Szerintetek létezik olyan, hogy valaki cukorfüggő? Mi segíthet ezen?
Nekem a rendszeres mozgás segít. Ha akut súlyos a helyzet, tehát ötpercenként megyek a kamrába egy kekszért, akkor egy rendes egynapos biciklizés vagy kirándulás elmulasztja.
Hosszú távon az segít, ha nem eszem túl sok szénhidrátot (de nem zárom ki teljesen az édesseget, kis adagokat eszem, pl. egy darab 25 g-os kekszet ebéd után). Nekem a 40% zsír, 40% szénhidrát, 20% fehérje vált be tápanyagarányokat illetően, így nem vagyok folyton éhes és nem is akarok állandóan csokit enni.
Dehogy alakul alkohollá a szervezetben. Mint vegyész ezt azért kikérem szerencsétlen szervezetünk nevében. Ha így lenne, akkor egy üveg nutellától úgy berúgnánk, hogy nem kellene mellé tequila :D Azt hiszem amúgy van ilyen betegség, de egészséges szervezetben ez nem így történik.
Ha falási rohamaid vannak, akkor nincs jól beosztva a tápanyag beviteled. Lehet a makrók is rosszak, de a napi beosztás is lehet a ludas. Nekem akkor volt ilyen gondom, mikor estig nagyon kevés kalóriát vittem be. Jelenleg én úgy diétázom, hogy 2-3g/ttkg szénhidrát, ugyanígy 2-3g/ttkg fehérje, a fennmaradó kalória zsír. Szénhidrátok mennyisége estefelé fokozatosan csökken, fehérje nagyjából konstans. Korábban is aránylag egészségesen ettem, illetve rengeteget sportolok, de ez az új beosztás már 5 nap után eredményt mutat. Mondjuk nem kilókban, azt egy ideje nem mérem olyan kritikusan, csak tájékoztató jellegű, viszont a felső kockám már látszik, 5 napja, sőt, azelőtt soha nem volt ilyen.
Alkohollá válHAT egyes esetekben, ez leginkább bélflóra kérdése. Ugyanígy, a glutén és a kazein is diszbiózis (felborult bélflóra esetén) az emésztés során átalakulHAT függőséget okozó anyagokká (gluteomorfin, kazomorfin). És megint más kérdés, hogy milyen arányban, mennyiségben.
Régebben olvastam egy sztorit, hogy egy pasast megszondáztattak és a szonda alkoholt talált a vérében, holott nem is fogyasztott alkoholt, csak a fenti eset állt fenn nála (ettől persze még nem biztos, hogy részeg is volt).
Függőség ellen a leszokás segít. 1-2 hétig 0 cukor, és a finomított ch-kat (pl. finomliszt, étkezési keményítő mint adalékanyag) is érdemes hanyagolni. Az első pár nap nehéz lesz, de utána nem fogod annyira kívánni. Gyógyteák is segíthetnek, pl. gyömbér, a diéta mellett.
Esetleg azzal keveri a 2-es, hogy a fruktóz (ami az asztali cukor alkotóeleme és a gyümölcsökben is jelen van, meg a glükóz-fruktóz szirupban, ami az élelmiszerösszetevők között szokott lenni) metabolizmusa az alkoholéhoz hasonló a májban. Legalábbis én ezt olvastam.
Kicsit nehéz megbízható információhoz jutni, mert annyian vannak ráugorva erre az anyagcsere-témára, hogy rengeteg a hülyeség a neten.
Nem véletlen a szénhidrát kifejezés. Egészséges szervezetben a glükóz széndioxiddá és vízzé oxidálódik, plusz ATP, ami az energiát szállítja. A darabolódás enzimatikus, a glükóz pedig a mitokondriumban hasznosul. Glikogénként és zsírként tárolódik a szervezetben. Pár esetben keletkezik pirosszőlősav, tejsav, lebontás során, illetve rossz bélflóra esetén tud csúnya dolgokat csinálni, de leginkább tovább rontani az arányokon (pl candida).
De őszintén, most megpróbáltam utánakeresni, mikor lesz belőle a szervezetben alkohol, de egy ilyen linket sem találtam. Ha valaki talál ilyet, belinkelhetné, hogy utánaolvassak. Most már érdekel, mikor rúghatok be a kólás gumicukortól, ami a szekrényben van :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!