Még diéta alatt sem lehet egy nap 1200kcal-nál kevesebbet enni?
A fél világ éhezik és milliók esznek kevesebbet.
Lehet? Igen lehet. Jó-e? Nem, az éhezés nem jó.
Nem kellett volna megválasztani újra Viktort. Meg ilyenekre költeni, hogy Rékuci & Norbi duci ugrálás, meg új update boltok megnyitása, termékeik felzabálása... jó drága, és nem ér semmit.
Amúgy nem, még diéta alatt sem jó koplalni. Miért? Jól tönkreteszed a szervezetedet, nem lesz tartós a fogyásod, sőt... visszahízol.
Minden beteg állapot rossz. Az éhezés is okozhat beteg állapotot, de ez bonyolult.
Raktározó, vésztartalékoló üzemmódnak szokták nevezni amikor keveset eszel és a tested működése változik, az én problémám ennél egyszerűbb: 1000 kcal kajával hogy viszel be elég tápanyagot? Elég fehérjét, zsírt, azokat a tápanyagokat amiket a hús tartalmaz?
Miért jó keveset enni, azon túl hogy olcsóbb mint sokat enni..?
Szerintem ez így kamu.
Egészséges ember vércukra nem esik le csak azért mert keveset eszik, az a cukorevő emberek betegségéhez kapcsolódó állapot lehet.
A nehezen hozzáférhető zsírraktárak is óriási kamuk, elvileg alap biológia óra anyag lenne az anyagcserében a zsírsav mobilizáció, mint mindennapos normális folyamat. Nem csak fél óra aerob edzés után, nem csak ekkor meg akkor, hanem állandóan történik zsír lebontás mivel ugye vércukrot ideális esetben nem kólából csokiból meg búzából (keményítő) nyerünk hanem a májunk szintetizál glükózt, többek között zsírsavakból. Aztán így pótlódik az izmokban a glikogén is, jó esetben tehát a zsírraktárak építése és bontása alap kellene legyen :D
Amennyire én tudom, nem arról van szó, hogy a zsírraktárokhoz nehéz lenne hozzáférni. Direkt arra vannak, hogy energiát tároljanak, nincs a hozzáférésükkel gond, ha a testnek szüksége van rájuk. De azok a kis fenntartási költségű, fontos tartalékok vészhelyzetre, a "felesleges", alapvető szinten túli izmok viszont csak zabálják az energiát, amiből hirtelen kevés lett. Teljesen ésszerű lebontani őket, főleg, ha a fehérjebevitel is kevés.
1000 kalóriában még bevihető a minimális zsír, fehérje s (lehet, hogy nem a nagy kalóriadeficit esetén szükséges fehérjeszinttel együtt, igazából lövésem sincs, mennyi fehérje kell feltétlenül, magam számára azért sejtem) mondjuk annyi ásványi anyag, vitamin és nyomelem, amennyit én eszem 2000-ben (mivel annak elég nagy része zsír, ami jó energia, s tele van zsírsavakkal, de más nincs benne - javítson ki valaki, ha tévedek, én csak próbálok logikusan gondolkodni)... Persze jól kell összeállítani az étrendet, felesleges kalóriákra nincs hely, de szerintem elsősorban az energiahiány gond, a tápanyagokat valamelyest még össze lehet hozni úgy, hogy rövidtávon semmiképp ne legyen gond. De a testnek sok energiára van szüksége Nem is értem, hogy bírják egyesek a nagyon kevés kalóriát, ha nem is muszáj nekik. Én kikészülnék tőle rövid úton, bár nem mindig. Volt már, hogy napokig nem ettem, nem történt jóformán semmi, csak kissé furán éreztem magam pár nap után. Máskor egy délutánra kikészülök a szénhidráthiánytól. Az se mellékes, fizikai munkát végzek-e. Ez van, a test igényei változnak. Azt kéne követnünk, nem hülye saccolt számértékeket.
Persze van, aki koplalással fogy, igazából mit tenne mást, a test nem tud semmiből energiát meríteni. De hogy mennyire hatékony, egészségtelen és tartós ez, az emberfüggő, én nem szoktam ajánlani senkinek. Magamnak különösen nem, nem vagyok mazochista, viszont remekül stagnál a súlyom. Kapitális nagy baromság lenne. S minek, ha az ember le tud fogyni normálisan, kiegyensúlyozottan? Biztos le tud, csak meg kell találni a megfelelő módszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!