Miért szúrja az ananász a nyelvem 2 oldalát? Ez allergiás tünet?
Naa..utána néztem a google-ba..ezt korábban is megtehettem volna...ezek enzimek,amik csípnek,és a viszketés pedig allergiás reakció.
idézem:
"Parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhatnak, hasonlóan ahhoz, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna.
Ez a reakció áll az orális allergia-szindróma (OAS) hátterében. A betegség az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár. OAS-t provokálhat görögdinnye, eper, őszibarack, de gyakorlatilag bármely gyümölcs kiválthat ilyen reakciót, így a hazánkban egyre inkább elterjedő kivi, papaya, mangó, banán, füge, ananász is!"
Köszönöm a hozzászólásotokat! Üdv.
Hát most olvastam, hogy az ananászban van egy Bromelain nevű enzim, ami a húsok lebontásáért felelős. Ha csípi az ember nyelvét az ananász akkor ideje, hogy az ember abbahagyja a fogyasztását, legalábbi mérsékelje olyan szintre, hogy ez ne jelentkezzen. Gyakorlatilag az enzim elkezdi betámadni a nyelv szövetét és emészti azt. Klassz, mit ne mondjak.
Amúgy én is csak életemben először most éreztem ilyet, de volt már 6-8 ananász amit bevágtam korábban, és egyiknek sem volt ilyen mellékhatása.
Totál mintha Jalapeno-paprikás fagyit nyalogattam volna...
:-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!