Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Nem értem, miért nem diétásabb...

Nem értem, miért nem diétásabb a krumpli, mint a rizs vagy a zöldség?

Figyelt kérdés
a krumpliba negyedannyi kalória van, mint a rizsben, tizedannyi szénhidrát és zsír (mondjuk a barna rizst nézve), szóval akkor miért nem krumplit kell enni rizs helyett? És egyébként miért barna rizs diétásabb, mint a fehér, amikor több benne a zsír, meg az összkalória is, másban kb. ugyanaz?
2013. nov. 4. 12:26
 1/9 anonim ***** válasza:

Én sem nagyon értem, de talán a GI indexük miatt:

[link]

Aminek nagyobb a GI indexe, az hízlal jobban, mert hamarabb felszívódik?

2013. nov. 4. 12:38
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha fozod a krumplit, vagy hejaban sutod, akkor alacsony is marad a kaloriatartalma. Am sajnos a magyar etkezesi szokasok szerint szokas a krumplit olajban sutni, vajat adni hozza stb, ez ezen plusz zsiradekoktol igencsak megugrik a kaloriatartalma. Radasul eleg sokat is meg lehet belole enni, mig a rizsbol kevesebb is eleg.

Ha ugyanannyit eszel vizben fott krumplibol, mint vizben fott rizsbol, akkor az ugyanannyira "dietas". Csak a mennyisegre es az elkeszites modjara kell figyelni. Na es persze arra, hogy csokkentsuk le a napi szenhidrat bevitelunket, magas szenhidrat tartartalmu etkezessel nehez fogyni.

2013. nov. 4. 12:40
 3/9 anonim ***** válasza:
Gyakran alapból úgy nézik,hogy valamivel ízesítjük és olyan mért is ne alapon olajban sütjük a krumplit,de ha nem használunk hozzá zsírt vagy olajat(ahogy írták,főzzük vagy héjában sütjük) akkor nagyon jó diétás kaja.
2013. nov. 4. 12:49
 4/9 anonim ***** válasza:

Ember legyen a talpán aki sima főtt krumplit tud enni minden hús étel mellé. A sima krumpli száraz és folyt, ráadásul íztelen is, ezért szoktunk pürének meg csinálni, vajjal és tejjel vagy bő olajban kisütve.

Én nem eszek diéta alatt rizst, az a testépítőknek kell, nem fogyókúrázóknak. De a főtt krumplit se tudnám megenni. Így én maradok a főtt és nyers zöldségeknél.

2013. nov. 4. 12:52
 5/9 anonim ***** válasza:
56%

Khm, izé:

Burgonya

energia 69 kcal, fehérje 1.6 gramm, zsír 0.1 gramm szénhidrát 15.7 gramm

Fehér rizs

energia 90 kcal, fehérje 1.6 gramm, zsír 0.1 gramm szénhidrát 19.8 gramm

Az alapvetésed hibás

2013. nov. 4. 13:02
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

Mert a kalóraimítosz ba.romság.

Mert a gyorsan felszívódó szénhidrátok egyike sem diétás, mind csak olcsó sertéshizlalásra jó.

Mert a burgonyákban több káros anyag van mint a rizsben. De egyébként egyiket sem eszed fogyás alatt. Pont.

2013. nov. 4. 13:17
 7/9 anonim ***** válasza:

#4: A jó krumpli távolról sem ízetlen. Én simán tudok enni főtt krumplit pici sóval, főleg a sárga igen-igen finom.

(Pedig én az olajos mag+tojás kenyerembe is teszek zsírt, utána pedig még meg is kenem vegazsírral (pálmazsír, olajos mag, fűszerek), mégpedig jó vastagon :D Bár ez már enyhe túlzás, azt én is érzem.

A párolt zöldséget nem tudnám megenni, ahhoz zsír kell, de a krumpli elvan magában is. Jobb zsírral, de nélküle sem ehetetlen.)

Én is azt vettem észre, hogy a rizs sokkal jobban laktat. Pár deka rizs megfőzve, kis sült zöldséggel ízesítve már valami, de egy kiló krumpli, akár zsírban sütve... Olyan éhes maradok, mint előtte voltam. Ez különben emberfüggő, hallottam már olyanról, aki tésztával volt képtelen jóllakni...

2013. nov. 4. 13:18
 8/9 anonim ***** válasza:
és ha megfőzöd a krumplit, a súlya csökken, ha megfőzöd a rizst, az viszont felvesz akár még 2-3x annyi vizet, tehát kalóriában is felhigul... és valóban a GI sem mindegy... a barnakenyér se jobb kalóriában mint a fehér kenyér, mégis jobb a diétában;
2013. nov. 8. 07:08
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem jobb, a GI egy származtatott érték, a GI még nem árulja el a mögötte lejátszódó hormonális folyamatokat.

Az alacsonyabb GI barna kenyérnél pl. magasabb inzulin szekrécióval párosulhat, így látszólag (mérve) alacsonyabb lesz a glikémiás hatás. Na de a lényeg meg pont egyformán rossz, vagy rosszabb: az inzulinszint emelkedés.

2013. nov. 8. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!