Eritirolt helyettesíthetem nyírfacukorral?
Írni akartam, de közben ezt az okosságot (remélem az!) találtam:
Emberfüggő a hasmenés, a mellékíz, de még a szükséges mennyiség is. Én sosem éreztem mellékízét a xilitnek vagy eritritnek. A steviával viszont ki lehetne kergetni a világból. Az eritrit mindössze szörnyen édes számomra, ha túl sokat teszek valamibe s nem keverem el. Pedig magában meg tudom enni, fura. A legkevésbé számomra a méz édesít, eritritből kevesebb kell :) A párom viszont a steviával kevert xilitet nem érzi olyan sokkal édesebbnek a sima xilitnél (hivatalosan 4-szer édesebb, a páromnak max. 2-szer, én rá se nézek, mert iszonyú az íze a stevia miatt). Szóval bonyolult dolgok ezek, főleg, hogy mindkettőnknek drasztikusan lecsökkent az édesigénye. A páromat nem értem, mert ő nagy mennyiségben eszi a xilitet.
A lényeg, hogy recepteknél óvatosan és ízlés szerint édesítsünk. A papírforma és az egyéni ízlés igencsak eltérhet.
Fogalmam sincs, milyen változásokat okoz az eredményben a mandulaliszt helyett a tönkölyliszt, de köszönő viszonyban sincs egymással a kettő. A tönkölyliszt gluténtartalmú (nem annyira, mint a normál búzaliszt, amennyire tudom) szénhidrátbomba, a mandulaliszt nem, árban ugye erősen eltérnek (ezért nem nagyon ismerem a mandulalisztet, extrém drága nekem, egyszer akciósan vettem, nem győzött meg. tönkölylisztet nem eszem, de a párom néha igen). Az íze egyiknek sem jellegzetes.
Miben akarod cserélni? Kenyérben ugye a gluténes lisztekhez élesztőt használunk, a mandulaliszt esetében pedig max. sütőport/szódabikarbónát, bár ha elég tojásos, akkor az sem kell. A párom nudlit készít tönkölyből, az bizonyára működne mandulaliszttel is, de nem tudom, más arány kellene-e. Amikor rizsliszttel "helyettesítettem" olajos magvat kenyérben, akkor hasonló mennyiséget használtam s meglepően jól működött, hiába volt teljesen más az összetétel. Bizonyára ki kell tapasztalni a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!