Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Eritirolt helyettesíthetem...

Eritirolt helyettesíthetem nyírfacukorral?

Figyelt kérdés
Találtam egy oldalt, ahol finomnak tűnő szénhidrátszegény süti receptek vannak. Mindenhol ezt azt eritirolt írják hozzávalóbak. De úgy veszem észre ezt édesítésnek szánják. Akkor j helyette a nyírfacukor is?

2015. máj. 27. 12:14
 1/6 anonim ***** válasza:

Írni akartam, de közben ezt az okosságot (remélem az!) találtam:

[link]

2015. máj. 27. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Bármelyiket használhatod. A nyírfacukor kicsit finomabb, leginkább szőlőcukorízű, viszont az eritrit szénhidráttartalma szinte egyáltalán nem hasznosul. Az áruk hasonló, én icipicit drágábban veszem az eritritet, de olcsóbban, mint a kókuszcukrot, ami még mindig olcsóbb, mint a termelői akácméz... Ezek a cukraink és mindnek megvan az előnye.
2015. máj. 27. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Igen, a xilit(=nyírfacukor) és az eritrit kb ugyanúgy használható, az eritritnek valóban kisebb a kalóriatartalma. Bizonyos receptekben egyiknek vagy másiknak lehet (szúrós) mellékíze. Nálunk pl a bejgliben jött ez elő.
2015. máj. 27. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Emberfüggő a hasmenés, a mellékíz, de még a szükséges mennyiség is. Én sosem éreztem mellékízét a xilitnek vagy eritritnek. A steviával viszont ki lehetne kergetni a világból. Az eritrit mindössze szörnyen édes számomra, ha túl sokat teszek valamibe s nem keverem el. Pedig magában meg tudom enni, fura. A legkevésbé számomra a méz édesít, eritritből kevesebb kell :) A párom viszont a steviával kevert xilitet nem érzi olyan sokkal édesebbnek a sima xilitnél (hivatalosan 4-szer édesebb, a páromnak max. 2-szer, én rá se nézek, mert iszonyú az íze a stevia miatt). Szóval bonyolult dolgok ezek, főleg, hogy mindkettőnknek drasztikusan lecsökkent az édesigénye. A páromat nem értem, mert ő nagy mennyiségben eszi a xilitet.


A lényeg, hogy recepteknél óvatosan és ízlés szerint édesítsünk. A papírforma és az egyéni ízlés igencsak eltérhet.

2015. máj. 27. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Még egy kérdés vajon a mandulaliszt helyett baj ha tönkölylisztet használok?
2015. máj. 27. 14:27
 6/6 anonim ***** válasza:

Fogalmam sincs, milyen változásokat okoz az eredményben a mandulaliszt helyett a tönkölyliszt, de köszönő viszonyban sincs egymással a kettő. A tönkölyliszt gluténtartalmú (nem annyira, mint a normál búzaliszt, amennyire tudom) szénhidrátbomba, a mandulaliszt nem, árban ugye erősen eltérnek (ezért nem nagyon ismerem a mandulalisztet, extrém drága nekem, egyszer akciósan vettem, nem győzött meg. tönkölylisztet nem eszem, de a párom néha igen). Az íze egyiknek sem jellegzetes.

Miben akarod cserélni? Kenyérben ugye a gluténes lisztekhez élesztőt használunk, a mandulaliszt esetében pedig max. sütőport/szódabikarbónát, bár ha elég tojásos, akkor az sem kell. A párom nudlit készít tönkölyből, az bizonyára működne mandulaliszttel is, de nem tudom, más arány kellene-e. Amikor rizsliszttel "helyettesítettem" olajos magvat kenyérben, akkor hasonló mennyiséget használtam s meglepően jól működött, hiába volt teljesen más az összetétel. Bizonyára ki kell tapasztalni a dolgot.

2015. máj. 27. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!