Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Krumplidiéta hatásos lehet?

Krumplidiéta hatásos lehet?

Figyelt kérdés
Valaki probálta már? Lehetséges így is fogyni?18/L
2018. jún. 19. 15:48
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Márpedig nemcsak dagik írnak ide és a sportos emberek is el tudnak hízni.

A felhomályosítás már rég benne van az élő magyar nyelvben, szerintem évtizedek óta látom és néha használom is.

Mélynyomorban élek, egészségtudatosan és csak a saját gyengeségem az oka, hogy nem fogyok sokkal gyorsabban. Az egészséges életmód drágább, mint a legcsóróbb egészségtelen, de ez utóbbit kevesen alkalmazzák, a szegények is túl sokat költenek rossz cuccokra, ügyesebben simán ehetnének egészségesen. Ez a legeslegalsó szintre nem igaz csupán, de akinek van napi 4-500 forintja, az már ne mondja, hogy nem tud egészségesen táplálkozni szálkásításkor. Talán kissé aszkéta stílusban (nem koplalósan, csak picit siváran, főleg ha az olcsó szénhidrátok kiesnek), de megy az.

A krumpli nem olyan olcsó és rosszul laktat, azt tuti nem ennék fogyási célból. A rizs és a sárgaborsó pl. töredék áron biztosítja ugyanazt a kalóriát s az utóbbi fehérjeforrásnak se rossz, együtt pedig az aminosavprofiljuk is impozáns. S ott van a friss káposzta... S még mindig extrém olcsó szinten lapulunk, messze az átlag szegény lehetőségei alatt.

2018. jún. 19. 17:07
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a krumplidiéta hatásos lehet, de csak ha elég keveset eszel belőle. Ahogy fentebb említették kalóriadeficit kell.

A krumplinak, főleg a krumplipürének elég magas a glikémiás indexe. Ha eszel belőle a szervezet gyorsan megemészti, hirtelen ad sok energiát amit nyilván nem fogsz elhasználni így beépíti a zsírraktáradba. Te meg éhes leszel a következő kajálás előtt és nem lesz energiád.

Alacsony GI-s kajákkal könnyebb tartani a fogyást.

Ha ragaszkodsz a krumplihoz, akkor inkább gyakran edd kicsi adagokban. De csak krumplit enni nem valami egészséges, ez a spórolás sokba kerülhet később.

Én is fogyókúrázom, nekem 20-22 ezer egyhavi kaja, pedig nem volt cél a spórolás. Ilyeneket eszem többek között: lencse, spenót, bulgur, tojás, csirkemell, makréla, túró, joghurt, búzakorpa és persze zöldségek.

2018. jún. 19. 17:29
 13/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, az egészséges és szezonális most olcsó, rengeteg zöldség van most frissen.

Egyél mindenből kevesebbet kb. 20%-kal, mint eddig, igyál csak vizet, mozogj valamit. A köreted meg felezd meg: fele a szokásos, a fele valamilyen zöldség, bármi.

Annyi köret, amennyi a félig zárt markodba fér, akkora hússal, mint a tenyered ujjak nélkül.

És hanyagold a tejet, tejfölt.

2018. jún. 19. 18:33
 14/20 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy a csirkemell meg a túró drágább, mint a szalonna, de ezekből is keveset kell enni. A káposzta, répa, cékla pedig kifejezetten olcsó.
2018. jún. 20. 06:57
 15/20 anonim ***** válasza:

Minden diéta lehet hatásos. Meki diéta is hatásos ha számon tartod mennyi kalóriát viszel be, és éget el a szervezeted. Próbáld ki a kaloriabazis.hu oldalt

Én amondó vagyok, hogy inkább változatosan, egészségesen kevesebbet egyél (na meg persze kezdj el mozogni), akkor nem utálod meg az egyes ételeket. Én régen csak (minden) este ettem tojást 2-3 hónapig, 2 évig rá se bírtam nézni

2018. jún. 20. 10:06
 16/20 anonim ***** válasza:
60%

Nemrég volt egy ilyen kérdés:

https://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__9..

5. választ olvasd el.

Szerintem nagyon nehéz lehet, én 2 nap után rá se bírnék nézni a krumplira. Andrew Taylor 1 évig csinálta, tényleg nem evett semmi más ételt ezalatt, és több mint 50 kilót fogyott.

2018. jún. 20. 12:13
 17/20 anonim ***** válasza:

Jó, hát volt ember, aki bő 1 évig semmit nem evett és sokat fogyott... Csak krumplival sem tűnik sokkal jobbnak számomra ez. Aki ekkora önuralommal bír, az miért nem fogy le normálisan? Sokkal egészségesebb és élvezetesebb lenne. Extrém típusú ember kellhet hozzá, hogy a "csak krumpli" menjen, a normálistól pedig minduntalan elcsábuljon. Én megértem, hogy sokunknak kellenek érdekes, drasztikus korlátozások, de ez azért túlzás. Legalább valami értelmes ételt választana, ami köszönő viszonyban van a test igényeivel.

Ott van pl. a most is, nemrég is előkerült tojás. A full tojásdiéta is buta ötlet, de a krumplidiétánál még mindig jobb (ha nem is akárkinek), mert a két esszenciális makróra fókuszál. Érdekes, hogy az emberek mennyire könnyen meg tudják unni a tojást, nekem sok év napi sok tojás mellett még nem sikerült, most is odavagyok érte. De azért vannak tojásszegényebb korszakaim (napi 4-6 bemehet akkor is, de inkább csak édességben). Azért egy totális tojásdiétán a 2. héten már nem nagyon ennék... De ez nem számít, mert a másodikon megpróbálnám megölni a rabtartómat, hogy zöldséghez jussak s nem tudom, eszemnél lennék-e a második héten. Sosem próbáltam zöldség nélkül élni egy hetet.

Hogy képes bárki? Tudom, hogy különbözőek vagyunk s van, aki évtizedekig nem eszik zöldséget s akkor már gyümölcsöt sem, de mégis fura. Bármelyik imádott ételcsoportomat el tudnám hagyni, csak a zöldségeket nem.

A diéta amúgyis hosszútávot sugall. Egy dologra fókuszálva böjtöt szokás tartani, van zsírböjt, tojásböjt, léböjt... Lehetne uborkaböjt, paradicsomböjt, azokat szeretem. Krumpliböjt inkább ne, szeretem a krumplit, de nem magában. Tojásböjtöt sem tartottam soha, mivel abban nincs zöldség. Zsírböjtöm volt már, mert az nem tiltja a zöldséget (persze kb. senki nem eszik benne zöldséget rajtam kívül) és kíváncsi voltam.

Diéta valamirevaló fehérje, zsír és zöldség nélkül... Ajajj. A krumplidiéta kirívóan rossz ötlet.

2018. jún. 20. 16:31
 18/20 anonim ***** válasza:
60%

Először nekem is hasonló gondolataim voltak, mielőtt utánaolvastam a Spud Diet-nek. Taylor tudatosan választotta a krumplit és édesburgonyát, és hogy miért akart ilyen egysíkú diétát, arra az volt a válasza, hogy meg akart szabadulni az ételfüggőségétől, mivel korábban csak az evésben lelte örömét (és nagyon egészségtelenül táplálkozott előtte).

Orvos véleményét is olvastam erről a diétáról. A nagy mennyiség (napi 3-4 kg!) miatt fehérje- és zsírhiány veszélye nem áll fenn, elvileg mikrotápanyagokból is megvan, ami kell, kivéve a B12 és D vitamint.

2018. jún. 20. 16:51
 19/20 anonim ***** válasza:

Zsír az pont nincs a krumplikban szinte semmi, ami nagy baj, mert kell. A fehérje még elmegy nagy mennyiségnél, kérdés, milyen az aminosavprofil... Viszont én 3000 kcallal nem tudnék fogyni, ahhoz NAGYON kövérnek kell lenni vagy nagyon magasnak, izmosnak, sportosnak, de az biztos nem így szálkásít.

Beírtam a Chronometerbe is, ezúttal az édesburgonyát. Igenm, B12 és D-vitamin semmi, szelén is iszonyúan kevés (fogalmam sincs, az mire kell, azt sose nézem), amúgy egész jó, még az aminosavprofil is (a lizin kevesebb, mint a többi, ez elég tipikus, ha nem hüvelyesről van szó). Viszont a fehérje kevés, sportosabb, izmosabb, nagyobb embereknek nem jó. A kisebb, inaktívabbaknak viszont a 3000 kcal lesz sok fogyáshoz.

S ugye, a zsír. Azt mindenképpen be kell nyomni mellé vagy bő 300 kcalt.

Azért meglepő, mennyire jó értékeket ad, pedig látványosan egysíkú, s belegondolva sem tűnik szimpatikusnak sehogysem.

A sima krumplinál már más fontos vitaminokkal is probléma van, zsírban oldódó nagyon kevés van benne. Nem mintha számítana, ha nem eszünk zsírt, vagy ez nem így működik?

Az evészavarral (még ha függőség is) az a baj, hogy az extrémebb diéták könnyen ronthatnak rajta. Én garantáltan betegesen ételfüggő lennék, ha nem kapnék enni (a krumpli nem számít, az finom, de nem igazán étel számomra egyedül)... OK, mások vagyunk, még meg is érteném rövidebben, de hosszan...

2018. jún. 20. 20:29
 20/20 anonim ***** válasza:

Ja igen, a zsír tényleg nagyon kevés, de ennek is megvan az értelme. Olvastam már más, durván magas szénhidráttartalmú diétákról, ott is lényeges volt, hogy a zsírbevitelt szinte nullára csökkentsék, mert ilyen sok ch mellett másképp nem lehet fogyni. Itt számít az is, hogy az illető túlsúlyos, azaz vannak zsírraktárai, amiket ebben az esetben fel tud használni. Tehát zsír van, csak nem kajából :)

Én 3 kg krumplival és 1 kg édesburgonyával számoltam, így a fehérje 65 g lett (minden esszenciális aminosav megvan), ami egy 80 kg-os ember minimum igényét elvileg fedezi (80 kg alatt a célsúlyra gondolok).

Zsírban oldódó vitaminok közül megvan az A, E és K vitamin (az A kicsit talán sok is, igaz, a béta-karotin nem hasznosul olyan jól, mint a retinol), nyáron a D-vitamin is megoldható napozással.

A kalóriák? :) Én nem szoktam meglepődni, ha valaki 3000 kcal mellett fogy, vagy akár 800 kcal mellett hízik. Nem mindegy, miből jön a kalória, a szervezet nem egyformán használja fel a tápanyagokat. Attól, hogy egy szerkezet szerint 1 g zsír több energiát ad, ha elégetik, mint 1 g szénhidrát, az emberi test még nem egy egyszerű kályha, amibe bedobálod a fűtőanyagot, meggyújtod és hő lesz belőle. Ennél sokkal, sokkal bonyolultabb biokémiai folyamatok zajlanak bennünk. A kalóriaszámlálás csak egy hozzávetőleges segítséget nyújt, és sokszor nem is hozza a kívánt eredményt, aztán mindenki csodálkozik nagyokat, hogy vajon miért.

2018. jún. 20. 22:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!