A kalóriaszámolás mennyire válik be?
Meg úgy általában a diéták mennyire hasznosak? Egyik nap olvastam valami tojásdiétáról. Én nem szoktam, de anyukám már mindenfélét kipróbált. Valami bevált és van, ami nem. A kalóriaszámolásról még talán el is tudom képzelni, hogy hatásos lenne valamennyire. Van, aki próbálta már?
Légyszi a kérdésre válaszoljatok és ne lebeszélni próbáljatok, mert nem tervezem, hogy elkezdem csak kíváncsi vagyok, hogy van e olyan, ami beválik egyáltalán vagy az összes ilyen butaság és semmi értelmük. Szóval véleményekre és tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
A "diéták" nem igazás javasoltak, mert vagy nem fogy töle az illetö, vagy azért fogy, mert hiányokat hoz létre. Az emlitett tojásdiéta pl. komoly májproblémákat okozhat, aminek akár kórház is lehet a vége.
A kalóriaszámolás tényleg hasznos és hatásos, néhány feltétellel.
1. Ha valaki túl KEVÉS kalóriát eszik, akkor attól megbetegszik, csak mérsékelten szabad csökkenteni és a nem, súly, magasság, életkor, fizikai aktivitás figyelembevételével szabad meghatározni a szükséges értéket.
Itt egy jó link a kiszámoláshoz:
2. A kalóriaszámolós módszernél is ajánlott a megfelelö összetétel, sok zöldség, gyümölcs, és kevesebb szénhidrát meg zsiradék. Letiltani SEMMIT sem szabad, mindenböl lehet enni, de mértékkel. Ha jól van összeállítotva az étrend, akkor NEM ÉHES közben az ember, ha éhezik, akkor változtatni kell rajta. (Ugyanis ha valaki éhes, akkor a szervezet blokkolja a fogyást)
3. A napi kalóriába MINDENT bele kell számolni, az egy pohár üditöt, gyümölcslét, a kávéhoz használt tejet, tejport, stb, mert ezek az "apróságok" sok észrevétlen kalóriát visznek be. Sokan ugyanis csak a föétkezéseket számitják bele, a kisebb nassolásokat, pár falat ez-azt nem.
4. Ha egyszer túllépi az elirt napi adagot, attól nem lesz semmi baj, EGY alkalomtól nem hizik el/vissza senki. Viszont utána célszerü pár napig szigorúbban figyelni, mert ha többször elöfordul ilyen, akkor leállhat a fogyás.
5. Ennek a módszernek nagy elönye, hogy megtanulja az ételek kalóriatartalmát az illetö, és késöbb is - külön nagy számolgatás nélkül meg tudja saccolni, hogy ha egyszer túl sokat evett, igy bármikor tudja kontrollálni a súlyát. Mivel nincs tilos étel, ezért lehet akár EGY szelet tejszinhabos tortát is enni, ha éppen rákiván, de akkor máshol vissza kell "spórolni" a nagyrészét. Viszont igy nem fordul elö, hogy hetekig nem eszik jóformán semmit, amit szeret, utána meg "bezabálja" az egész hütö tartalmát.
Egyetértek mindkét előttem szólóval. Még annyit tennék hozzá, hogy én alkalmaztam is, másfél hetente 0,5- 1 kg súlyvesztés stabilan bekövetkezett. Csak nagyon következetesen be kell tartani, és éhezni semmiképp nem szabad.
Az én kalóriaszükségletem kb. 1950 kcal/nap jelenleg (az orvosilexikon.hu- oldalon számoltam ki), ezt levettem kb. 1600 kcal- értékre. Ez még elviselhetően "kevés".
Miért beszélnénk le az egyetlen normális módszerről?
Beválik, ha
- tudsz számolni és
- nem 5 perc alatt akarsz lefogyni, hanem heti fél kg-val és
- mikor lefogytál, nem térsz vissza a mostani étrendedre - mert ha egyszer meghíztál tőle, másodszor is meg fogsz. (Logikus.)
Ez eléggé jó:
Egyébként azért írtam, hogy ne lebeszélni akarjatok, mert olvasgatva a többi diétázós kérdéseknél rengeteg ilyen válasz van és semmi más érdemi dolgot nem írtak.
Viszont nektek köszönöm a hasznos válaszokat.
Lehet ezt, akkor ki is próbálom. Nincs sok felesleg rajtam, azt is inkább sporttal szeretném eltüntetni csak azért szeretnék odafigyelni arra is, hogy mennyit eszek. Természetesen a cukros dolgokat elhagyom és más szénhidrátot is, ha nem is zárom ki, azért jóval mérsékeltebben fogok enni.
Anyukám elkezdte a tojásdiétát. Reggelire én is csak úgy kíváncsiságból kipróbáltam. Soha többet. :D Nem, hogy elmúlt az éhség érzet még jól hányingerem is lett a sima 3 főtt tojástól. Nem tudom más emberek, hogy képesek ilyenekre, de nem normális dolog az biztos.
Nekem bevált(13 kiló minusz)
Bár sajnos a végére már túlságosan belejöttem és drasztikusan akartam fogyni de most azért ez a 13 kiló is megteszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!