Nagy adag étel adagjainak makróit hogyan számolom ki?
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e úgy makrókat számolni, hogy nagy adagokat főzök? Pl. Egy tepsi rakott krumplit ha készítek, utána egy adagnak a makróit, hogyan mérem le/ számolom ki?
Tehat pl, ha egy rakott krumpli, elkeszitve 1kg-t, es en 4 adagban szeretnem megenni:
1 kg
106g szenhidrat
55g feherje
97 zsir
Akkor 1 adag 250G
26,5 szenhidrat
13g feherje
24.5 g zsir
? Ez igy eleg kevesnek hangzik
számolni kell azzal is, hogy az étel párolog. tehát ha megsütsz 1 kiló csirkét, és négy adagban akarod megenni és 250 grammonként eszed meg, az nem fog kijönni. a csirke kisülés után kb 660 gram lesz, és annak a negyedében lesz ugyanannyi kalória, mint az egy kiló nyers csirke negyedében
a példádat annyira nem rétem, de jó logikának tűnik
pl 400 gr krumpli, 60 gramm kolbász, 10 tojás, 2 dl tejföl van a rakott krumplidban. akkor ha ki van sülve és a telejs adag negyedét eszed, akkor abban pont ugyanannyiy kalória lesz, mint 100 gramm krumpliban, 15 gramm kolbászban, 2,5 tojásban és fél deci tejfölben
Helyesen számoltál!
Azt lehet elszúrni, ha felteszed, hogy a készétel tömege az, mint a hozzávalók tömege. Valójában kevesebb a párolgás miatt. Ezért vagy leméred a készételt, vagy egyenlő adagokra osztod.
Akkor nem működik még ez a módszer, ha valamit kidobsz az ételből. Pl. leöntöd a főzővizet, leszeded a zsírt stb. Hiszen nem tudhatjuk, mennyi tápanyag oldódott ki abba a vízbe. Becsülni tudod csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!