Egy jó étrenddel nem szükséges kalóriát számolni?
Nem a kalória deficitet vonom kétségbe. Csak az a kérdésem, hogyha az étrend jól össze van állítva, a mozgás rendszeres, úgy nagyjából tudja az ember, hogy miben van sok és miben van kevés kalória és ez alapján eszik, akkor fogyhat anélkül, hogy mindent felír és figyel?
Meg szerintem eleve nem is lehet mindig kiszámolni, az ember nem mindig otthon eszik, nem feltétlenül tudja lemérni. Illetve én nem akarok abba a hibába esni, hogy oké, ez az egészségtelen étel ennyi kcal, akkor ez még mehet, max nem eszem aznap többet (és még csak 4 óra van)
Vagy ti mindig számoljátok?
Nyilván fogytak màr emberek kaloriaszámolás nélkül is, nekem speciel bejött a számolás, és ezzel tettem rendbe az étkezéssel való zavaraimat.
Ha nagyon motivált vagyok, nagyjából időre akarok relaíve gyorsan fogyni, akkor számolok mindent és szigorúan tartom (az ésszerűseg hatàrain belül, tehát ha rettenetesen éhes vagyok lefekvés előtt mert aznap nagyobb volt az aktivitásom, akkor persze eszem még valamit), nincs itt egy ek mogyoróvaj meg ott egy mozis kis pattogatott kukorica, random proteinszelet stb.
Viszont pont az a jó, hogy belefér egy kis nasi stb, a lényeg h ne többletkalória legyen.
Én ezzel a modszerrel -mivel már ismerem a saját kalóriaigényemet kb- szinte matematikai pontossággal tudok fogyni, és nem kell azon agyalnom, hogy most mit rontottam el, miért nem fogyok, lehet, hogy nem sanyargatom magam eléggé stb.
A kérdés az, hogy mi szerinted a "jól összeállított étrend" - ugyanis ez majdnem mindekinél mást jelent.
Másrészt ha pl. párolt csirkemell-rizs kombinációt fogyasztasz, abból is böven túl lehet jutni a szükséges kereten, méghozzá nem is nehezen, és attól kezdve, hogy több kalóriát fogyasztaszt, mint amennyit felhasználsz, nem fogyni, hanem hízni fogsz.
Intuitív étkezésnek nevezi az angol, amit te körülírtál, bár nem kifejezetten fogyásra van kitalálva, és messze nem is való mindenkinek. Az egész lényege, hogy számolgatás helyett a testedre hallgatsz. Viszont, ha étkezési problémád van, tehát rendszeresen túleszed magad, vagy túl keveset eszel, akkor a "kommunikáció" a tested, meg közted nem helyes (kicsit póriasan fogalmazva), és semmiféle külsődre hatással lévő célt nem fogsz tudni elérni. Egyébként ilyen esetben a kalória számolás hatalmas mankó, miközben figyelsz a tested visszacsatolására. Én valahol a kettő keverékének a híve vagyok. Tanulj meg kalóriát számolni, tapasztald ki milyen, amikor tényleg éhes vagy, milyen, amikor ehetnéked van, miből érzed, hogy deficitben vagy, miből érzed, hogy túleszed magad, majd hagyd el a kalória számlálást, és használd ezt a "korrigált kommunikációt". Illetve a másik, hogy használd a józan eszed. Ha egész nap csak otthon teszel-veszel, akkor egyél kevesebbet, mint egy mozgalmas napon, vagy mint egy durva edzős napon. Én pl tudom, hogy mikor elmegyek egy 2 órás saját testsúlyos edzésre (rúdtánc), sokkal több energiát igénylek, mintha csak itthon edzek, vagy elmegyek futni, és emiatt van egy plusz étkezésem azokon a napokon. Illetve kb szemre meg tudok már becsülni sok mindent, így nagyságrendileg tudom, hogy sokat, vagy keveset eszek. És mielőtt bárki mondaná, hogy de ez nem pontos, mert nem tudom grammra pontosan, igen, tisztában vagyok vele. Ahogy azzal is, hogy a csomagolásokon látható adatok jogszabály szerint 20%-os eltérést mutathatnak bármilyen irányba. Szóval az sem lesz pontos, de egy megközelítésnek jó. A másik, amiért támogatom ezt a kicsit szabadabb étkezést, hogy folyton kimérni mindent egyszerűen nem lehetséges. Amikor az ember nyaral, vendégségben van, vagy egyszerűen csak borzalmasan elfoglalt, stresszes napjai vannak, amikor nincs erre mentális energiája sokkal jobb, ha saccperkb megy érzésre is a dolog, és nem ott köt ki, hogy kicsit nem figyelt, és indokolatlan mennyiségű kalóriát vitt be rövid idő alatt.
Ettől függetlenül nem való mindenkinek, vannak, akik jobban járnak, ha amikor csak lehet kimérnek mindent.
Ha érdekel a téma, és tudsz angolul, javaslom Abbey Sharp csatornáját, de azért némi fenntartással kezeld a mondandóját. Nem mond irtó nagy baromságokat, de azért itt-ott vannak csúsztatások, főleg mióta nyakig benne van ebben a haes témában (ami egy baromság). De nagyon sok nagyon hasznos tippje van, amiket a mai napig is szívesen alkalmazok. És spec tudok így fogyni, hízni, mikor épp mi a cél, szóval nem lehetetlen.
Ha az étrend megfelelően van összerakva, rendszeres mozgás is van, semmi szükség rá hogy kalóriákat számolgasson az ember.
Éveken keresztül fogytam kalóriaszámolgatás nélkül. Harmadfokú elhízásból normál súlyra mentem le.
Kicsit sem volt véletlenszerű, mivel nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszem, csak épp nem érdekelnek a kalóriaszámok. Mindent amit ettem és eszem, tudatos, és minden amit kerülök, az is tudatos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!