Akik túlsúlyosak voltak és lefogytak, azok hogy fogadják el a tényt, hogy mostantól életük végéig figyelniük kell az étkezésre és mozgásra?
Mert sajnos így van. Én is jól tartottam a fogyókúrát, le is fogytam, majd visszaszedtem, még többet is. Most újra kell kezdenem, de nem lesz megállás. Mert oké, lefogyok. És aztán? Ugyanúgy kell étkeznem (max egy picit megnövelhetem a kalóriabevitelemet) és sportolhatok életem végéig minden héten többször, nehogy újra túlsúlyos legyek...
Pedig bármi közbejöhet, egy kaját tukmáló anyós, akinél minden héten enned kell, egy hosszabb nyaralás, ahol drága a jó kaja és nincs idő és energia sportra, egy rosszabb időszak és a kajába menekülés, szülés, család eltartása mellett még kevesebb idő és energia saját magunkra, vagy egy műtét, ami miatt nem tudunk hónapokig mozogni, megöregedés...
Ha visszamentek a kilók kamatostól, akkor rosszul csináltál valamit a fogyókúra alatt.
Szokták mondani, hogy nem fogyókúra kell, hanem életmódváltás. Ez valahol igaz is, de nehogy már ne ehess 1 szelet süteményt vagy pörköltöt nokedlivel, ha jól esik és nem fogyózol éppen.
Valószínűleg a korábbi fogyókúrád kizsákmányolta a szervezeted és alig várta, hogy normális mennyiségű tápanyaghoz juss és szépen el is raktározta.
Pajzsmirigy vizsgálaton voltál?
Dehogy kell figyelnem. Jó, nem tudom, mi lesz később, ha teljesen lefogyok, de életmódot váltottam és jóval kevesebb étellel jóllakom, mint korábban. Mozgás nélkül még fogyni is tudok, nemhogy súlyt tartani, de persze valamennyi kell az egészséges élethez, direkt jó, ha valami rászorítja az embert, aki nem érzi alapból, hogy ez kell neki.
Az is jó, ha a rossz étrendtől eltávolodik, én nagyon örülök az életmódváltásomnak, akkor is, ha pár év után újra lazábban eszem olykor (jó, mindig voltak kilengéseim, de ezek itthon történnek. túl jó zsemlét és pogácsát sütök újabban :) de az életmódváltásom egyik érdekes folyománya, hogy bármivel viszonylag könnyen jóllakom, túlenni magamat elég nehéz. régen a szénhidrát nem laktatott, sőt, éhessé tett).
A kajatukmálásnál is jó, ha megtanulja az ember, hogy nemet mondjon. Senkinek semmi joga nincs hozzá, hogy beleavatkozzon az egészségünkbe. Nekem is van remekül főző anyósom, ő tehet a kilengéseim zöméről, de ha nem akarom, nem eszem meg azt az ételt. Szerencsére általában van zöldségétel, illetve ott a hűtő, ha rántottát sütök nála, s megeszem nyers zöldséggel, szava sincs.
Nyaralás nem gond, legrosszabb esetben pakolok ételt, még motoron is megoldottam, hogy legyen komoly mennyiségű kalória nem romlandó formában, pedig egyetlen kis doboz volt minden cuccomra. Amúgyis vannak boltok, plusz kevés étel olcsóbb is és nem is hízunk el tőle, az mindig opció, bár éhezni persze nem jó, nem mindenki bírja, hogy ne egyen eleget.
Kajába menekülés: ez is olyan, amit érdemes megtanulnunk, hogy ne tegyük. Szóval ezek szinte mind direkt jó kis tesztek nekem.
A jó étrendhez, kevesebb evéshez nem kell sok idő és több pénz sem, mint egy normál étrendhez...
Az öregedés sem gond, ha kevesebb a kalóriaigény, együnk kevesebbet. Vagy mozogjunk többet, ha az nem ütközik akadályba.
Ezért nem szabad fogyókúrát tartani, hanem át kell alakítani az életedet - akkor ugyanis ez a kérdés fel sem merül, mert közben megszoktál egy jobb fajta életmódot.
A kaját tukmáló anyóssal szemben nagyon jó módszer az, hogy szedsz magadnak keveset abból, amivel kínál - ennyi minden esetben belefér anélkül, hogy emiatt hízni kezdenél - és utána meg szépen elimételgeted, hoyg "köszönöm szépen, nem kérek többet, jóllaktam"
A nyaralás sem arról kellene, hoyg szóljon, hogy zabálsz - elnézést a kifejezésért -, hanem ugyan élvezed a nyaralást meg az ottani kajákat, de mértékkel fogyasztod azokat, nem pedig pukkadásig eszed magad. (Sportolni meg ott is lehet, ha mást nem, egy-egy kiadósabb gyors esti séta böven elég)
A szülés, család, stb nem ok arra, hogy valaki "kajába meneküljön", - aki ezt akatja tenni, annak csak ürügy kell rá. Emellett magadra annyi idö/energia jut, amennyit fontosnak tartasz, és akár egész idös korig is tudod folytatni, ha ez neked fontos.
Mütétre nem sokszor szokott egy ember esetében sor kerülni, de gyakorlatilag nem sok van, ami után hónapokig nem tud valaki mozogni - nem feltétlen konditeremben lehet csak sportolni, otthon is, és akár egy héttel a legtöbb mütét után már valamit tudsz mogozni (feltéve, hogy tényleg fontos neked)
De ha netán tényleg hosszabb ideig mozgásképtelen valaki, akkor jobban oda kell figyelnie, hogy mit és mennyit eszik. (De általánosságban súlyosabb mütétek után az emberek lefogynak és nem lehíznak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!