Hogyan legyek újból vékony, mi a baj velem?
Mindigis sportos, vékony lány voltam. Általánosban soványságom miatt csúfoltak is (elöl deszka hátul léc). Aztán elkezdtem hízni 168 cm -hez 55kg-ra híztam (előtte 45-48kg voltam). Ezt tartottam egy ideig de végül fogyózni kezdtem,mert zavart. Annyira belegabalyodtam a fogyokúra világába,hogy már szinte állandóan a kcal-ák és az étel járt az eszemben, volt hogy semmit sem ettem, volt hogy egész nap zabáltam. A súlyom állandóan változott. ELhatároztam,hogy ennek véget vetek és normálisan fogok étkezni, sokat sportolni. Így lettem 53kg amit könnyedén tudtam is tartani. Majd egy szerelmi csalódás után bánatomban elkezdtem csokit zabálni... csak ettem és ettem...egész télen a mai napig. Kevesebbett sportoltam is, így jól meghíztam, jelenleg 61 kg vagyok, ez szörnyű. A bánatomon már túl vagyok, viszont nem tudom hogyan étkezhetnék ismét normálisan, elfelejtettem már hogyan kell rendesen enni. Sokszor napi 3-4ezer kcal-át is simán magamba tömtem, közben persze végig számoltam a kcal értéket de nem érdekelt ha túlléptem. Szeretnék újból fitt és egészséges lenni, testileg és mentálisan is,mert szerintem nem normális amit műveltem/művelek a kaja körül... (voltak régebben bulímiás szakaszaim is). Tudom,hogy képes vagyok rá de egyszerűen nem tudom hogyan kezdjek neki az új 'életemnek'. Mivel kezdjem? Írjak étrendet? Mennyit és mit egyek, mennyit sportoljak? Ismét nekiállok karatézni, ez heti 3x 1,5 óra. Még mit ajánlotok mellé? Hogyan szoktathatnám magam újból normális étrendre? Előre is köszönöm a válaszokat.
Egy elkeseredett 18 éves lány.

Az a baj, hogy mentálisan, lelkileg betegedtél meg. A 61 kiló nem annyira vészes, csupán 7 kilót kell leadnod, hogy elért az álomsúlyt. 54 kg az ideális a magasságodhoz. Végülis te is táplálkozási zavarban szenvedsz, mint én is, csak én 45 kg-ra lefogytam, de a hízás nem volt több 56-57kgnál, utána összeszedtem magamat és mindig sikerült lefogynom.
Most 26 vagyok és 50 kiló évek óta. Lehet hogy ez a tinikor miatt van neked is, hogy a média, a társak a lelkivilágod, hangulatod nagyban befolyásolja az étkezési szokásaidat:(
1.Először: elhatározás kell!!!!
2. másodszor is csinálj tervet, menüt minden napra, kalóriával és azt is hogy mikor mennyit eszel. Ez egy kis rendszerességet visz az életetdben. Most kissé molett vagy, még az sem, de egy hétig fogsz csak szenvedni, utána már megszokod az új életformát.
3. sportolj! Jövő héttől elindul a jóidő, lehet menni kocogni!A legjobb alakformáló!
Hidd el,gyorsan bele fogsz jönni!
2-3 hónap alatt ismét a régi leszel!
napi kalória bevitel:1300 kalória meglegyen.
Sport minden második nap legalább fél óra.
Este ne egyél már. 18 óra után ne, ha 22-.kor már alszol!
Sok sikert!

Egyértelmű, hogy a lelki problémáidat, a belső feszültségedet vezeted le az étkezéssel. Ha fogyózol, és csak ezen, meg a kalóriákon gondolkodsz, az eltereli a figyelmedet minden másról, a gondokról. Ha falási rohamaid vannak, akkor vigaszt, boldogságot keresel az ételben. Tudom, hiszen ugyanezen mentem keresztül: anorexia, amiből nagyjából kilábaltam, majd jött egy súlyos probléma, egy lelki csapás, akkor meg bulémiásokat megszégyenítő kalóriamennyiséget tömtem magamba.
Próbálj túllépni a kétségbeesésen, ha régen ment a normális étkezés és a sport, akkor most is vissza tudsz térni hozzá. Ehhez azonban az kell, hogy tisztázd magadban a problémákat: be kell látnod, hogy valamit kompenzálsz az evéssel vagy nem evéssel. Gondold végig az életedet: mi az, ami rossz volt, amitől szorongsz, ami bánt. Ha megtalálod, könnyebb a változás. Fel kell dolgoznod, túl kell lépned rajta.
Gondolkodj a jövődön: nem cipelheted mindig a múltadat, tekints előre, mit akarsz elérni, tűzz ki célokat.
Rövid távon azt tanácsolom, tereld el a gondolataidat az evésről, a kalóriákról, vagy hogy múlt héten hány ezer kalóriát ettél. Örülj a napsütésnek, sétálj, olvass, találkozz barátokkal, beszélgess, örülj, nevess, egyél finomakat, de ne tömd magad (és ne is éhezz). Tapasztalatból mondom, ha emberek vesznek körül, könnyebb emlékezni, milyen volt régen normálisan étkezni, érezni.
Van kiút. Sok sikert, nagyon szurkolok!! :):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!