Mozogni, de hogyan?
Alapból nagyon nehezen veszem rá magam a mozgásra. Amikor pár hétig megy (itthon végezhető gyakorlatok + lépcsőzőgéppel intervallum-edzés-féle), egyáltalán nem érzem azokat a pozitív hatásokat, amikről beszélni szoktak, viszont már halogatom a felkelést is, mert olyankor mindig akkorra időzítem a tornát (a délután/este ebből a szempontból végképp esélytelen)
Kb. 5 kilótól szeretnék megszabadulni, ehhez lenne jó már a diétán kívül valamit mozogni is. DE!
- ahova el kell menni (edzőterem, uszoda), az alapból kiesik, mert sok időt vesz el, és túlságosan megerőltető számomra még munka után rendszeresen elmenni valahova + hosszú hajam van, az uszodai hajszárítók meg rémesek, sajátot meg nem lehet vinni, amit meg is értek)
- futni világéletemben gyűlöltem, állítólag nem is tesz jót a ízületeknek (bár gondolom, amennyit én futnék:( ) Vagy mégis erőt kellene vennem magamon, és egy idő után "belejönnék"?
- vannak, akik az intervallum-edzésformára esküsznek, mások szerint a zsírégetésnek hatásosabb formája a hosszabb (min. 45 perc-1 óra), megfeszített tempójú gyaloglás - hát, én nyaraláskor szoktam napi 15-20 kilométeret gyalogolni kb. 2 héten keresztül legalább hetente 5-ször, de még sosem fogytam tőle egy dekát sem (igaz, ne feszített tempóban, de sokszor egész heti csomagot tartalmazó túrazsákkal) Nem lenne ellenemre a hosszú séta, mondjuk az intervallum edzés rövidebb időtartama munka mellett talán praktikusabb.
- egy időben jártam lovagolni, ez volt az egyetlen, amit nagyon élveztem is, de attól eltekintve, hogy időben nehéz volt beilleszteni az órákat és ugye nem is volt valami olcsó, úgy éreztem, az inkább a lónak mozgás, nem nekem:S Nem mondom, az első óra után volt némi izomlázam, de annyi, különben egyáltalán nem volt megerőltető, és nem is fogytam vele (úgy 3 hónapig jártam, hetente kétszer) - ennek ellenére ezt szeretném folytatni, talán nyár végétől új állásom lesz, ahol kiszámíthatóbb lesz a munkaidő.
- biciklit próbáltam, az katasztrofális volt, pedig gyerekkoromban élveztem, de felnőttként nem, tiszta stressz volt, alig vártam, hogy vége legyen
- az ilyen "hulla-hopp-szerűségekben" nem igazán hiszek, bár lehet, hogy ki lehetne próbálni azt is.
- családi házban élek, van lépcsősor a pincétől az emeletig kb. 40 fok, lenne értelme a lépcsőzgetésnek?
Ti mit tanácsolnátok az én helyzetemben, mit lenne érdemes mozognom, mennyi ideig / alkalom, milyen gyakran? És akik nehezen vettétek rá magatokat, hogy csináltátok? (Sajnos a motivációm megragadt a "jó lenne" szintjén, mert nincs nagy súlyfeleslegem, és bár nem tökéletes az alakom, alapvetően elégedett vagyok vele.)

Mennyi kifogás...
Egyszerűen csak kezdj el valamit. Akkor is, ha nem szereted. Kezdj el, pár napra rá tudod magadat venni valami igazán intenzív mozgásra. Aztán majd lassan érezni kezded a jó hatásait és rászoksz. Adj magadnak egy kis időt, lebegjen a cél a szemed előtt. És lebegjen az a szemed előtt, hogy most elégedett vagy, de ha nem mozogsz eleget, könnyen elégedetlen lehetsz.
Heti két lovaglás három hónapig az semmi. :D Pláne akkor, ha kezdő szinten vagy és most tanulod. Az első napokban megjelenő izomláz, fájdalom sem azért jött, mert nagyon megerőltetted magadat, hanem mert olyan izmokat mozgattál, amiket amúgy nem lenne sok lehetőséged. Tud a lovaglás is formálni, nagyon is, csak idő kell hozzá, pláne azért, hogy eljuss egy olyan szintre, ami még jobban megdolgoztat. Szerinted hogyan maradnak fent ugratásnál, nagy tempóban a lovasok? A testüket használják erre, kapaszkodnak a lábukkal, tartják magukat az egész testükkel. Csak hát drága dolog a lovaglás.
A lépcsőzésnek szerintem lenne értelme, de halálosan unni fogod.
Én amúgy a futást ajánlanám, csak vigyázz nagyon-nagyon magadra. Kerüld a betont, válassz jó cipőt, nyújts mindig eleget. Én nagyon szeretek futni, jobban érzem magamat tőle, jön velem a kutyám is, meditálhatok közben. Minden szempontból jótékony hatású. :)
Kifejthetnéd, mi volt pontosan rossz a bicikliben. Azért az sem mindegy, milyen biciklin ültél. Nyilván minél drágább egy bicikli, annál kényelmesebb és jobb. De hát az ilyen árak több tízezernél kezdődnek és a határ a csillagos ég.
Az a lényeg, hogy kellemes élménnyé tedd a mozgást, ha ennyire ódzkodsz tőle. Én egyszerűen imádok biciklizni, több tíz kilométert letekerek egyszerre, ha olyanom van. Kiadom a feszültséget, szép tájakon suhanok, úgy érzem, tartok valahová. Szerintem az egyik legegészségesebb és legizgalmasabb mozgásforma.

Egy fél óra hullahoppozással 210 kalóriát tudsz elégetni.
Keress a neten tornavideókat, pl [link] [link]
tornázz rájuk és ki se kell otthonról mozognod.
Ugráló kötelezhetsz is, az is eléggé kalóriaégető mozgás.
Csak kardió és aerob edzésektől fogsz tudni fogyni. És nem mellékesen fogyni se kötelező, ha lusta vagy mozogni és mindenfajta kifogást találsz rá, hogy ez, azért nem jó, ez meg azért nem..stb.
Le akarsz fogyni? Igen? Akkor tegyél érte! :)

Látom, kezdtek nekem esni:)), úgyhogy tisztázzuk:
TUDOM, hogy sok a KIFOGÁS és amint azt írtam is, TUDOM, hogy nemigen van motivációm, mert alapvetően ELÉGEDETT vagyok az alakommal. CSAK tudom, hogy nem egészséges, hogy ülőmunka mellett még csak nem is mozgok, meg nem szeretnék két év múlva arra ébredni, hogy a +5-ből +10 lett:S
Továbbá GYŰLÖLÖM az öncélú mozgást. Pl. mint mondtam, nyáron rendszeresen hosszú távokat teszek meg gyalog, hátizsákkal, de olyan helyekre járok, ahol gyakorlatilag nincs tömegközlekedés, tehát ha el akarok menni A-ból B-be, akkor MUSZÁJ megmozdulni, és akkor élvezem is:), és ott érzem, hogy VAN ÉRTELME. Azt hiszem, a lovaglás is azért tetszett, mert a lóval voltam elfoglalva, és nem azzal, hogy mozogni KELL, és lovaglás alatt valósággal repült az idő:)) De egyelőre sajnos ez nem megy.
1-es válaszolónak köszönöm, de nem szeretnék valami drága dologra beruházni
2-es válaszolnak is köszönöm, talán a lépcsőzést fogom megpróbálni. Bár ami azt illeti, mondom, én nem érzékeltem a jó hatásokat. SŐT, első héten még elég lelkes voltam, aztán szép lassan, egyenletesen csökkent és csökkent a motivációm:(, de azért azt hiszem, adok még egy esélyt a dolognak.
3-as válaszoló: kösz a tippeket, az utolsó megjegyzésedre mondhatnám, hogy épp az a baj, hogy ugye alulmotivált vagyok:(
4-e válaszoló: Egyik kérdésemre sem válaszoltál, de remélem, örülsz, hogy "megmondtad a tutit":)) Engem végülis nem zavar:)

Hasonló vagyok, kérdező :D Gyalogolni szeretek, s igazából normális életszakaszaimban automatikusan megyek napi 10 km-t, nem bírom nélküle, de bizony az utóbbi években visszaesett még ez is, pár séta, némi biciklizés, még a 20-30 km-es teljesítménytúrák is kiestek... Brrr. Pedig remek helyen lakom, ahol lehet kirándulni, nem kell odautaznom. A-ból B-be nekem se gond, de máskor rávenni magam... Sporadikusan volt némi torna, de mindig abbamaradt.
Fogytam 20 kilót mozgás nélkül is, az a kalóriadeficiten múlik :D Amikor heti 70 km-t mentem szintkülönbséggel, én se fogytam, hiszen sokat ettem.
De a megoldás mozgás terén az lesz, hogy találsz valamit, ami vonz és igenis ráveszed magad. Én hosszú idő után egyszer elkezdtem a teljes testes edzést, kiderült, hogy élvezetes, abba se akarom hagyni soha. Nagyokat túrázni most még szokatlan nekem, de évtizedekig csináltam, úgyhogy arra sem lesz nehéz rávennem magam, az tuti :D Addig maradnak a pici séták s a heti 1-2 kötelező faluba gyaloglás (10 km, kicsit messze lakom a saját falumtól is). Ennyi nekem elég, hogy fogyni tudjak annyi evés mellett, amennyire kevésre csak képes vagyok többéves tapasztalataim alapján s 2 drasztikus életmódváltás után.
A biciklizés nekem OK, bár gyalogolni sokkal jobban szeretek. Futni 50 métert sem tudok, ez valami légzésdolog, egyelőre elvagyok így.
Nem kell ezeket végezned, csak valamit. A súlyzós edzéshez nem kell terem, én sem ott nyomom. Egyetlen nyamvadt kézisúlyzópárral is le tudod edzeni a tested (a saját testsúlyos edzés szerintem nehezebb és sokkal több eszközt igényel, nem is tudnám megcsinálni).
De vannak tornagyakorlatok is, amik tetszetősek, táncoltam is már és a power walking se rossz.
Ha én találtam valamit az én lustaságommal és a sporthoz semmi közömmel, szerintem neked is fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!