Mi mennyi kalória? (lent)
Szóval, találtam egy csomó jó receptet, mindenfélét. De sok helyen nem írnak kalóriaszámot. A hozzávalók alapján hogy tudnám kiszámolni? Valaki segítene, kezdő vagyok. Példának itt van egy:
Palacsinta:
10 dkg zabpehely
2 tojás
1,5 dl tej
csipet só
1 tk méz
Ennek tudom a kalóriaszámát a kalóriabázisról, de hogyan lehet kiszámítani magunktól?:)
Köszönöm !
A sütés/főzés ezt NEM befolyásolja.
Bocsi.
Jujj bocsi, első vagyok. A zabpehely kétszer annyi. Csak magamnak mindig 50 grammból szoktam csinálni, és valamiért az maradt meg.:D
Amúgy igen, a hozzávalók kalóriatartalma számít.:) A sütést azért nem preferálják, mert ahhoz általában olaj is kell. Kb ennyi a különbség a sült és főtt krumpli közt.:D
Ezzel kicsit vitatkoznom kell, a GYIK-ben írják is, hogy célszerű lemérni sütés előtt és sütés után a kaját, mert bizony van elpárolgás, vagy pl 10 dkg száraztésztából nem 10 dkg főtt tészta lesz, így értelemszerűen a tápanyagtartalma sem ugyanannyi...
"A főzés közben bizonyos ételek súlya megváltozik. Hogyan lehet ezt rendesen receptfelvitelkor rögzíteni?
A legtöbb ételnél nem sok vizet zavar az ételek víztartalmának elpárolgása. Pl. egy körözöttnek nem csökken a súlya azáltal, hogy összekeverjük a hozzávalókat. Vegyünk viszont egy főzeléket, vagy egy szaftos húst, amit vízzel felengedünk és lesütünk zsírjára. Ha ahhoz a húshoz is felvisszük hozzávalóként az összes beleöntött vízmennyiséget (aminek a fele elpárolog), akkor a súlya nem fog stimmelni, ezáltal a 100 grammra vetített kalóriaérték sem.
A probléma megoldásaként azt ajánlom, hogy mérjétek le az egész étel súlyát elkészítés előtt és után (bár előtte mondjuk nincs sok értelme, mert az úgyis annyi, amennyit a program a hozzávalók lemért súlya alapján összeadott).
Tehát ha pl 2 kg a sütés előtti súlya valaminek (nullázós mérleg nem árt), a sütés utáni pedig 1.5 kg, akkor az azt jelenti, hogy a kalória maradt ugyanannyi, viszont a súly csökkent fél kilóval.
Ezt felvinni úgy lehet, hogy felviszed "Elpárolgás" hozzávalóként és mínuszos előjellel (-500 gramm). Ekkor lesz helyes az érték."
Én mindig lemérem sütés-főzés után a kaját és érdekes módon mindig van eltérés. Palacsintát még nem sütöttem ugyan, de biztos azt is lemérném, biztos ami biztos. Már ha nem akarod az egészet felfalni, mert akkor édes mindegy...akkor elég a nyers összetevők értékeit számon tartani. Ha csak enni akarsz belőle, akkor viszont jó tudni, hogy 100 g-ban mennyi a tápanyagtartalom....
Úgyhogy én fel szoktam vinni a receptet a kaloriabazis.hu-n és mérek is....
13:
Az energiatartalom a nyers alapanyagra vonatkozik.
Ha főzés után több vagy kevesebb lesz a súly, akkor újból kell mérni az egész cuccot, és arányosan számolni. De írtam ezt is.
Köszi mindenkinek! :)
És nem, nem akarom az összeset befalni, mondjuk ebből csak olyan 4 darab lesz, de abból 2 bőven elég nekem :)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!