15-17kg fogyás után súlytartás?
Sziasztok :)
Nos az én történetem a következő. Szeptembertől december közepéig megszabadultam 7kg feleslegtől életmódváltással. Teljesen kizártam az életemből a kenyeret, a tésztát, a zsíros húsokat (előzőleg is csak ritkán ettem, nem igazán szeretem őket), a banánt és a krumplit. Új ételeket próbáltam ki és nagyon megszerettem a főtt tojást, a salátákat, a túrót, a natúr joghurtot és (sajnos) a tejet is. Gyakran eszem párolt zöldségeket (répa, karfiol, brokkoli stb...) és leveseket is tészta nélkül.
Januárban álltam neki egy kis kihagyás után a fogyómnak újra. Leadtam máig újabb 9 kilót. És eljött az az idő, hogy azt mondjam: elég volt. Tehát elértem azt a súlyt, amit szerettem volna.
A probléma csak az, hogy naponta körülbelül 800-1000kcalt fogyasztok. Nyilván a nap válogatja, van, hogy csak 600-at és van, hogy 1300-at. Tehát eléggé ingadozó, ez időtől és napi terheltségtől függ (vizsgaidőszak, napi ténykedés stb...). Valamint a kalóriábázis értékei sem mindig megbízhatóak, és valószínűleg a saját számolásom sem. Nem vezettem olyan szigorúan a napi kalóriabevitelt, például a folyadékokat nem jegyeztem (kávé, tej, tea stb...). Sportolni eddig nem sportoltam, mert nem igazán volt rá időm és egészségügyi problémáim is adódtak. Szóval eléggé kellemetlen bevallani, de legkisebb gondomat is nagyobbnak éreztem a sportolásnál.
Ezzel a kis kitérővel arra szeretnék kilyukadni, hogy elértem a célomat és most jönne az, hogy meg is tartsam amit elértem. Eléggé félek a jojó-effektustól. Nem tervezem, hogy elkezdek zabálni. Továbbra is ezt az életmódot szeretném folytatni, ezeket az ételeket szeretném enni, csak megnövelni az adagokat, hogy ne csökkenjen a súlyom. Emellett jó lenne, ha néha-néha beleférne egy fagyi, vagy egy szelet pizza a hétköznapjaimba. Nyilvánvalóan nem heti rendszerességgel, de én is ember vagyok. Esetleg ha fokozatosan (heti 100kcal mondjuk) növelem az adagokat, akkor számíthatok rá, hogy nem fog plusz kiló feljönni? Valamint már megvan a bérletem is, el fogok járni csoportos edzésekre CrossFit-be :)
Mindenképpen szeretném tartani ezt a súlyt. Nem csak az önbizalmam lett nagyobb az esztétikai különbségtől, hanem egészségesebbnek is érzem magam. Korábban fáradékony voltam, lusta, vérszegény. Mára már nem tudok többet aludni 8 óránál (korábban 11-12 óra alvás után si fáradt voltam), folyamatosan sétálni szeretnék és sokkal aktívabbnak is érzem magam. Sőt, még a vérszegénységem mértéke is jabvult. Emellett a vérképem is sokkal jobb eredményeket produkált a fél évvel ezelőttihez képest.
Egy 17 éves lány teli reményekkel és örömmel :)
Előre is köszönöm a tanácsokat, válaszokat :)
Vazz! Elfáradt a szemem,mire végigolvastam. :-D
Szerintem nem kell különösebben ráparázni a dologra. Csak figyeld a tested! Ha csökken a súly,emeld a mennyiséget,ha nő csökkentsd. Jól teszed,hogy elkezdesz sportolni,így a kilengéseket is jobban lehet tolerálni, plusz formásodni is fogsz.
Igyekeztem a legpontosabb leírást írni :D Kihagytam, hogy a fogyásom közben voltak kilengések. Többször elengedtem magam és visszajött 1-2kg amik utána nagyon lassan indultak újra lefelé. Félek, hogy ha picit többet eszek, akkor egyből elkezd nőni a súlyom.
Remélem, hogy igazad lesz és a sport mellett talán egy kicsit többet ehetek :) Nem éhezek, de néha már hiányoznak az ízek. Például egy palacsinta vagy ha van itthon sütemény, akkor egy-egy szeletet szeretnék elfogyasztani. Természetesen a kalóriakeretet továbbra is tartani fogom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!