Nem értem, miért nem diétásabb a krumpli, mint a rizs vagy a zöldség?
Én sem nagyon értem, de talán a GI indexük miatt:
Aminek nagyobb a GI indexe, az hízlal jobban, mert hamarabb felszívódik?
Ha fozod a krumplit, vagy hejaban sutod, akkor alacsony is marad a kaloriatartalma. Am sajnos a magyar etkezesi szokasok szerint szokas a krumplit olajban sutni, vajat adni hozza stb, ez ezen plusz zsiradekoktol igencsak megugrik a kaloriatartalma. Radasul eleg sokat is meg lehet belole enni, mig a rizsbol kevesebb is eleg.
Ha ugyanannyit eszel vizben fott krumplibol, mint vizben fott rizsbol, akkor az ugyanannyira "dietas". Csak a mennyisegre es az elkeszites modjara kell figyelni. Na es persze arra, hogy csokkentsuk le a napi szenhidrat bevitelunket, magas szenhidrat tartartalmu etkezessel nehez fogyni.
Ember legyen a talpán aki sima főtt krumplit tud enni minden hús étel mellé. A sima krumpli száraz és folyt, ráadásul íztelen is, ezért szoktunk pürének meg csinálni, vajjal és tejjel vagy bő olajban kisütve.
Én nem eszek diéta alatt rizst, az a testépítőknek kell, nem fogyókúrázóknak. De a főtt krumplit se tudnám megenni. Így én maradok a főtt és nyers zöldségeknél.
Khm, izé:
Burgonya
energia 69 kcal, fehérje 1.6 gramm, zsír 0.1 gramm szénhidrát 15.7 gramm
Fehér rizs
energia 90 kcal, fehérje 1.6 gramm, zsír 0.1 gramm szénhidrát 19.8 gramm
Az alapvetésed hibás
Mert a kalóraimítosz ba.romság.
Mert a gyorsan felszívódó szénhidrátok egyike sem diétás, mind csak olcsó sertéshizlalásra jó.
Mert a burgonyákban több káros anyag van mint a rizsben. De egyébként egyiket sem eszed fogyás alatt. Pont.
#4: A jó krumpli távolról sem ízetlen. Én simán tudok enni főtt krumplit pici sóval, főleg a sárga igen-igen finom.
(Pedig én az olajos mag+tojás kenyerembe is teszek zsírt, utána pedig még meg is kenem vegazsírral (pálmazsír, olajos mag, fűszerek), mégpedig jó vastagon :D Bár ez már enyhe túlzás, azt én is érzem.
A párolt zöldséget nem tudnám megenni, ahhoz zsír kell, de a krumpli elvan magában is. Jobb zsírral, de nélküle sem ehetetlen.)
Én is azt vettem észre, hogy a rizs sokkal jobban laktat. Pár deka rizs megfőzve, kis sült zöldséggel ízesítve már valami, de egy kiló krumpli, akár zsírban sütve... Olyan éhes maradok, mint előtte voltam. Ez különben emberfüggő, hallottam már olyanról, aki tésztával volt képtelen jóllakni...
Nem jobb, a GI egy származtatott érték, a GI még nem árulja el a mögötte lejátszódó hormonális folyamatokat.
Az alacsonyabb GI barna kenyérnél pl. magasabb inzulin szekrécióval párosulhat, így látszólag (mérve) alacsonyabb lesz a glikémiás hatás. Na de a lényeg meg pont egyformán rossz, vagy rosszabb: az inzulinszint emelkedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!