Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Vannak itt olyanok, akik...

Vannak itt olyanok, akik sport, diéta által lefogytak sokat, majd abbahagyták és visszatértek a régi kerékvágásba ? Visszahiztatok ?

Figyelt kérdés
2021. júl. 11. 22:21
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
49%

Én mindig adok itt tanácsokat de mindig lepontoznak. Ha valakit érdekel (mert nekem bevált) én kalóriaszámlálással fogytam le. Eddig 20 kilót.

Az jó hogy tudok angolul mert a legtöbb információt a youtuberól és a redditről szedtem össze. Pár pontban összeszedem akkor.

0. Kell egy konyhai mérleg. Nem kell drága csak valami egyszerű digitális konyhai mérleg amin lemérheted az alapanyagok súlyát.

1. Ki kell számolni a napi, súlytartáshoz elegendő kalóriamennyiséget.

(TDEE - Total Daily Energy Expenditure. Én ezt a kalkulátort szoktam használni: [link]

2. Ahhoz hogy fogy, a TDEE értéknél kevesebbet kell enned.

Ha fél kilót akarsz fogyni hetente akkor -500kcal,

ha 1 kilót, akkor -1000kcal

3. A fogyás 90%-ban étrend, 10%-ban testmozgás.

Ha napközben csinálsz valami extrát, akkor se növeld meg a napi kalóriamennyiséget.

Ez alól kivétel ha pl. elmész túrázni és 6-7 órán keresztül sétálsz.

Ebben az esetben pakolj szénhidrátdús ételeket.

4. Sajnos azt hittem én is hogy a testsúlyom lineárisan fog csökkenni de ez persze nem így volt. Fel kell készülni sok csalódásra és nehézségekre.

Olyat is olvastam hogy bizonyos embereknél a kiürült zsírsejtbe vizet pakol a szervezet így sok ideig lassabbnak tűnik a fogyás, majd egyszer csak gyorsabb lesz.

Az is ideiglenesen növelheti a testsúlyt ha előző napon (napokon) szénhidrátdús ételeket ettél. Ilyenkor a szervezet megint feltölti az energiaraktáraidat a májban és az izmokban. Ez nem zsír szóval no para.

Emiatt is vettem egy digitális mérleget ami kijelzi a testzsír százalékot (hasznos kütyü).

5. Itt még lábjegyzetben érinteném a pszichológiai visszásságokat.

Mindannyian tudunk a testi függőségről.

De a nagyobb probléma a lelki függőséggel van.

Pl. érzelmi evés. Vagy amikor nosztalgikusan tekintesz az adott ételre, italra.

A testi függőség az első 2-4 hét után megszűnik de a lelki sok ideig marad. ezzel aktívan foglalkozotok kell.

Megoldás lehet:

-pszichológushoz járni a megoldatlan problémák megoldásában

-naplót vezetni, írni

-az evést valami más, jobb tevékenységgel felváltani (pl. kimenni sétálni egyet).

Végösszességben azért maradtam a kalóriaszámolásnál mert így mindent ehetek, ihatok amit akarok. Persze nem teszem minden nap, csak mondjuk hetente. De ha mondjuk nagyon megőrülök egy turó rudiért akkor megveszem.

Szerintem ha valami életmód akkor ez az. Ez tartható lesz egész életemben.

Csak a porciókra kell ügyelnem.

2021. júl. 13. 13:15
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen, vissza. Meg visza is csopfadtam. Ez természetes. Addig vagy izmos, amig sportolsz. Addig vagy vékony, ameddig nem eszel többet, mint kéne.
2021. júl. 17. 09:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!