Milyenek azok a "jó" szénhidrátok és cukrok? Jól értelmezem?
Én úgy értelmezem hogy a jó szénhidrátok a pl zöldségek, húsok, gyümölcsökben lévők. Ugyanez a cukorral.
Tehát ha most eszek 200g görögdinnyét akkor az nem ugyanaz mintha megennek egy kinder tejszeletet ugye? Mert a görögdinnyében is 300g-ban 20g szénhidrát van és azt mondták inkább ne egyek mert túl sok a cukor.
Hát, vannak itt hiányosságok.
"Ugyanez a cukorral."
A cukor is szénhidrát. Tehát a különbségtétel értelmetlen.
A húsokban nincs szénhidrát.
A kristálycukor (ami a Kinder tejszeletben van) hivatalos nevén szacharóz, két dologból: glükózból és fruktózból áll.
A fruktóz a gyümölcscukor. Az van a dinnyében is.
A glükóz a szőlőcukor.
Mint láthatod, a kristálycukor nem az ördög által van szintetizálva, hanem szőlőcukor és gyümölcscukor "keveréke".
A dinnyében van fruktóz és glükóz is. A többi gyümölcsben is van mindkettő, változó arányban.
A dinnye azért jobb a tejszeletnél, mert nincs feldolgozva, úgy eszed meg, ahogy megtermett. Vannak benne vitaminok és rost, 90%-a víz. A tejszeletben minimális hasznos tápanyag található, még ha vannak is benne természetes alapanyagok.
200 g dinnyében több cukor van, mint 1 tejszeletben (28 g), viszont feleannyi kalória.
A "jó/rossz" szénhidrát megkülönböztetés szerintem arra vonatkozik, hogy pl. a keményítő (összetett ch) elvileg lassabban szívódik fel, mint a cukor (egyszerű ch). De ez függ attól is, hogy milyen ételből viszed be ezeket. A fehér kenyérnek magasabb a glikémiás indexe, mint az almáé.
Kicsit zavarosak a válaszok. A legfontosabb az, hogy az adott szénhidrát (beleértve a cukrot) milyen vércukor- és inzulinválaszt vált ki nálad.
Ha mondjuk zabot eszel, vagy almát, akkor a szénhidráttal együtt beviszel egy csomó rostot, ráadásul mivel a rágás nem annyira aprólékos, mint az őrlés, lassabban tudja a szervezeted kiszedni a szénhidrátokat a kajadarabokból, lassabban szívódnak fel. Így lassan emelkedik a vércukorszinted is.
A sima kristálycukor (és a porcukor stb.) nagyon könnyen és gyorsan emészthető. Különösen, ha eleve oldott állapotban viszed be (cukros víz, puding, gyümölcslé). Így nagyon gyorsan megdobja a vércukorszintedet, és erre a szervezeted egy hatalmas inzulinadag termelésével válaszol. Sokaknál ez az inzulinválasz túlzott lesz, és a vége az, hogy a kiindulási szint alá megy a vércukorszintjük és jól megéheznek.
Hogy konkrétan a kinder tejszeletnél meg a dinnyénél mi történik, azt ki kell tapasztalnod: ha jól megéhezel utánuk egy-két órával, akkor ez lehet a gond. Ha glikémiás index táblázatból kikereded őket, az jó támpont, de lehetnek egyéni eltérések.
Ha a szénhidráttól elszakadunk, akkor azt is figyelembe vehetjük, hogy a dinnyében van egy csomó víz, esetleg rost is (azt is ki kell nézni a táblázatból), és egy sokkal nagyobb adag dinnye tesz ki ugyanannyi kalóriát, mint a tejszelet esetén. A jóllakottsághoz pedig az ételek térfogata is számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!