Hogy lehet fogyni?
Ki iktattam, a kenyéret, cukoros kaját, cukros italokat, szénhidrát szegényen eszem. Napi 90gr szénhidrát, fehérje épp amenyi össze jön, olyan 40-50 gr zsír is 50 gr
Nem mindig tudok mozogni, 1 hónapja térd ficamom volt, és még nem az igazi. 88kg vagyok és 160cm. 7 hete fogyókúrázom, már rég fogynom kelet volna, nem értem. Pajzsmirigy is rendben, 10 hónapja szültem, ez zavarhat be? Vagy micsoda, ebédre szoktam enni lassan felszívódásu szénhidrátott (zabkása) az sem mindig, ki próbáltam a chia mag pudingot, sima vízzel, hát borzalmas íze volt de mindent meg teszek a fogyásért amit bírok, mit kelene tenni hogy ne tartalékoljon a szervezet? Egy nagyobb mozgás be indíthatsa pl. 2ora séta heti 3szor? Böjtölök is délben eszem elsőnek, és 8kor után már nem eszem. Heti 1300kcal eszem, de egy nap mindig kevesebb kb 600kcal nemtudom miért de azon a napon nem bírok enni többet, nem kívánom. Ez lehet baj? Sok helyen olvasom hogy 1 hónap 4kg max. De nekem majdnem 2 hónapja és semmi, centiben sem. Szomorú vagyok, azon gondolkozom hogy fel adom, de mindig előttem van a cél és nem adhatom fel. 65kg szeretnék lenni, a válaszokat köszönöm. 🙂🙂
amit az 1-es írt.
bővebben:
miért is adnád fel? teljesen mindegy, mennyi időbe telik, míg eléred a célodat, az eredmény jó esetben egy életre szól - csak akkor veszítesz, ha feladod. tehát bármi van, kitartás.
1300 kalória naponta elég kevés (nem azért, amit sokan gondolnak, hogy elkezd raktározni a szervezet, mert túl keveset eszel, ez egy butaság, ilyen nincs), hanem simán azért, mert nem jutsz elég értékes tápanyaghoz és energiához ennyi kalóriából.
de szerencsére ennél többet eszel, mert különben valami már elindult volna. a jó hír ezek szerint, hogy annyival nem eszel többet, hogy hízzál. tehát amit most eszel átlagosan egy nap, az a súlytartó kalóriádnak felel meg. a gond az, hogy nem tudod egészen pontosan miket eszel, mert akkor nem írtad volna a 600 kalóriát. a makrók, amiket leírtál, kb. 1000 kalóriára jönnek ki és szörnyen néznek ki.
ha szénhidrát-csökkentett diétát választottál, mert neked az tetszik és így érzed jól magad, utálod egyébként is a tésztát, kenyeret stb. és jól megvagy nélkülük, akkor ok, csak ebben az esetben növelned kell a másik két makrót, különben veszélyes a dolog. 50 gramm zsír és 50 gramm fehérje egy felnőtt nőnek roppant kevés egy nap.
ha időszakos böjtölést csinálsz, mert az tetszik, teljesen oké. azért írom mindig, hogy ha tetszik, mert ez egy lényeges pont a kitartás szempontjából. rengeteg tanulmány bizonyította, hogy egészséges emberek esetén egyetlen diéta sem jobb egy másiknál a fogyás szempontjából, a lényeg az energia-egyensúly. azért kell tetszenie, hogy ne add fel ennyi idő után. a chia pudingot pont ezért nem kell soha többet erőltetned, mert kipróbáltad és utáltad, ennyi. az is csak egy kaja, neked meg kell találnod azokat, amiket szeretsz.
ha pl. mégis szereted a kenyeret, meg a tésztát, akkor elég nehéz idők elé nézel, hogy a szénhidrát-csökkentett módszert választottad. nincsen önmagában hízlaló étel, annak a (kalória)összessége számít, amit egész nap, egész héten megeszel.
nincs olyan sem, hogy "fogyást beindító mozgás", ami beindítja a fogyást, az a kalóriadeficit. ha pl. most ugyanennyit ennél továbbra is a súlytartó étrendeddel (jó lenne pontosan tudnod, hogy mit, mert ha erre nem figyelsz, nincs viszonyítás és halott dolog az egész - és nem elég a "kb.", mert az egy tág fogalom), és elkezdenél órákat sétálni, akkor több energiát használnál el, mint amennyit beviszel, tehát elkezdenél fogyni. ilyen értelemben "indítja be" a fogyást a mozgást, nem úgy, hogy ad egy löketet, hogy na nosza.
ha már elkezdesz látni eredményt, utána is vannak olyan időszakok, amikor nem történik semmi, sőt, akár felfelé is mehet a súlyod, látszólag bármi indok nélkül. a fogyás (sajnos) nem egy lineáris dolog, hogy elkezdjük, beállítjuk, és akkor lassan, de biztosan és folyamatosan haladunk a cél felé. a szervezeted sokszor bemutat neked, és tojik azt csinálni, amit akarsz. ilyenkor se add majd fel, előfordul, hogy át kell alakítani a diétát (és a súlyod csökkenésével úgyis egyre kevesebb kalóriára lesz szükséged), de nagyrészt csak türelemmel kell lenni.
tehát egy olyan étrendet kell már most kialakítanod, ami tetszik, nem kényszer, alakítható igény szerint és egy életen át tart. ha te most a fogyásod elején 1300 kalóriát eszel, akkor hová fogod tudni csökkenteni, mire eléred a kívánt súlyodat? a havi 4 kiló max. egy általános meghatározás, függ az illető súlyától. inkább az van, hogy hetente nem jó a testsúlyod max. 0,7%-nál nagyobb fogyást célozni (ez nálad havonta kb. 2,5 kilóra jön ki). ezt azért mondják, mert nem szabad a dolgot siettetni sem, a túl nagy kalóriadeficithez alkalmazkodik a szervezet (még mindig nem raktároz, hanem alkalmazkodik) és az anyagcsere, és utána nagyon nehéz kínszenvedés újra helyrehozni, hogy normális szintre emelhesd újra a kalóriákat. tehát nagyon nem ajánlom, hogy most az legyen hirtelen a reakciód, hogy ha eddig nem történt semmi, akkor biztosan extrém keveset kell ennem, akkor jó lesz. ez az egyik legnagyobb hiba, amibe beleeshetsz, sokat tesznek így (sok évvel ezelőtt én is).
sok sikert, ne egyél túl keveset, a térdedre keress valami gyógytornát, és akkor ha tudsz, kezdj el sétálni.
Igaza van a #3-nak, a makrók alapján max. 1000 kcal-ra jön ki az étrended, ami elég koplalós mennyiség. A fehérje kevés. Ha a ch ilyen alacsony, zsírból is mehet több.
A chia puding vízzel tényleg nem finom, én kókusztejjel készítem és teszek még bele valamit, ami jó ízt ad neki. Pl. kakaó, vagy bogyós gyümölcsök, pár szem mazsola, édesíteni is szoktam.
Ha ennyi kajával nem fogytál semmit, és centiben (derékbőség) sincs változás, akkor mégiscsak lehet valami hormonális probléma a háttérben. Mennyi volt a TSH-d, és mikor nézték utoljára?
Akkor menyit kellene ennem?
Akkor én nem számolok jól? Yazio alkalmazást használom abba írom be. Milyen makrót kellene ennem? Igen tudom hogy ingadozni fog, a víz, menstruáció, miatt.
A fehérjét és a zsírt is emeld annyira, hogy meglegyen a megcélzott kalória. Pl. 80 g fehérje, 70 g zsír, vagy ahogy épp sikerül, nem baj, ha nem mindig pont ugyanannyi grammra pontosan. Ha valamelyik napon 600 kcal-t sikerül csak enned, a következő napo(ko)n ehetsz többet is a keretednél, hogy heti átlagban meglegyen minimum 1200 kcal/nap. De a 600 kcal-os napokon is figyelj arra, hogy meglegyen a minimum fehérjebevitel. Ha máshogy nem megy, vegyél fehérjeport kiegészítés céljából. Vitaminokat is szedhetnél.
A kérdésemre még nem válaszoltál.
akik lepontozták a válaszomat (3-as vagyok), kérlek fejtsétek ki bővebben, hogy mi a gond a válaszommal. nem a lepontozás érdekel, hanem hogy miért haszontalan és rossz a válasz.
tulajdonképpen annyit mondtam, hogy mindenki válasszon olyan módszert a fogyásra, ami neki tetszik, mert hosszú távban kell gondolkozni; nem szabad éhezni, kiegyensúlyozottan kell étkezni, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek, illetve a túl nagy kalóriadeficithez hozzászokik a szervezet, nehéz belőle kijönni és csak óvatosan szabad; figyelni kell az energiaegyensúlyra, mert ebben rejlik a fogyás sikere; nem kell megijedni, ha nem indul rögtön a fogyás, illetve ha útközben megáll, ez természetes dolog.
ha valamit rosszul tudok ezek közül vagy rossz tanács volt, szívesen veszem a kijavítást vagy az eszmecserét, már csak a kérdező érdekében is, hiszen a lényeg (nekem) a segítő tanácsadás. bár én ezen a területen tanulok, lehetnek hiányosságok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!