Mi a baja sokaknak az édesítőszerekkel?
Sokszor olvasom itt, hogy pl aki diétazik és tegyük fel zabkásat reggelizik az a baja meg arra kér tanácsokat mivel keszíthetné (ízesíteni).. ez nekem olyan érthetetlen, ott a folyékony edesítő akár eritrit ezekkel tök finom lesz es nem kell belőle 1liter. Mi ez az edesítőktől való odzkodás? Oké belátom nagy mennyiségben nem egészséges de én análkül meg nem enném a zabkásám a cukor meg kb meg rosszabb.. a barnacukor is. Ráadásul fölös kalória. Nem is értem
Bocsánat kicsit hosszú lett ez az ertetlenkedés csak ma mar a 3. Ilyen kerdést olvasom mivel edesíthetne diéta alatt..
Mert nem mindegyik finom. Főleg annak aki a sima kristálycukorhoz van szokva.
A cukorbeteg barátaim sem eszik meg mindegyiket mert nem olyan az ízük.
Ugyanazt tudom írni, mint az előttem válaszolók. Egyszerűen minden ételben megérzem, ha édesítőszer van benne és úgy már nem eszem meg, számomra van egy mellék íze, amit nem szeretek.
Vannak akik érzékenyebbek rá és vannak azok, akik nem. Mindenki más és mindenkinek más a jó :)
"...akár eritrit ezekkel tök finom lesz es nem kell belőle 1liter"
Eritritbol pont hogy kell "1 liter", mert gyengebb az edesito ereje, mint a cukornak. Emelle van egy mentolos mellekize is. Szoval nekem ez pl nem valt be egyaltalan. En a sokak altal szidott folyekony edesitot hasznalom, en nem erzem a mellekizuket.
Nekem spec az, hogy ki nem állhatom az ízét. Zérós light cuccok helyett akkor már inkább ásványvíz.
Nem beszélve arról, hogy a ciklamátok, szaharinok ártalmasabbak mint a cukor.
Spec egyedül a sztíviát tudom elviselni az effélékből.
1. Utálatos ízük van
2. Semmivel sem egészségesebbek, mint a cukor
3. Emellett komolyabb betegségeket okoznak.
Akkor te szerencsés vagy, hogy nem, érzed bennük az utóízt. :) Az ízérzékelés is valamilyen mértékben egyéntől függ, van, aki jobban megérzi az eltéréseket, van, aki kevésbé.
Az emberi szervezet meg az evolúció során a cukorhoz, azon belül is a szőlőcukorhoz, gyümölcssukorhoz és répacukorhoz szokott, ezeket érzi természetesen édesnek. Át lehet verni az ízérzékelést, létezhetnek hasonló molekulák, amik hasonló érzést keltenek, de mivel mindegyiknek másabb a felépítése, mint a fent említett három cukoré, ezért soha nem fogják pont ugyanazt az ízt adni.
Szacharin-alapú édesítők: nagyon keserű, jellegzetes mellékízük van. Általában ezért is szokták más édesítőkkel keverni.
Stevia/sztívia: még a szacharinnál is kellemetlenebb a mellékíze. Az élelmiszeriparban divatos használni, de pont emiatt mindenféle trükköket bevetnek, hogy a mellékízét elnyomják.
Szorbit: jellegzetesen "hideg" mellékíze van, sokak szerint hasonlít a mentolos ízhez, bár ez inkább csak magában fogyasztva érződik, ételekben annyira nem. Viszont sokak szervezete érzékeny rá, és számukra hashajtó hatással bír.
Eritrit: ennek is van némi mellékíze, bár szerintem az összes közül ennek a legkevesebb. Viszont nálam például irritálja a torkot, ha nagyobb mennyiségben használom.
Xilit: a mellékíz mellett ez is sokak számára hashajtó hatású.
Összegezve: nincs olyan édesítő, amelyik tökéletesen helyettesíteni tudná a cukrot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!