Miért ilyen alacsony azoknak a biokémiai intelligenciája akik fogyókúrára adják a fejüket?
pl a keményítő nem cukor...
az hogy mi a cukor azt meg majd ő elönti
nem zavarja hogy ez egy szerves kémiai definíció
szóval a tanult emberek mind sznobok... érthető
a föld lapos köszöntem
Ne haragudj, de biokémia... kémia órám 10.-es koromban volt utoljára.
Nekem pl. a legnagyobb bajom az, hogy mindenki mást mond, és mindenki testépítő diétát/edzésmódot akar mindenkinek lenyomni a torkán. Mást mond a háziorvos, a dietetikus, a tudományos cikkek, a shopbuilder.
Láttam egy BBC dokumentumfilmet, a konklúzió az volt, hogy a cukor rosszabb, mint a zsír. És hogy ami zsírszegény, azt zsír helyett cukorral nyomják tele. De akkor ez most engem, az egyszerű, biokémiában járatlan embert hogy érint?
Hát mondjuk a keményítő tényleg nem cukor. Szénhidrát.
Az emberek általában semmilyen tudományban nem járatosak, nem túl meglepő, hogy a biokémiában sem.
a szénhidrát azt jelenti hogy cukor
azt hitték a szén hidrátjai ezek a vegyületek, mert a konstitúciójuk Cn(H2O)n, de ezek igazából polihidroxi vegyületek (OH csoportok a szeneken) és egy oxocsoport (=O és és lehet akkor ketóz vagy aldóz)
A keményítő összetett cukor, a cukor szűken értelmezett fogalmában nincs benne, a tágban igen.
De engem nem az zavar, hogy ezt nem tudja valaki, ennél sokkal alapvetőbb bajok szoktak lenni... De én se voltam valami tájékozott ifjan. Senki sem tanította meg nekem a fontos dolgokat a táplálkozással kapcsolatban.
A szénhidrátokon belül a monoszacharidokat és a diszacharidokat nevezik cukornak. De ezek mellett például a cellulóz is szénhidrát, egy poliszacharid, ami teljesen emészthetetlen az ember számára. Sőt a kitin is egy poliszacharid, tehát szénhidrát. Remélem, azért sem a cellulózt, sem a kitint nem neveznéd cukornak...
Szóval maradjunk abban, hogy jó oka van a szénhidrátok és a cukrok fogalmának elválasztásának.
Persze ez nem változtat azon, hogy a legtöbb fogyókúrázónak fogalma sincs a biokémiáról.
tágabb értelemben véve a cellulóz is cukor, csak más konformációjú glükózgyűrűkből készül a makromolekula
vannak azért lebontók amik kevésbé szemérmesek, és megemésztik a cellulózt is
a kitin pedig csak abban az értelemben nem cukor, amennyiben mondjuk a deoxicukrok sem azok (mert mondjuk más ligandumuk van még cukrok szerintem)
mindegy, a lényeg, hogy úgy van kezelve a szénhidrát, mintha nem is ugyan azokra a monocukrokra lehetne visszavezetni az összeset
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!