Volt olyan, aki drasztikusan megvonta magától a cukrot? Milyen hatásai voltak?
Komolyan elgondolkoztam az életmódomon, s sok más befolyásoló tényezőn, és úgy döntöttem, hogy el akarom magamtól távolítani a cukrot, mindent, ami függőséget okoz, az "üres" kalóriák ártó bevitelét, stb..
Aki ezt már megtette, vagy folyamatban van, annak milyen?
Egyik napról a másikra tettem le minden gyors felszívódású szénhidrátot.
Semmi negatívumot nem tapasztaltam. Pozitívumok: előtte rendszeresen aludtam délutánonként, ez megszűnt. Régebben nagyon fejfájós voltam, a legkisebb frontot is megéreztem, gyakran volt kemény migrénem. Ez is megszűnt.
A cukrot, keményítődús dolgokat egyik napról a másikra hagytam el (jó, néha eszem a curryhöz nyersen mérve max. 1 dkg rizst meg ilyesmik, de ez elég picike, azt hiszem és nincs vele baj), ahogy a tejtermékek szinte mindegyikét (a maradékból is alig eszem néha). Semmi sem történt, csak jobban éreztem magam egy egész kicsit. Mivel a testemet nem fosztottam meg semmitől, ami kell neki, s még szénhidrátot is bőven ettem, mi változott volna? Egy ideig még édességeket sem ettem, azt hiszem, de utána újra napi szintű lett a dolog, bár szénhidrátszegényebb formában.
Amikor viszont 15 gramm ch-ra mentem le, az kikészített rövid úton. Ahhoz nekem több év szénhidrátszegény étrend kellett. Most már fizikailag OK alatta is, csak a zöldséghiányt nem vagyok hajlandó bírni, ezért nem maradok olyan alacsonyan :)
Nekem inkább édességfüggőségem van/volt, a cukor, szénhidrát nem kell hozzá. A kakaó és a kávé nagyon ott van, de nincs nagy motiváció az elhagyásukra, max. a mérséklésükre. A cukoralkoholokat igyekszem minimalizálni, a kedvenc édességeimben nincs édesítő.
Kb egy hétig vágyódtam utána,de kíbirható teljesen,ha elég motivált vagy..hozzá kell tennem én pizzán,csokin,péksütin,zacskóslevesen éltem évekig,teháttudom miről beszélek :)
Azóta: sokkal jobb a közérzetem,könnyeben felkelek reggel,nincsenek emésztési problémáim (ez inkább a gabona és a tej elhagyása miatt,nem a cukor szerintem ) ,és ami a legeslegjobb,bekajálok,és utána JÓLLAKOTT vagyok ..nem nassolnék még,nem akarok egyfolytában zabálni,csokizni,nasizni.. sokkal "könyebb" érzés . és a hasam mindig lapos ,oké,mensi előtt sajnos nem,ez ellen nem tudok mit tenni :)
Egyébként néha cukrot rakok a kávéba édesítő helyett,tehát nem vagyok ellene fanatikusan ,de szerintem ennyi pont elég is belőle .
Hatása még : sajnos nemrég kipróbáltam ,egy kinder buenot akartam megenni,merthogy régen mennyire szerettem... (2 van egy csomagban) émelyitően édesnek éreztem,végülis csak egyet ettem meg és csalódás volt :D Pedig volt idő,amikor kiröhögtem aki ilyet mondott egy csokira,hogy nem kívánja :P
Nekem nem tűnt nehéznek elhagyni. Egyszerűen alapanyagokat veszek, a szezámmagban, a tojásban és a fejes káposztában nincs hozzáadott cukor :D
A bolti cuccokban lépten-nyomon, valóban. Mivel azért abból is maradt, igen, eszem havi 1-2 gramm cukrot, plusz a kilengésekkor is jön valami... Ezzel együtt tudok élni. Főleg, hogy természetes egyszerű s összetett cukrot úgyis eszünk s tény, hogy más a kettő, de azért nem úgy megy, hogy 1 gramm kristálycukor az ördögtől való, egy kiló gyümölcsben levő pedig maga a tökély, van hasonlóság a hatásukban itt-ott (főleg a glükózt tekintve, nem a fruktózt. a gyümölcsökben jócskán akad mindkettő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!