Hogyan tudom kiszámolni a saját főztöm kalória tartalmát?
Most ismerkedek a kalóriadeficittel és általában főzni szoktam. Ma kukoricadarás túrógombócot főzök. Hogyan tudom kiszámolni a kalóriát?
Laikusként arra gondoltam, hogy külön összeadnom a kukoricadara és a túró kalóriatartalmát, majd elosztom annyival, ahány gombócot készítek majd belőle. + a zsemlemorzsa, + a tejföl.
Ez így jó, vagy teljesen máshogyan kell?
Van különbség a nyers, illetve a főtt/sült ételek kalóratartalma között?
Tökéletes, ha egyforma méretű gombócokat készítesz.
A másik lehetőség, hogy ha megfőttek a gombócok, akkor leméred az egészet egyben. Pl. a teljes étel tömege 735 g, és a fölhasznált alapanyagok kalóriatartalma összesen 924 kcal. Utána a kcal-t osztod a grammal, majd megszorzod annyival, ahány grammot ettél belőle. Például ha 350 g-ot ettél belőle, akkor a te adagod kcal tartalma 924/735*350 kcal. Utána még leméred a tejfölt, amit ráteszel, és hozzáadod annak a kalóriatartalmát.
De amúgy vannak erre programok is, azzal kicsit egyszerűbb. Egyébként ugyanezzel a módszerrel kiszámíthatod a készétel fehérjetartalmát, szénhidráttartalmát stb., csak bele ne zavarodj, mert akkor minden értéked grammban lesz.
Ha olajon pirítod a morzsát, azt ne felejtsd el hozzászámolni, meglepően sok kcal. Én úgy mérem, hogy a mérlegre teszem az olajos flakont mielőtt öntenék, lenullázom, aztán öntök, visszateszem, és akkor a mérleg negatívban mutatja, hogy hány gramm az olaj.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!