Egészséges vagy káros-e nátrium-ciklamát és nátrium-szacharinát alapú folyékony asztali édesítőszert használni diétaidőszakban cukor helyett?
Mindenképpen természetes alapú édesítőszert alkalmaznék. Szteviát, vagy nyírfacukrot pl. Mindkettőnek 7 körüli a glikémiás indexe, tehát candidások is használhatják pl.
Rengeteg rossz hírt lehet helleni, olvasni a mesterséges édesítőszerekről, én úgy vagyok vele, hogy nem zörög a haraszt... ráadásul ismeretségi körömben sincs pozitív tapasztalat.
Állítólag ráadásul az is gond ezekkel, hogy a szervezetbe bevíve a szervezet elkezdi ugyanazt a mennyiségű inzulint termelni, amit ugyanennyi cukornál tenne, és az ott keringve a véráramban fel akar "használódni", tehát további éhségérzetet generál.
Természetes édesítőszereknél ez. pl. nem működik így.
De mindenki maga döntse el, kinek hisz. Számomra pl. szaharátféléket tartalmazó ételek fogyasztása mindig emésztőrendszeri fájdalmakkal jár.
A mesterséges édesítő nem viszi fel a vércukrot, így inzulin sem termelődik.
Azt tudom mondani, hogy kis mértékben nem káros, én évek óta ezeket használom, de ezt sem szabad túlzásba vinni. A természetes édesítők a legjobbak valóban.
Igen káros, mert egyrészt erösen étvágygerjesztö, másrészt - ellentétben az egyik elözö válaszolóval - maga az édes iz inditja be az inzulintermelést, és mivel a vérben mégsincs cukor, ezért elállitja az inzulintermelést és cukorbetegséget okozhat.
Sokkal hatásosabb, ha amit lehet cukor (és más édeités) nélkül fogyasztasz, ha viszont valamihez feltétlen hiányzik az édes iz, akkor tegyél bele KEVÉS cukrot - igy sokkal kevesebb bajod lesz.
2. voltam.
Bocsi, ha hülyeséget írtam, de egész ideáig abban a hitben voltam, hogy az édesítők jobbak a cukornál. Mostmár nem tudom, mit higgyek. Inkább semmit ne édesítsünk?:((
Én két hete használok mesterséges édesítőszert (szintén nátrium-ciklamát és nátrium-szaharinát alapú), és azóta jönnek ki rajtam a kiütések.
A Steviát már régóta használom, attól semmi bajom nincs. Igaz, egy kicsit más az íze, így nem mindenhez jó. Szerintem nem igaz, hogy fokozza az inzulin-termelést, ha így lenne, akkor növelné az étvágyat és éhségérzetet generálna, de ez pont fordítva van.
Én kb. 10 éve használom a na-ciklamát és na-szacharinát édesítőket, nagyon ritkán használok mézet( ált. Karácsonykor, de csak kicsit, mivel magas a kcal és a szh tartalma)
Semmi bajom.
Nem is érzek semmilyen mellékhatást, sem étvágyfokozást sem egyebet.
Tesztelni kell őket és figyelni a reakciót.
Én már vagy 8 félét használtam és használok, és egyiktől sem volt és nincs is bajom.
A cukor narancsbőrösít, legyen az gyümölcscukor vagy répacukor.
Apró, szinte észrevehetetlen adagokban lehet használni a cukrokat, de mondjuk én 2-3 l teát iszok naponta- ha azt mindet cukroznám???
Nem havi 2 kg cukrot kell bevinni, hanem 6 hónap alatt max. 1-et és nincs gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!