Szeretnék valamennyivel egészségesebben táplálkozni, fehérkenyeret, lisztet cukrot elhagyni. Ki milyen kenyeret, lisztet ajánl? Cukrot mivel helyettesítsem?
160 cm vagyok,72 kg.Ha fogyni nem is sikerülne,de legalább ne érezném magam hamar éhesnek miután ettem...
Nagyon nagy életmódváltásba,mint pl. hogy külön főzzek magamra(anyósnál lakunk a férjemmel) nem akarok belemenni,mert anyós különcködőnek mondana,meg hogy miért nem fogadom el magam olyannak amilyen vagyok.Sütiket nagyon szeretem,de azokból nem eszek sokat.Ezekben viszont szeretném a fehérlisztet hellyettesíteni mással.Tanácsokat kérnék tőletek! 😊
Kérdés, meddig akarsz elmenni. A legdurvább, amit én sem alkalmazok, az az, hogy ne helyettesítd, egyél normál ételeket.
A legszolidabb változás az, ha pl. teljes kiőrlésű tönkölylisztre váltasz. Az a kedvenc normál lisztem (én nem eszem glutént, de a párom évek után újra), a piskótakísérleteimben az eddigi legjobb eredményt hozta, kenyérben is remek... Másra mi nem használjuk. S ugye lassú felszívódású és nem annyira gluténes, mint a modern búza lisztje.
Cukornál kinek mi fekszik. Van, akit nem zavar a vércukrot megdobó tömény cukor, s mézet vagy kókuszcukrot használ. Szerintem is a legfinomabbak, de mindennapokra xilitet használunk, illetve én eritritet is, de a xilit olcsóbb (picit eleve, de kevesebb is kell belőle) és sokkal finomabb. Ha nem lennék ketogén diétán, csak xilitet használnék, de így is erősen gondolkodom rajta, hogy ezt kéne csinálnom. Nekem semmi bajom az eritrit ízével, leszámítva, hogy egy steril édességen túl nincs neki.
Nagy mennyiségben s érzékenyeknél hashajtó hatásúak lehetnek. Mi már a normál cukrot sem használtuk kilószámra, így ezt nem tapasztaltuk.
Nem kell külön főzni, én pár kivételes esettől kivéve a saját kis szimpatikus ketogén ételeimet és sütijeimet készítem, a párom pedig boldogan megeszi, csak eszik hozzá egy csomó rizst, lekvárt, miegymást. Persze ehhez kell azért némi kompatibilitás az étrendben, de pár durva eltérés (mint nálunk. a párom szénhidrátbevitele úgy tízszerese az enyémnek) még nem gond.
S miért ne ehetne a férjed is egészségesebb, finom ételeket? Max. lesz egy kis "engedmény" köret vagy feltét terén, amit meg lehet oldani nem sok pluszmunkával. A kenyér egyszerűbb, ott maximum ő eszi, te nem. De szerintem a legtöbb embernek ízlik egy jó kenyér, nem kell totál fehérnek lennie... A mienkben 1/4 fehér tönköly szokott lenni, a többi tk tönköly, kis rozs, néha kukorica.
Rántáshoz őrölt szezámmagot használunk, nekünk nagyon ízlik. De ha úgyis használsz lisztet, akkor eleve mehet az.
Apro dolgokra figyelj oda, amelyeket az anyosod nem vesz eszre. Bar alapbol nem ertem mi koze van ahhoz, hogy te elegedett vagy-e a kulsoddel. Ez a maganugyed.
A magyar ember rengeteg kenyeret fogyaszt alapvetoen, olyan dolgok melle is, ami melle nem kene. Vegyel magadnak helyette abonettet, azt edd pl tojashoz. Egesz olcso, sokaig kitart, keves kaloria (nem szabad ebbol sem sokat enni). Ebedhez, vacsorahoz egyaltalan ne egyel kenyeret, ha lehet. Ha teszta keszul (bar en ezt fogyaskor mindig kerultem, a paleo tesztakkal tettem kivetelt, jobban laktatnak), vegyel teljes kiorlesu durumtesztat.
Ha megis kenyeret eszel pl. reggelire, hagyd el rola a vajat, a sajtot, kolbaszt, sovany sonka menjen ra zoldsegekkel. Ezzel sok kaloriat sporolsz alapvetoen. Sajtbol is ha van esetleg light otthon, mertekkel mehet (bar ketlem a leirtak alapjan).
Meg pl. 1kg zabpehely eleg olcso , barhol kaphato mar szinte, kivalo reggelire zabkasa formajaban, sutikbe liszt helyettesitesere.
A lenyeg, hogyha nem tudsz szenhidratszegenyen enni, akkor a zsirfogyasztasodat mersekelni kene. Jarj el mozogni is. Zsiregetestre valamifele kardio a legjobb.
Foglalkozz magaddal, hidd el a parodnak es az anyosodnak is tetszeni fog az eredmeny! Ne foglalkozz azzal, ha neha fura megjegyzeseket kapsz, mert megeri!
Nem akarok beleszólni, de a tönkölybúza gluténtartalom szempontjából a legrosszabb, ugyanis ennek a legmagasabb az alfa gliadin tartalma, ami az érzékenységet okozza.
Ha már búza, akkor az alakor búza a legkevésbé kockázatos.
Vagy zabliszt, az még relatíve használható.
Szia! Itt mindent megtalálsz!
Még jó oldalak:
Gyorsba:
Teljes kiőrlésű tönkölyliszt
Zabliszt
Zabpehelyliszt
Kölesliszt
Barna rizs liszt
Kukoricaliszt.. ilyesmik, több féle liszt van, ehhez hasonlóak.. attól függ, mihez kell. Olvass utána ezeknek!
Rizs helyett barnarizs
köles,bulgur,kuszkusz... stb
Cukor helyett van egy természetes édesítőszer : eritrit (de jó sok kell belőle, viszont nincs benne kalória)
Vagy termelői méz, kókuszvirágcukor,rapadura-nyers nádcukor
Olajat is egészségeset egyél, néha kóluszzsírt
bionom.hu
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, ja és reggelire zabkása, Kollath reggeli a neve, olvass utána
Én is sokáig fogyni szerettem volna, mindig a duplája jött vissza, kín szenvedés volt az egész.. aztán egyszer abbahagytam ezt a folyamatot.. (amúgy is egészségtelen volt, húst salátával mindig.. (ami vegyszeres persze)... és elkezdtem inkább az egészségemmel foglalkozni. Elkezdtem megváltoztatni az alapvető élelmiszereket. Ezekkel főztem. És elkezdtem szépen lefogyni, kényelmesen, amikor meg néha megint jól beettem, akkor sem a duplája jött vissza... volt mikor semmi, volt mikor csak minimális... Így készítek egészséges édességeket is (nálam a fő gond a csoki túlzott fogyasztása volt), de így azt sem kellett teljesen kizárnom az étkezésemből. Amúgy is annyira egészségtelen, hogy nem is bánom hogy így alakult. Most már teljesen megváltozott minden, mióta áttértem. Szóval a fő az egészséges legyen, ne a fogyás. Az majd jön vele. (Persze ezek között is van ami kevesebb kalóriát tartalmaz, szóval utána tudsz járni. Sok sikert hozzá!
kókuszzsírt*
Bocsi, nem olvastam végig a kérdésed (az anyós dolgot).. talán anyósod is benne lenne egy-két változtatásba, ha jót tesz az egészségeteknek!! Olvasgasd az oldalakat, aztán mutasd anyósodnak, hátha sikerül.
Az alakor búza nem tudom, milyen, viszont tönkölyt lehet kapni és finom. Ezekkel én már nem foglalkozom, nálunk úgyis picike a mennyiség, amit helyesnek tartok. (A párom nagy kenyeres volt, majd évekig semmi glutén, most havi egyszer süt kenyeret. Simán le lehet róla szokni. Ő rizzsel pótolja.)
Természetes édesítő a stevia is, csak sokunk inkább nem édesít, csak azt a borzalmas mellékízt ne érezze. De akink nincs ilyen baja, annak jó, mivel sokkal olcsóbb édesítő hatást tekintve, mint a xilit és az eritrit (már ha tisztán vesszük. ha egy csomó adalékanyaggal tablettákba töltik, az biztos nem olcsó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!