Tényleg van olyan,hogy éhező üzemmód? Vagy ez hülyeség?
Úgy nem, hogy keveset eszel és nem fogysz.
Úgy igen, hogy lefogysz és utána sokkal kevesebb lesz a kalóriaigenyed, mert tönkreteszed a tested, kevesebb kalóriával is hízol, tehát hízékonnyá válsz.
Ha az ember koplal a teste arra kényszerül, hogy kevesebb bevitt táplálékból nyerjen energiát, és önmagát is leépítse, főleg az izomzatot.
Közben lelassul az anyagcsere, mert a szervezet a túlélésért küzd.
egy idő utàn felborulhat a hőháztartás,hormonháztartás, nőknél megszűnhet a ciklus, a szaporodási képesség, hiszen a test épp túlélni próbál, tehát nincs rá szükség, mivel nem jut az ember elég tápanyaghoz, hajhullás jelentkezhet stb. A fogyás is sokszor megállhat, pont a lelassult anyagcsere miatt. Erre az állapotra szokták azt mondani, hogy raktároz a szervezet. Ami lényegében így is van. Igyekszik fenntartani a tartalékokat amíg tudja. Az éhezés miatt.
És mivel épeszű ember az éhezést nem bírja a végtelenségig, elkezd majd idővel újra rendesen enni, innentől pedig a szervezet sokkal többet fog raktározni, felkészülve újabb éhezésre, sokkal könnyebben, gyorsabban fog hízni mint korábban.
Ezért van az, hogy sok fogyni vágyó, miután x ideig túl keveset evett, a végén nagyobb súlyfeleslegnél köt ki, mint amiről eredetileg fogyni kezdett.
Fogyni nem éhezve kell. Enni kell, energia kell. De nem mindegy, hogy milyen minőségben visszük be, és egyes esetekben a tàpanyagok arànya sem mindegy. Pl szénhidrát- anyagcsere betegség esetén. És természetesen aktivitás is kell.
Akkor ha mondjuk az alap anyagcserém kb 1500. Összes bevitt kalóriám 2000. És elmegyek futni. Ebből Elégetek kb 700 kalóriát. Akkor marad kb 1300 kalória. Ez a -200kalória jó lehet fogyas céljából? Ez nem minősül éhezésnek,igaz?
(Csak mert alacsony vagyok, ezért keves az alap kalóriám.)
Van olyan, de úgy pontosabb hogy a túl kevés kalóriabeviteltől az étkezéssel bevitt energiához hozzálassul az ember anyagcsereje és hiába van oriás deficutben, csak súlyt tart.
Amit írsz az teljesen jó, elméletben. Viszont a sporttal elégetett kalória csak durva becslés és legtobbszor tobb mint a valosavabn, ezért nem jó a teljes fogyást erre alapozni.
Viszont ha aránylag sokat éget az ember sporttal, pl a te esetedben másfélszerezi, akkor vissza kell töltsni az emergiát. Nem az egédzet, de egy részét. Amit leírsz az jó, és az lenne a rossz ha ilyenkor is csak 1500 kcalt ennel. Akár kevesebbet is ehetsz, de nem sokkal.
700 kcal futás nagyjából 20km. Valószínűtlen, hogy ezt takarja az "elmegyek futni".
Én úgy lőttem be a keretemet, hogy a BMR és a tényleges felhasználás között legyen, akkor is ennyit eszek, ha aznap épp sportolok. Ha esetleg szükségét érzem, akkor futás után megiszok egy fehérjeturmixot, de ez ritka, csak nagyobb táv után volt ilyen.
"700 kcal futás nagyjából 20km."
Mondjuk ezt "teste" és futásfajtája válogatja (pl egy pulzus alapú, intervallal kombinált futással azért lehet trükközni), de amúgy én is ezt akartam írni, 700 kalóriáért elég sokat kell futni. Ez nem az "elmegyek futni" kategória.
Nem tartom az éhezést, normálisaan eszek, de írtam is, hogy nem egészséges így lefogyni.
Egyébként kérdező, keress rá angolul erre az éhező üzemmódra. Normális diétával, még éhezéssel is nagyon kicsi az esély, hogy eljutsz idáig. Férfiaknak kb 5% zsír alatt üt be ez, nem akkor, amikor valaki 30 kilót akar leadni.
Ettől függetlenül rossz, de rosszul használják ezt nagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!