Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mi van akkor ha valaki koplalá...

Mi van akkor ha valaki koplalással fogy? Egyáltalán mi konkrétan a koplalás?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 9. 13:54
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Koplalás: ha mennyiségileg, vagy minőségileg nem jut a szervezet elegendő tápanyaghoz.

Ha ez a tápanyag a fehérje, akkor a fogyás nem a zsírból történik, hanem a szervezet megbontja az izmokat. És lesz egy alaktalan, plöttyedt, de vékony test a legtöbb esetben megnyúlt bőrrel a fogyás mértéke miatt. A koplalás befejezése után a szervezet tartalékoló üzemmódba kapcsol, és az elvesztett izom helyére is zsírt raktároz.

Ha zsír nem jut be elég, akkor a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak hasznosulni, és különböző hiánybetegségek jelentkeznek. Ilyen a töredezett köröm, a hajhullás többek között.

2016. ápr. 9. 14:04
 2/10 A kérdező kommentje:
Értem! És koplalás után mindenképp raktároz a szervezet? Ha fokozatosan tér vissza a normális étkezésre még akkor is?
2016. ápr. 9. 14:24
 3/10 anonim ***** válasza:

akinek jó alakja van annak az izomtömege adja

a koplalás az izomtömeget roncsolja

innentől már csak kilogikázod

2016. ápr. 9. 14:33
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
#2: Én fokozatosan tértem vissza, és úgy is... Egyszer már leírtam, megpróbálom megkeresni...
2016. ápr. 9. 14:39
 5/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom!
2016. ápr. 9. 14:45
 6/10 anonim ***** válasza:
2016. ápr. 9. 14:48
 7/10 anonim ***** válasza:

1. A szervezet megpróbálja megelőzni az éhen pusztulást.

2. Fejlett izomzat fenntartása ugyan hasznos, de nagyon költséges dolog. Az izomzatnak nem csak a felépítése, de a fenntartása is rengeteg tápanyagot fogyaszt (az elvégzett izommunka felett is).

A többi ebből a két tényből következik. Az izmokat etetni és dolgoztatni kell.

Ha nem dolgoztatod (kevesebbet dolgoztatod mint korábban) az izmaidat, a szervezet úgy értékeli a helyzetet, hogy felesleges luxus ennyi izmot tartani csökkenti az izomtömeget. Kevesebb izomnak kevesebb kajára van szüksége. Ha ugyanannyit eszel a felesleg megy a raktárba (zsír).

Ha visszafogod a kaját, a szervezet bepánikol (minél jobban, annál inkább). Csökkenti a felhasználást, ennek legegyszerűbb módja, hogy a ritkábban használt izmok tömegét csökkenti. Amit megspórol azzal hogy a kevesebb izom kevesebbet fogyaszt, az természetesen megy a raktárba. A zsírtartalékok fenntartása olcsóbb mint az izomzaté a szervezet pedig kétségbeesetten ragaszkodik hozzá (a zsírhoz), sosem olyan rossza a helyzet, hogy nem fordulhatna még rosszabbra elv szerint. Jól jöhet az a kis zsírtartalék, amikor még nagyobb lesz az éhínség.

Amint újra kajához jut, már nincs izomzat ami elhasználja, szervezet pedig okulva az előzményekből minél többet igyekszik elraktározni.

2016. ápr. 9. 15:48
 8/10 anonim ***** válasza:
Általánosságban a koplalás azt jelenti, hogy kisebb az energia bevitel,mint a felhasználás. Azaz egy fogyókúra esetén mindig bizonyos mértékű koplalásról van szó. Nem kell összetéveszteni a koplalást az anyagbevitel hiányával. Az energiát ugyan anyagbevitellel oldjuk meg étkezés formájában, de az anyagbevitelt fenn kell tartani, mert pl. az emésztőrendszer normális működése, a gyomor- és bélmozgások a tárolt és továbbított tartalomnak a szervek (gyomor, bél) falára kifejtett feszítő hatására következnek be. Ha nincs elegendő emészthetetlen anyag (elsősorban vízmegkötő növényi rost, akkor pang a bélműködés, a vastagbélből annyi víz szívódik vissza a vérbe, hogy minimálisra mérséklődnek a bélmozgások, miközben a béltartalom szinte keményre beszárad. Ezért a fogyókúra során lényegében a megszokott mennyiségű anyagot kell bevinni a szervezetbe, de annak energia tartalmát minimálisan kell tartani, ezért ajánlatos emészthetetlen anyagokat magas arányban tartalmazó ételeket fogyasztani: korpa, cékla, káposztafélék, általában zöldségek. A vérkeringést viszont fokozni kell izommozgással, mert a zsírt tároló szövetekben csak jó oxigénellátottság mellett oxidálódnak a zsírok.
2016. ápr. 9. 16:35
 9/10 anonim ***** válasza:
Én is koplaltam 18 évesen, mentségemre szóljon hogy akkor még nem lehetett mindent öt perc alatt megtalálni az interneten mint most. 32kg-t fogytam 4 hónap alatt, és én se néztem ki valami remekül fürdőruhában. Érdekes, engem is betalált egy betegség akkor, vesemedence gyulladás, de valószínűleg ez csak véletlen egybeesés. Nekem 5-6kg jött vissza pár hónapon belül, aztán az akkori 60 kilómat elég sokáig tartottam. Az biztos hogy ha csak pár kilót akar leadni az ember, az így nem fog menni.
2016. ápr. 9. 16:37
 10/10 anonim ***** válasza:
19%
Nem feltétlenül hízza vissza az ember a koplalással leadott kilókat, ez egyértelmű, ahhoz kalóriatöbblet kell. De nagyon sokáig oda kell figyelni utána még szerencsés szervezetűnek is, gondolom. S azért elég nagy sokk lehet a szervezetnek ez, nem véletlenül nem ajánljuk. Úgy tudom, keveseknek jön be. De van, aki nem tud jobb s gyorsabb s neki könnyebb módszert, mint keveset enni (nem semmit, csak nagyon keveset, extrém deficitet elérve), majd vigyázni egy ideig. Koplaláskor egy normális test elég sok zsírt bont (kell a sok energia, s még ilyenkor sem az értékes izmot bontja elsősorban, főleg, ha kevés van. komolyabb izomtömegnél szívesebben teszi, hisz azok nem annyira vitálisak. rossz fehérjebevitelnél természetesen muszáj izmot bontani s a nagy deficit is elősegíti az izombontást, de azért jócskán megy zsírból is, izomból nem sokáig húzná az ember, a test pedig túlélésre játszik).
2016. ápr. 9. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!