Ma bevittem 108g fehérjét. Az soknak mondható el?

Szegény tested... Legalább húsból, sajtból vagy tejből történt mindez?
Első válaszolónak abban tudok igazat adni, hogy kalóriát tekintve valóban "kevés". Nade mihez is kevés? Hát elsősorban ahhoz, hogy a tested képes legyen megbirkózni ekkora mennyiségű fehérjével, amit bejuttattál neki. Mert nem elég az, hogy keveset eszel, nem, még ennek a kevésnek is fehérjéből kell lennie! A fehérje a LEGNEHEZEBBEN emészthető táplálék. Minimum három enzim kell, amelyek mindegyike más kémhatást, más körülményeket igényel, 3 különféle szervben termelődik és a tápcsatorna 3 különböző részén fejti ki hatását. Mégis miért jó ez neked, hogy ennyire lefárasztod a szervezetedet, hogy olyasmit próbáljon felvenni, ami baromi sok energiát igényel - és amire amúgy szüksége sincs. Mert mire kell neked az a 108 gramm fehérje? Ok, vannak létfontosságú aminosavak, amiket időnként pótolni kell, de könyörgöm NEM ÍGY! A felesleget a májadnak kell majd valahogy hatástalanítania, a mérgező ammóniát átalakítani karbamiddá, hogy az aztán majd a veséiden keresztül kiürülhessen. Ez sem egyszerű feladat és mint említettem: felesleges teher a szervezetnek.
Jó, én nem akarlak elítélni, mert ha szükségét érezted annak hogy ennyit egyél, akkor annak nyilván jó oka volt. De azzal is legyél tisztában hogy ha nincs elengedhetetlenül szükséged erre a fehérjemennyiségre, akkor csak problémát okozol vele, ha erőltetetten mégis beviszed. Tudom, hogy vannak akik a fehérjediétákra esküsznek, tudom hogy a magyar ember számára a csirkehúsleves és a rántott hús az alap egy vasárnapi ebédnél, és tudom hogy senkit sem lehet erőszakkal vegetáriánussá tenni. Nem is kell, de nem árt ha ismered a mértéket.
A kérdésedre válaszolva: 108 gramm fehérje általánosságban elég soknak mondható, igen. Másrészt, te hogyan érezted? Ha szükséged volt rá, akkor rendben van, de a rendszeressé tételt továbbra sem ajánlom. Hízni egészen biztosan nem fogsz tőle, emiatt ne aggódj. 1700 kalóriás napi bevitel amúgy sem sok, pláne ha levonod belőle azt a tetemes mennyiségű energiát, amit a tested a fehérje megemésztésére fordít majd. Ennyitől nem lesz bajod nyugi. A legrosszabb ami történhet, hogy pár napig büdöset fogsz pisilni. Ez azért van, mert a fehérje lebontásakor keletkező ammónia és a májban belőle képződő karbamid kellemetlen szagú és ezt a vizeletben is érezni lehet. Semmi baj, a májad és a veséid működnek, ha zavaró is, de idővel elmúlik majd.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!