Több kalóriát égessek el, mint amennyit beviszek? (kaloriabazis! Tobb lent)
Sziasztok!
Elkezdtem kalóriabázisozni és olvastam ,hogy ,,több kalóriát égess el ,mint amennyit beviszel"Eztértsem úgy,hogy mondjuk megeszek egy nap 1000 kalóriát,akkor 1000-nél többet kell elégetnem sporttal? Bocsi ,ha hülye kérdés,de belezavarodtam :(
Előre is köszi a válaszokat :)
nem ,
naponta ,ha semmit nem csinálsz,akkor is a szervezeted elhasznál 2000 kalóriát,
-ha tehát naponta te csak 2000 kalóriát eszel meg/viszel be,akkor se nem hízol,se nem fogysz,
Minden embernek van egy alapanyagcseréje, ami kor, nem, testsúly függvényéban eltérő lehet. Ezt a kalóribázis ki is kalkulálja. Ez az alapanyagcsere olyan dolgokat fedez, hogy emésztés, testhőmérséklete egyenletesen tartása, légzés, satöbbi.
Majd általános aktivitás függvénéyben az alapanyagcserét felszorozza egy értékkel, pl. 1,6-tal. Ez fedezi a napi rutin dolgokat, pl. elmész suliba/dolgozni, házimunkát végzel, bevásárolsz, gondolkodsz. Legyen ez mondjuk 1500 kcal per nap. Ha viszont 1800 kcalt eszel meg, akkor többet ettél mint amennyit felhasználtál, tehát ilyekor még minimum 300 kcal-nyit le kell sportolnod. Ha fogyni akarsz akkor meg többet.
De ezt is muttja a kalóriabázis. Veszi a napi kalkulát értékedet, pl 1500 kcal, ha beírsz egy sporolást, azt hozzáadja, pl +500, akkor lesz 2000. És összevetei, hogy az elfogyasztott ételek kcaltarma ettől több vagy kevesebb és azt írja ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!