Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Mióta két tökéletes alakú...

Mióta két tökéletes alakú lánnyal élek észrevettem pár dolgot, ami aggaszt?

Figyelt kérdés

Hosszú lesz, köszönöm, ha elolvasod.

Szeretném megosztani a történetem veletek, még ha nem is derül ki, hogy mi az elhízásom oka, akkor is jól esik kiírni magamból a megfigyeléseim és az ehhez kapcsolódó frusztrációim.

Nyár végén összeköltöztem két olyan lánnyal, akiknek az alakjuk tökéletes még az én női mércém szerint is. Ezalatt a pár hónap alatt sikeresen megfigyeltem az étkezési szokásaikat és igazából 20 év után most jöttem rá először, hogy én két évtizedig teljesen rosszul táplálkoztam és ezt nem csak az elfogyasztott ételekre értem, hiszen eddig is tudtam, hogy szemetet habzsolok, hanem pszichésen, mentálisan teljesen máshogy működök, mint egy normális étvággyal megáldott ember.

Először is magamról annyit írnék, hogy nem csak elsőszülötte vagyok anyámnak és apámnak, hanem egyben első unoka és első dédunoka is. Hihetetlenül nagy figyelmet kaptam kisgyerekként, hiszen nagyon maszkulin családunk van, így mikor lányként megláttam a napvilágot, akkor szinte egy kis csodának tekintett az egész família. Szummázva a gyermekkorom, nagyon kiváltágos embernek érzem magam, mert mindenem megvolt. Az első problémákkal, az első élet által elémvetett megpróbáltatásokkal már bőven tizenévesen szembesültem és akkor már javában a zabakorszakomban voltam, így egyszerűen nem tudom ráhúzni a féktelen túlevésem okát arra, hogy valami lelki trauma révén alakult nálam ki ez a rossz szokás. Ha lenne valami konkrétum, ami a rossz étkezési beidegződéseim melegágya volt, akkor csak tinédzserként jelentkeztek volna az első zabarohamok. Ezzel szemben, amennyire vissza tudok emlékezni a múltamra, úgy dereng, hogy talán 5 éves lehettem, mikor az evés már nem szimplán alantas fizikai szükségleteim kielégítését szolgálta, hanem valami addiktív gyönyörokozóvá nőtte ki magát, és a napom jelentős hányadát képezte, hogy azon gondolkozzak, hogy mit is egyek.

Szóval szeretném megosztani az észrevételeim a lányokon, és az én szemszögemből kontrázni ezekre:

1. Náluk az evés nem központi téma, előfordul, hogy csak este tudatosul bennük, hogy aznap még nem fogyasztottak semmit.

ÉN: Már reggel, amint felkelek az ágyból, az az első gondolatom, hogy mit egyek és ha még késésben is vagyok előadásról, muszáj ennem valamit.

2. Sokkal kifinomultabb az ízlelésük, meg tudják fogalmazni, hogy mi miért nem ízlik nekik. Például a Milka csokiból vannak olyan termékek, amit imádnak és olyan is, amit szidnak.

ÉN: Alig tudok különbséget tenni az általuk kritizált és finomnak nevezett étel között. Igazából nagyon kevés ételről tudnám mondani, hogy nem ízlik, és hogy nagyon ízlik, nincsenek nálam szélsőségek. Még ha nem is ízletes valami, úgy érzem, hogy muszáj megennem. A Milka csokis dologra reflektálva nem lennék képes kiválasztani kedvencet és kevésbé kedvelt ízösszeállítást. Egyszerűen bármelyiket, ha elémraknám, felfalnám.

3. Ha vesznek valamit, van, hogy hetekig őrizgetik.

ÉN: Ez számomra elég égető probléma, de amint van valami étel nálam a hűtőben, nekem azonnal meg kell ennem, vagy különben frusztrált leszek, szorongok és egész nap azon gondolkozok, hogy az a kaja ott van a hűtőben és rám vár. A lányok meg hülyének néznek, hogy miért battyogok le egy nap 3-4 alkalommal a boltba. Azért, mert tudom, hogy ha reggel megvásárolnám a vacsorám, az legkésőbb délre már sehogy sem lenne. A vásárlásnál még az én kezemben van a kontroll, meg tudom állni, hogy ne vegyek annyi nassolnivalót, ellenben kicsúszok a tudatos irányítás alól, ha az étel az én birtokomban van már. Gyakran már a boltban elkezdek enni, mert nem bírom ki hazáig, egyszerűen úgy érzem, hogy meg KELL ennem, mert rámtör az a bizonyos stressz, aggodalom.

4. Ha elkezdenek enni valamit, akkor félbehagyják, ha már úgy érzik, hogy jól laktak vagy egyszerűen nem kívánják az ételt.

ÉN: Na ez az, ami az utóbbi 15 évben egyszer sem történt meg velem, hogy a tányéromon egyszerűen ott maradt a fél adag. Még ha úgy érzem, hogy teljesen telített vagyok, inkább várok egy pár percet, pont annyit, hogy eloszoljon a kipukkadás-érzet, utána hiába nem esik jól, nekem akkor is el kell fogyasztanom a tányéromon található összes ételt, mert ismét rámtör a fent gyakran említett frusztráció.

5. Amire azt mondják, hogy nekik már sok és jó nagyot zabáltak, az hozzá sem mérhető az én hedonista orgiáimhoz.

Igazából mindig is sejtettem, hogy nem működök úgy, mint egy egészségtől kicsattanó ember, de ez a szokásaink közötti differencia felismerése elősegítette azt, hogy ez már tudati szinten is megfogalmazódjon bennem és szembesülhessek a saját pszichém "degeneráltságával".

Szeretném feloldani ezt a frusztráltságot és próbálom feltárni a lelki okokat, ami idáig vezetett engem, de azt sem tudom, hol induljak el. Úgy vélem, ahhoz, hogy összegyűjtsek némi motivációt a fogyásra és olyan legyek, mint ezek a lányok (nem csak a testükre, hanem inkább a felfogásukra célzok) meg kéne értenem, hogy ez a folyamatos belső nyomás miért van bennem, ha az evésről van szó. Valaki van itt, aki így érez? Van valaki, aki leküzdötte ezt a frusztrációt és kísértést? Keressem tovább a kiváltó okot, vagy egyszerűen fogadjam el, hogy ez a függőség csak úgy kialakult bennem? Mit kéne tegyek, hogy inspirációt gyűjtsek a fogyáshoz?

Egyébként annyira kövér még nem vagyok, mert a fiatal szervezetem anyagcseréje sokáig ellenállt. Most azonban, ahogy idősebb lettem, már ugyanannyi evés mellett beindultak a hízási folyamatok, egy év alatt felkúszik 3-4 kg, ami hosszú távon tarthatatlan.

20/L/163cm/69kg

2015. nov. 27. 21:04
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Szia!

Először is meg kell, hogy dicsérjelek, mert nagyon szépen fogalmazol! Már nagyon régen olvastam ilyen szép írást!

Ahogy végig olvastam az írásodat, az alábbiak jutottak az eszembe: Vajon a szüleid és nagyszüleid, hogyan étkeztek? Megdicsértek, ha mindent szépen megettél? Étellel jutalmaztak? Az is lehet, hogy egyszerűen az étel a biztonságot/boldogságot jelenti számodra, ( egy pozitív horgony, a pszichológiában így nevezik) mert a családdal közösen elfogyasztott étkezések hangulatához/élményéhez/nagy beszélgetésekhez stb. kapcsolódik.

Ha így van, és ha ettől meg szeretnél szabadulni, bár nem lesz könnyű dolgod, egy másik "pozitív horgonyt" kell választanod magadnak.

2015. nov. 27. 23:43
 12/16 anonim ***** válasza:

#9: Ó, még egy egészségtudatos :D Nos, nálam be se kerül a kosárba a bolti rágcsa. Egyszerűen elolvasom az összetevőket... Ha nagyon ki akarok lengeni, s tudatosan igen, venni akarok édességet, akkor ezt nem szabad. Azt hiszem, SOHA nem vettem meg azt, aminek elolvastam az összetevőit, amióta életmódot váltottam :D Ha laza vagyok s nem hat meg ez vagy az, amit pedig alapból kerülök, találok bőven 6 másik kerülendő anyagot, s mire elolvasom, rájövök, hogy dehogyis akarom ezt, hazamegyek és csinálok valami nyami édességet :D Ami nem ideális, de sokkal jobb, plusz mire hazaérek, lehet, hogy nem is fog kelleni már...

Úgyhogy az összetevők rovat nekem sokat segített gyengébb pillanataimban. Ma már általában eszembe se jut olyan ételt venni a boltban, aminek csomagolása van... Főleg, ha több, mint 1-2 komponensű.

2015. nov. 28. 00:00
 13/16 anonim ***** válasza:
Azért egyél, hogy élj.Ne azért élj, hogy egyél.
2015. nov. 28. 08:09
 14/16 anonim ***** válasza:

Az ilyen hosszú kérdéseket el sem szoktam olvasni, de a tiedet élvezet volt :) Nem akarsz írni? :)

Vissza a témára, én nagyjából úgy vagyok a kajával, mint te. Ha éjjel felébredek, képes vagyok felkelni és enni. Sokszor akkor is eszem, ha nem is vagyok éhes.

Egy nagy különbség van az étkezési szokásainkban, hogy én nem eszem cukrot, édességet, max. 1-2 havonta egyszer. Ha édesre vágyom, akkor gyümölcsöt fogyasztok.

Szerencsére a mi családunk nem hízékony, 168/52 vagyok.

43N

2015. nov. 30. 06:41
 15/16 anonim ***** válasza:

Még annyi, hogy mivel már 5 évesen is kaja központú voltál, ez nálad lehet alkati kérdés is, vagy picike korodban úgy neveltek, hogy a jó kislány mindent megeszik, mert akkor nő nagyra.

Szóval szerintem a te esetedben annyira nem is érdemes keresni az okokat, hanem a előre nézni.

Táplálkozz tudatosabban, és a nasi rohamokat inkább gyümölccsel vészeld át.

Kezdj el sportolni, futni, bármit, és keress valami hobbit is magadnak. Lehetőleg ne bélyeggyűjtést, hanem olyant, amit nem otthon csinálsz. Így talán elterelődnek a gondolataid az ételről.

A sulin kívül van valami, ami érdekel és fontos neked?

2015. nov. 30. 06:49
 16/16 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is hasonló helyzetben voltam, mert az én családom is rendkívül ételközpontú. Csak éppen nekem a habzsolós időszak után egy extrém szigorú diétás időszak következett, amikor már-már betegesre fogytam le. A csontjaim kilátszottak, mensim nem volt de még mindig ugyanúgy gondolkodtam, mint amit te is leírtál - csak az ételek körül forogtak a gondolataim.

Nekem az segített, hogy egyetemre mentem, elköltöztem otthonról és elkezdtem magamra főzni. Mivel adott összeget kell beosztanom minden hónapban (amit én keresek meg, nem kapok otthonról pénzt) ezért elkezdtem összegyűjteni, mit szeretek, mit tudok elkészíteni, mi hány napra elég (én se tudtam volna megmondani, hogy mit miért szeretek, lassan körvonalazódott bennem is az ízlésem). A lényeg, hogy az érzelmeket ("óó, de jó lenne most egy gyros tál...!") legyőztem a gyakorlatiassággal ("...de annyiból 3 napra tudok paprikás krumplit főzni...") és nem hagytam hogy eluralkodjon rajtam a kívánós unatkozás, amikor nem azért eszel, mert éhes vagy, hanem mert nincs jobb dolgod. A suli, a meló, a sport és a barátommal töltött idő annyira kitölti a napomat, hogy nem is ehetek sokat, kipukkadásig, mert akkor valamelyik tevékenységemre nem jut energia.

2015. dec. 12. 22:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!