Mennyi plusz kalóriát veszek magamhoz ha liszttel habarom be a borsófüzeléket?
Nem a kalória a baj, hanem hogy a fehér liszt hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami aztán hirtelen le is zuhan, ismét éhes leszel, enned kell, pedig ebédre is ettél eleget, ergo hízol. (A finomított cukorral is ez a helyzet.)
Használj teljes kiörl. lisztet, az jobb ebből a szempontból, és több benne a tápanyag (vagyis "van" benne tápanyag, nem csak üres kalória).
mi a probléma a fehér liszttel?
Amikor megesszük az ennivalót, szánkban a nyál már elkezdi az emésztést. Amikor a gyomrunkba kerül, az egyszerű cukrokból, fehér lisztből gyorsan felszabadul a cukor, gyorsan felszívódik. A vércukor emelkedése megindítja a hasnyálmirigy inzulin termelését. A nagyon magas vércukorszintre válaszul sok inzulin fog felszabadulni.
Az inzulin feladata, hogy segítse a cukrot felvenni a szöveteknek, izomba, zsírszövetbe. Segíti a cukorból a zsír átalakítását. Segíti a zsír raktározást, vagyis az elhízást.
A cukrot felveszik a szövetek, a vérben csökken a vércukor szint. Újra éhesek leszünk, viszonylag hamar.
Ekkor megint eszünk, vércukor szint újra magas, inzulin kiáramlik, stb.
Ha túl sok inzulinra van szükség ahhoz, hogy a vércukrot újra a normális szintre beállítsa, és ez sokszor ismétlődik, akkor az inzulin raktárak kimerülhetnek. Ez vezet a cukorbetegséghez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!