Ketogén étrendbe milyen zöldségek férnek bele?
Bármilyen, mennyiség kérdése (ez vonatkozik a gyümölcsökre és minden másra is). Én a legtöbb zöldségért odavagyok, sajna a zöld levelesekért általában pont nem, no, ez nem szerencsés, ha ketózom, főleg a spenót hasznos, de sok paradicsommal még az is ízlik :)
Tipikusan nem zöld leveles zöldségeket eszem, répát, hagymát, karfiolt, retket, paprikát, paradicsomot, padlizsánt, zöldbabot, némi zöldborsót (de azt gyakran, egyik kedvencem) s persze még sokfélét. A sütőtökkel ketogén diétában nagyon vigyázok, de kizárni azt sem muszáj.
De ha azt kérdezed, mi fér be nagyobb mennyiségben... Nézd meg a táblázatokat a nettó szénhidráttartalommal, hisz sok van.
Zeller, karfiol (kivéve nekem, mert én egyben megeszem belőle 30g nettó szénhidrátot, ellenállhatatlan), brokkoli, uborka, saláták, spenót, sóska s általában a leveles zöldek (káposzta, kelkáposzta is), ezek jók s még sok más.
A durvábban szénhidrátosak, amiket jobb kerülni vagy csak sormintának alkalmazni: száraz hüvelyesek, de még a zöldborsó is, sütőtök, sok gyökérzöldség (paszternák, sárgarépa, cékla)... A fokhagyma is szénhidrátdúsabb, de ebből kevés kell és például spenótfőzelékbe direkt való.
Persze még kismillió zöldség van.
Ha keto, akkor gumós, föld alatt növő zöldségek határozottan nem, azaz sárgarépa, krumpli, zeller, stb NEM.
Ezek kívül a bogyós gyümölcsökön kívül semmi gyümölcs.
De nézd meg a szénhidrát tartalmat és számolj... A ketogén diétába napi 20-30 g szénhidrát fér bele.
És valóban a zöld színű, leveles zöldségek/saláták az alap.
$4: Szerintem meg DE :) A ketó semmit nem tilt, a lényeg a ketózis. Jó, néhol van olyan leírás, ami tilt dolgokat, de attól még ketogén diétázók nagy tömege azon a véleményen van, hogy ha belefér a makrókba, mehet. Ha valaki folyamatosan ketózisban van, az ketogén diétát követ, véleményem szerint, akkor is, ha mindennap csokis banánt eszik (ami nem is kell, hogy sok ch-t jelentsen).
Nincs ezzel semmi baj, mindenki kövesse a maga kis extra szabályait. Én eszem a banánt, valaki pedig még az uborkát sem, mindkettőnknek jogunk van hozzá.
Simán 60-70g CH (total) is van ketózisom. Nyilván nem Mars szeletből. Csak nem szeretem, mert 'vizesít'. De zöldségek: brokkoli, kale, spinach, karfiol, saláta, uborka, brussel sprouts, paradicsom, hagyma.
Brokkoli, vagy karfiol 'borsópörköltösen' eléggé 'nájsz'.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!