Az előfőzött rizsnek miért csak 38 a GI indexe, míg a normál rizsnek 80 feletti?
(Converted, white rice (Uncle Ben’s® nyilván nem márkafüggő)
Nekem ez nem világos, ugyanúgy hosszúszemű fehérrizst használnak az előgőzölt esetében is, a GI index mégis jóval alacsonyabb?





A készítési eljárás miatt:
"A rizsek egy speciális változata az előgőzölt (opál) rizs, melyet még héjában előgőzölnek (ez a parboiled eljárás), s csak ezután hántolják, biztosítva ezzel a magasabb tápértéket. Bár színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik. Lehetetlen túlfőzni, a szemek sohasem ragadnak össze."
Ha valami szétfő (pl tört burgonya) vagy főleg amilopektint (pl fehér rizs) tartalmaz, annak magas a GI-je. Minden hőkezelés növeli a GI-t. Ha valamit nem lehet szétfőzni (pl a parboiled rizs) vagy magas az amilóz tartalma (basmati rizs), annak alacsonyabb a GI-je.
Nekem nem ízlik a parboiled. Más trükköket használok a GI csökkentésére.





Semmi extra:
A rost (zöldség vagy gabonarost) lassítja a CH-t.
A zsír és a fehérje is lassítja a CH felszívódását, de növeli az inzulinválaszt is, főleg a zsír. Így ez utóbbi kettő kétélű "fegyver". Annyiban lehetne összefoglalni, hogy "Ne egyél sok Ch-t sok zsírral", mert sok inzulint termelsz és kalóriapluszban könnyebben zsírosodsz, kaloriadefcitben nehezebben fogysz. A fehérjétől nem lesz "bajod" (kivéve tejsavó), az mehet mindennel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!