni a kedvemet tőle? Ezt végig tudom csinálni, és eredményes is! Akkor miért nem jó?

Miért a tökéletes a jó, miközben az ember vagy anyagilag nem teheti meg, vagy pedig rövid időn belül feladná?

2015. máj. 16. 13:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!