Fontos! Mit tudnék tenni a zugevés ellen?
Vagy foglald el magad valamivel - pl ha hazaérsz, ne tévézz, hanem valami olyat csinálj, amihez a kezed is kell ésközben nem tudsz enni. Ugynais az a fö gond a te esetedben, hogy a tv és a nassolás össze van kapcsolva benned, ezen kivül mindkettöt csak unalomból teszed.
Ha a tv-kaja helyett pl barkácsolsz valamit, vagy rajzolsz, zenélsz, stb. akkor nincs lehetöséged közben enni.
Ne legyen otthon sokk kaja, ha nincs mit csipegetni, akkor nem tudsz eszegetni.
A passzív tevékenységeket kell mérsékelni, mivel ezekhez kötötted a kajálást, ahogy az első is írta. Erről nehéz leszokni, feltételes reflexként működik már. Én általánosban és középsuliban úgy jártam haza, hogy rögtön utána pisiltem, mivel az iskolai mosdót inkább nem használtam, sok időbe telt, míg már nem volt meg ok nélkül az inger, amikor a bejárati ajtóhoz értem.
Az összekapcsolt szokásokat kell elhagyni, másként nagyon nehéz leszokni erröl.
Én 35 éve hagytam abba cigit, de még ma is, ha nagy ritkán kávét iszom, eszembe jut, hogy ilyenkor kellene egy cigi. Ennek az oka, hogy régen a kávé és a cigi mindig együtt volt, és ezt a kapcsolást nem lehet teljesen megszüntetni.
Az egészban az a legfurcsább, hoyg ha 10 m-en belül valaki dohanyzik, akkor rosszul leszek és migrénrohamot kapok - tehát még véletlen sem birnék rágyújtani, mégis átvillan a fejemben minden alkalommal ez a gondolat.
Erről lehet nagyon hosszan beszélni, pszichológus szemmel megközelíteni.. biztos hogy vannak a rossz szokásminták, berögzülések feloldására..
Én nem túl szofisztikált dolgot ajánlok: egy időre térj át az időszakos böjtre (nézz utána) vagy napi 1 étkezésre (ami nem, nem egészségtelen kivéve akkor, ha az ember szemetet eszik, de akkor a napi 2-4-6 étkezés is ártalmas lesz).
Aki egyszer eszik, és ehhez köti magát mert szeretné ha erre átszokna a szervezete, az nem csinál zugevést.. mert akkor túllépi az étkezésszámot. Intermittent fastingnál meg.. mondjuk 10 és 16 óra között eszel. Mondjuk, lehet 10 és 18 is. Hát zugegyél, abban a 8 órában ha jólesik..
De ha már FOGYÓkúra topik, miket eszel? Mert ha bedobsz párszáz kalóriát szalonnával, zöldségekkel, vagy teszem azt legyen ch de.. almával, az azért nem olyan gáz. Fogyás szempontjából, meg más szempontból sem. Míg ha betolsz tejeslisztes sütit vagy csokit, az azért egészen más kategória.
Fordulj pszichológushoz, ha sokadik próbálkozásra sem tudod kontrollálni. Ez ugyanis evészavar, hasonló a bulémiához, csak nálad a bűntudat feloldására még nem jenet meg a purgálás (hányás, hashajtózás).
Először próbálj tv nézés helyett takarítani, edzeni, elmenni sétálni, mindegy, de ha valaki pl. a piáról akar leszokni, az sem úgy csinálja, hogy kocsmába jár, hanem elkerüli a kapcsolati úgymond forró pontokat.
Ne menjünk most bele, hogy ezt mi minden háttérben meghúzódó feloldatlan szorongás váltja ki, erre lenne jó a pszichológus, aki az okokat is megkeresné, nem csak az okozattal foglalkozna.
De ha még nem akarsz szakemberhez fordulni, akkor szorongásoldás gyanánt kezdj el naplót írni(írásterápia) vagy rajzolni, festeni(művészetterápia), alkotó folyamatokat végezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!