Fogyás beindulásához ez elegendő lesz?
Sziasztok!
Háttér röviden:
Új, megterhelő munkám lett; hazaérve az elmúlt 10 hónapban sem időm, sem kedvem nem volt edzeni, a testmozgásom nagyjából a fele az egy évvel ezelőtti mennyiségnek ( egy éve napi 5-7 km séta a kutyasétáltatás, elmászkálás stb miatt + pár naponta hasizom és súlyzózás- manapság: max 3 km naponta , plusz napi 2x föl-és le megyek a 3. emeletről, se kutya, se hasizom, semmi...) - az étrendemen igencsak "okosan" nem változtattam, ennek eredménye 10 hónap alatt 10 kiló plusz lett
Napközben szinte semmit sem eszek ( 1, jó napokon 2 db pogácsa + 0.5-1.5 liter kóla) Esténként egy tányér valami. ( Nem álszentkedem, nagy tányér valami, mivel napközben a munkahelyen ebédidőt sem tudom kivenni mindig --> estére brutál éhes vagyok; arra szoktam figyelni, hogy az esti kaja változatos és lehetőleg ne legyen túl szénhidrátdús, de egész napi koplalás után nyilván ez nem olyan egyszerű )
De, mint a súlygyarapodás mutatja, ez sok // de főleg az innivalóval ( a kóla a sátán..) bevitt plusz cukor.
Lassan három hete leálltam a cukros üdítőkkel, kávémat sem cukrozom azóta :)
Igyekszem nap közben enni ( több-kevesebb sikerrel) illetve, Jövő héttől kezdve kezdetben heti 2x ismét lemegyek futni. ( vettem új futócipőt is motivációnak :D- hadd sírjak, ameddig be nem törik :D :D )
Később, ahogy nem lesz ekkora a túlsúlyom, majd növelem az edzés intenzitását.
A kérdésem: Ez elegendő lesz (elméletben) a fogyás beindulásához, vagy az étrendemen teljesen változtatni kell ?
Nap közbeni étkezést mindenképpen ki kell váltani valamivel ? Turmixizé, akármi ? ( nem értek hozzá) Az esetek 80%ban tényleg nem tudok nap közben leülni enni, de pl. kulacs, üveg stb. lehet nálam.

Teljes változás kell, ha fogyni akarsz. Nincs este bezabálás, ne kólát igyál, plusz a mozgás, amit írtál is.
Attól, hogy egész nap éhezel, a szervezeted tartalékolásra kapcsolt, amit este megeszel, azt szépen elraktározza, és jön a hízás. Kell a napi 3 főétkezés, és legalább 1 kis étkezés, mondjuk ha egy, akkor legyen a tízórai. Persze reggelről se pogácsával tömd magad. Egyél mondjuk tojást, zabkását, vagy valami tartalmas szendvicset(pl. teljes kiőrlésű pékáru, jól megpakolva csirkemellsonkával, kis sovány sajttal, zöldségekkel). Nem nagy dolog, csupán 15 perccel hamarabb kell kelned, és jut rá idő.
Ebédre is tessék enni valamit. Nem tudom milyen a munkaköröd, de ha nem olyan, ahonnan ki lehet ugrani egy kajáldába, akkor is tudsz vinni magaddal valamit, ha mást nem, akkor legalább valamilyen shake-et (lehet venni 1 adagos kis tasakosat is), és mondjuk egy kis gyümölcsöt. Nem a legjobb megoldás, de a semminél több. Ezekkel elkerülhető az esti zabálás, mert hát valami könnyebbet kéne olyankor enni. Este mehetnek a saláták, sovány husik, hal, tojás, ilyesmi.
Ha ezeket betartod, le fog menni simán az a 10 kiló.

A fogyáshoz mindössze kalóriadeficit kell, az egészséghez azért több. Az nyilván nem jó, ha éhezel. A kóla nyilván rossz ötlet, sokkal hasznosabb kalóriadús italok is vannak. Ha én csak ihatnék egész nap, akkor komplett fehérjét és zsírt tartalmazna az italom, szénhidrátot viszonylag keveset (zöldség formájában :) főleg a paradicsomot szeretem folyékonyan). Persze van, akinek működik a gyümölcsös italokra alapozás, nem vagyunk egyformák, de akkor a vacsorának kell nagyon jónak lennie.
Napközben nem muszáj enni, DE ha nem bírod, akkor neked célszerű. Azt hiszem, a legtöbbünknek nem fekszik a kizárólag este evés, persze a körülményed miatt elég logikusnak tartom, hogy a vacsora legyen a főétkezés, nekem is ez volt a helyzet, amikor irodában dolgoztam. Sokkal jobb volt este, nyugodtan, otthon enni rendesen, a vacsora úgyis fontos volt számomra, akkor nekem nem kevés kalória kell, bár ideális esetben az ebédem nagyobb.
Gondolom, sokan vannak, akiknek ilyen meghatározott az igényük, s nem jó nekik, ha durván máshogyan osztják el a kalóriákat, ahogy számukra ideális.
Mások szabályait nem kell követned az időzítés, kalóriamennyiség elosztása terén, ebben roppant különbözőek vagyunk s nincs is rossz megoldás, csak lehetőleg rendesen egyél mindennap.

Néha rájövök, hogy hiányos a hozzászólásom...
Nos, nem tudom, neked kell-e reggelizned, gondolom, tennéd, ha igen, arra van lehetőséged otthon, ha nagyon fontos és szakítasz rá egy kis időt. Bár pl. a páromnak extrém fontos a nagy reggeli, de itthon nem tud reggelizni, mert nem hajlandó s nem is tud fél 5-kor felkelni s enni. Ő munka (szerelés) közben eszik, mert a szünet túl késő hozzá. Valamikor kell, hát megoldja. Ülni nem kell az evéshez, ezt már én is tapasztalhattam, ettem már teljesítménytúrázás és motorozás közben is (én vezettem, mondjuk ebben az esetben az ételek köre nem valami tág :D de aszalt gyümölcs, olajos mag simán működik, sőt almát is lehet enni zárt sisakban is, bár azt csak utasként szoktam egyben, vezetőként jobb, ha fel van vágva). Általában nem hiszek benne, hogy nem lehet egész nap enni, ahhoz elég speckó munkahely kell. Ha pisilni s inni lehet, akkor pár falatot bekapni sem lehetetlen.
Az olajos mag és aszalt gyümölcs mellett (amik szerintem nem a legjobbak, de azért a semminél sokkal jobbak) gyorsan be lehet kapni egy csomó ételt. Pl. sok tojásétel ilyen. Még nem teszteltem le, de szerintem seperc alatt meginnék 5-8 lágytojást, ami már több, mint ami nekem vacsoráig szükséges... De a főtt tojáshoz sem kell sok idő. Vannak töményebb, zsírosabb ételeim, de azok nem mindenkinek valók s az összetételük sem oly jó, mint a tojásé, bár extra gyorsan bekapható ételnek nekem megteszi.
A turmixokról már ejtettem szót korábban, bár azt nem írtam, hogy az én kedvencem tojást és kókuszzsírt tartalmaz a vizen kívül és sokféleképpen ízesíthető. De vannak zöldturmixok (kicsit kalóriaszegények, főleg az enyémek, amikben nincs gyümölcs) és gyümölcsturmixok is (kókusztej, dió, zabliszt is mehet bele, ez utóbbi nem finom, de mondjuk én nem szeretem a zabot).
#1 , köszi a választ. De nem "tömöm magam reggeltől pogácsával"
Olyan helyen dolgozom, ahol utcai ruhában sem lehet benn lenni + erre rá még a védőfelszerelés.
Nap közben nem tudok enni; elvileg X idő áll rendelkezésre " kajaszünet" néven naponta, de a munka napi "alap" részére még 2- 3sürgős, azonnali dolog is beesik.
Részleteket nem árulhatok el, az a lényeg, hogy örülök, ha délután 3 körül van 5 percem kisurranni és megenni azt az egy, nyamvadt pogácsát. (
Elvileg innivaló sem lehet nálunk -szennyeződésveszély- de gázosabb, ha ki-be mászkálás van a védőruhában, úgyhogy, külön engedéllyel benn lehet az ital.
Szóval, a csomagolok tízórait ebédet totál felesleges; többször vittem már, mindig haza is hoztam.
Amúgy, valószínűleg az anyagcserémnek nem tetszik ez a rendszer, mert ameddig máshol dolgoztam és nem voltak ilyen b..zi szabályok, addig naponta 3-4 óránként pár falatot ettem csak, de tök jól voltam, elhízva sem voltam stb.
Most meg, nap közben van, hogy remeg a kezem, olyan éhes vagyok, közben akkora a seggem, mint egy tankhajó :D
Mai napi kajám:
1,5 db sajtospogácsa 11 és fél3 közt "elosztva"
1 db alma ( 5 órakor)
2,5 dl tejből főzött tejbegríz, cukor nélkül, fél kanál instant -nem cukrozott- kávéval megszórva. ( 7 órakor)
1 db, kb 1 centis virslivég (lopva, pasim kajájából; 7 órakor.)
+ 1 üveg Light kóla
Tegnap:
napközben : 2 db pogácsa; 1 light kóla, 1 müzliszelet,
Vacsora: 2 fej gomba, 1 hagyma, 1, paprika, 1 paradicsomkonzerv + 10 deka tészta összefőzve
+ nap közben 1.5 liter 0% cukros olympos multiviaminos lónyál
+ 1 liter ásványvíz
2-3
Reggelizni nem tudok itthon sajnos.
5kor indulok és olyan korán nem tudok enni, hányingerem van tőle, ha megpróbálom.
Egyszerűen fél7-7 előtt nem tudok enni.
(köszi a választ,a többi részét még elemzem :) )

No, akkor a te munkahelyed az a speckó, ahol tényleg szinte lehetetlen enni, tudtam, hogy van ilyen, de viszonylag kevés és van, aki előadja, hogy nem tud enni, pedig azért meg tudná oldani, ha nem is ideálisan. Részvétem.
Főleg, hogy a reggelivel ugyanaz a gondod, mint a páromnak, csak ugye ő meg tudja munka közben enni.
Kemény dió ez :(
Viszont miért koplalsz? Amiket írsz tegnapra és mára, abban este sincs egy rendes vacsora... Valamikor azért enned kell. Én tuti valami tartalmas ihatót ennék bent, illetve ha megvan az 5 perc szünet, akkor valami könnyen bekaphatót, este pedig nagyot vacsoráznék.
Vagy csak vacsora, bár nekem sosem ment a napi egy étkezés, akármennyire is született időszakos böjtölő vagyok, viszonylag kis evési ablakkal. Másnak pláne kemény lehet az. Bár állítólag sokan rá tudtak szokni a kizárólag esti evésre és szeretik. Nekem nem lenne jó, de kényszerhelyzetben nyilván kibírnám. De ha egy mód van rá, eszem napközben.

Csak egy szófordulat volt a pogácsás dolog, ne akadj fenn ezen. :)
Hát, ahogy leírtad mit eszel egy nap... Ez iszonyú kevés. A szervezeted ezerrel raktároz, mert alig kap valamit. Muszáj lesz valahogyan megoldást találnod rá, hogy munkaidő alatt tudj valamit enni. Azért ahol ilyen előírások, és elvárások vannak, ott biztosítani is kellene valamit a dolgozóknak. Ebédszünetet pl., de az, hogy semmibe veszik az alkalmazottakat ilyen téren, már egy másik téma.
A shake még mindig megoldás lehet, egy étkezést simán lehet vele helyettesíteni, csak a célodnak megfelelőt kell választani.

Utolsó:
Igen, most tűnik csak fel, hogy keveset eszek, eddig "elkóláztam" az éhséget. Ugyanennyit ettem korábban is, csak ugye mellé jött a sok üdítő.
Gyakorlatilag, kaja nélkül hízattam magam bálnára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!