Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mi a baja sokaknak az édesítős...

Mi a baja sokaknak az édesítőszerekkel?

Figyelt kérdés

Sokszor olvasom itt, hogy pl aki diétazik és tegyük fel zabkásat reggelizik az a baja meg arra kér tanácsokat mivel keszíthetné (ízesíteni).. ez nekem olyan érthetetlen, ott a folyékony edesítő akár eritrit ezekkel tök finom lesz es nem kell belőle 1liter. Mi ez az edesítőktől való odzkodás? Oké belátom nagy mennyiségben nem egészséges de én análkül meg nem enném a zabkásám a cukor meg kb meg rosszabb.. a barnacukor is. Ráadásul fölös kalória. Nem is értem

Bocsánat kicsit hosszú lett ez az ertetlenkedés csak ma mar a 3. Ilyen kerdést olvasom mivel edesíthetne diéta alatt..

2018. aug. 16. 23:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

A xilit nekem is bejött, szerencsére nincs hasmenésem, de ezt csak cukor helyett használom, mondjuk sütibe.

Ha zabkása, akkor méz, ezt senki nem említette meg, pedig ez is jó édesítő szer. Persze úgy, hogy nem teszek bele egy fél macival, hanem egy kiskanállal, és ez is elég édes ízt ad, mégse sok kalória. Ha ennyi kalória nem férne bele a napomba, szégyelném is magam.

2018. aug. 17. 09:56
 12/18 A kérdező kommentje:
Persze az is jó, csak en sajnos nem szeretem. A mézzel vavyok úgy hogy soha nem is szerettem mert túl edes nekem
2018. aug. 17. 10:40
 13/18 anonim ***** válasza:
0%

Rengeteg embertől olvastam már, hogy utálják pl. az eritritet. Én a steviát utálom, előbb ennék meg fél kiló csokitortát mindenféle édesítés nélkül, mint hogy az jöjjön a közelembe :D

A xilit sokkal, de sokkal finomabb számomra, mint a cukor, azzal semmi bajom :)

Az eritritnek nincs íze az édességén kívül, messze a xilit alatt van, viszont tényleg kevés kell belőle, mivel töményen brutális, maró (ezt már mástól is hallottam). Pedig az édesítő ereje elvben a xilit/cukor alatt van, de egy ponton átbillen és akkor túl sok. Múltkor belefutottam egy receptbe,ahol 200 gramm cukrot 20 gramm eritrittel helyettesítettek, gondolom, az a főleg dióból álló keksz jól bírja, hogy nem töményen édes. Tortakrémnél ez már nagyon nem édes valamit adna. Sokszor voltam már úgy, hogy az én leesett édesítésigényemmel sem volt elég édes az eritrites édesség, raktam még bele s akkor hirtelen kibírhatatlanul édesítős lett. Ez is egy ok, hogy xilittel keverem, no meg a xilit remek szőlőcukoríze :)

Úgyhogy én találtam édesítőt, de nem mindenkire igaz ez.

Az eritritet és a xilitet nem tekintem egészségtelennek (xilitet amúgyis eszik mindenki, természetes anyag lenne, csak persze mesterségesen vonják ki növényekből, ebbe kötnek bele egyesek. nem mintha a répacukrot ne iparilag vonnák ki, de az egyértelműen egészségtelen). A méz mint tömény cukor, nem az igazi egészség szempontjából (ez egyéni ám, nulla problémám van vele, ha más eszi, jó kis cucc. de tömény cukor, megdobja a vércukrot, rontja a fogat és az érzékenyeknek árt), de attól még a szívem csücske, csak nem eszem valami sűrűn (régen sokkal több mézet ettem, mint cukrot, havonta vettünk egy üveggel). Az a legfinomabb tág értelemben vett édesítőm, megosztott helyen a banánnal. A mazsolát már előzi. A családban szeretjük a teljesen természetes édesítőket, akkor is, ha cukrosak, főleg, hogy saját egyéni ízük van... Inkább a mennyiségre ügyelünk. Ha komolyan veszem a fogyást, óvatosan nyúlok a mazsolához, nekem az nem jó, de pár dologba kell, így csak ketogén diétában hagyom el (szinte) teljesen.

A nem cukoralkohol édesítők ízétől falnak megyek. Úgyhogy a bolti édesítőszeres cuccok kiesnek. Nem gond, eleve nem eszem feldolgozott ételeket.

Zabkását szinte sosem eszem (s ha valami, az garantáltan meggátolja a fogyásomat), de ha már a szénhidrátbomba zabot eszem, akkor nekem már oly mindegy, akkor mazsola megy bele és kókusz, de az a tejet helyettesíti. Más édesítés nem kell bele. A párom gyümölcsöket is dobál bele, neki sem kell hozzá plusz édesítő. Akármennyire is jónak tartjuk a cukoralkoholokat, nem tartjuk jónak, hogy elszálljunk velük s minden édességbe pakoljuk őket dekaszám...

2018. aug. 17. 13:09
 14/18 A kérdező kommentje:
Mi baj van a zabkásával diétaban egyébként? Majdhogynem szinten azt eszem a diétám alatt, eddig egy hónap alatt 4kg ot fogytam szóval szerintem inkább jó mint fölös rossz. Nekem mindkg jó hatást váltott ki
2018. aug. 17. 13:16
 15/18 anonim ***** válasza:

Steviával a világból ki lehetne kergetni, Xilit (nyírfacukor néven is fut) hashajtó hatású, s rögtön menni kell, nem tudom igazán késleltetni a dolgot.

Egyébként a sok édesítéstől tompul az emberek ízérzékelése, s nem fogják rendesen érezni más ételek ízét, gyümölcsök édessége is csökken.

Maga az édes íz is növelheti az étvágyat.

2018. aug. 17. 13:25
 16/18 anonim ***** válasza:
Nekem migrénem lesz tőle.
2018. aug. 17. 17:09
 17/18 A kérdező kommentje:
Migrén?😟 uh az durva
2018. aug. 17. 19:54
 18/18 Norman Bates ***** válasza:
Eritritolt hasznalok en is, de csak neha. Valamelyik nap kicsit megszaladt a kezem es tobbet tettem a kajaba, utana egesz nap vizes hasmenesek volt.
2018. aug. 18. 19:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!