Ha durumliszttel sütök-főzök a fehérliszt helyett az jobb?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Durumliszt kalóriatartalma:
100g = 357kcal
fehérje = 12,5 g
szénhidrát = 73 g
zsír = 1,5 g
Fehér liszt kalóriatartalma:
100g = 111g
fehérje = 3,7 g
szénhidrát = 22,9 g
zsír = 0,4 g
Itt van mindkettő kalória értéke. Van különbség.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Durumliszt:
ENERGIA: 107 kcal
FEHÉRJE: 3.8 gramm
ZSÍR: 0.4 gramm
SZÉNHIDRÁT: 21.9 gramm
Búza finomliszt:
ENERGIA: 111 kcal
FEHÉRJE: 3.7 gramm
ZSÍR: 0.4 gramm
SZÉNHIDRÁT: 22.9 gramm
Az eltérés minimális. Előnye a durumlisztnek, hogy tojás nélkül készíthető belőle tészta, illetve lassabban szívódik fel a szénhidrát.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Fehér liszt 100g
Energia 370 kcal
Fehérje 12.3
Zsír 1.3
Szénhidrát 76.3
Glikémiás index 71
Durumliszt 100g
Energia 357
Fehérje 12.5
Zsír 1.5
Szénhidrát 73
Glikémiás index 54
Hasonló értéket mutat a két liszt, viszont a durum liszt glikémiés indexe jóval alacsonyabb ezert lassabban emeli meg a vércukor szintet és ez egy nagyon lényeges tényező.! Ezért jobb részben.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ne azt nézd, hogy melyikbe mi van, hanem hogy ha durumliszttel sütsz, a család éhen marad, mert nem fogják megenni az íze miatt.
Teljes kiőrlésű lisztet használj.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Valaki megint szórakozik a piros kézzel.
Egy rossz választ kaptál, s az pont az íze.
A drumlisztből készült tészta ízben egyáltalán nem tér el a tojásostól, s kinézetre sem más.
A legfőbb különbség az, hogy nem lehet egykönnyen tönkre főzni. Picit keményebb marad.
A teljes kiőrlésű lisztből készült tészták, kenyerek, pékáruk, sütemények viszont nagyon-nagyon más ízűek, állagúak. Tömörebb, nehezebb, sötét tónusúak. Szokni kell.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Pont a GI értékről nem beszélt senki, pedig az lenne a lényege a durumnak."
1. Nem kérdezte
2. Közvetve utaltam rá (lassabban szívódik fel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!