Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Igaz az, hogy fogyókúra alatt...

Igaz az, hogy fogyókúra alatt a szervezet nem a zsírhoz nyúl először, hanem az izomzathoz?

Figyelt kérdés
Egy edzőtől hallottam, hogy fogyókúra alatt proteint kell inni, mert a szervezet nem a zsírt kezdi el lebontani először hanem az izomzatot...ez nekem nagyon nem világos. Valaki el tudja magyarázni hogy miért igaz/nem igaz?
2015. máj. 3. 21:25
 1/8 anonim ***** válasza:
Az izmot sokkal könnyebben lebontja, így ahhoz nyúl először. A zsírhoz makacsul ragaszkodik. Olvasd el a "sárga kapszulát".
2015. máj. 3. 21:42
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Izomzat fenntartása drága, könnyen bontható, és nem is olyan "hasznos" éhezős időkben, mint a zsír, így elsőnek az megy. Mindig lesz valamennyi izomveszteség is, amikor testzsírt csökkentesz.
2015. máj. 3. 21:55
 3/8 A kérdező kommentje:
Tehát akkor az izomzattal zsír is megy le, ugye? Nem vagyok nagy zseni a témában, pár kilótól (5-7) szeretnék megszabadulni, tehát nagyon nem is merülnék bele a témába, csak elsőre aggasztó volt, hogy amit eddig fogytam, talán nem is zsír? Nem csináltam kb semmit?
2015. máj. 3. 21:59
 4/8 anonim ***** válasza:

Ez csak akkor igaz, ha nem juttatod a szervezeted elegendő tápanyagokhoz.

Ha a szénhidrátbevitelt csökkented, és emellett aerob edzést végzel, akkor zsírból fogysz.

De ha nem viszel be annyi fehérjét, ami az izmok ellátásához kell, akkor a szervezeted elkezdi bontani. Két okból.

- Egyrészt ebből fedezi a szükségleteit. Zsírból nem tud fehérjét nyerni.

- Másrészt pedig felkészül a koplalásodra, csak annyi izmot tart fenn, amit a bevitt fehérje el tud látni.

Proteint akkor kell inni, ha a táplálék nem fedezi a fehérjeigényt. De inkább arra kell törekedni, hogy kajából vidd be!

2015. máj. 3. 22:55
 5/8 anonim ***** válasza:
Ez igy ebben a formaban baromsag.
2015. máj. 3. 23:10
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem lehet ilyen sarkítva, leegyszerűsítve kezelni a kérdést.

Mindenkinek a szervezete használ fel zsírt, az elhízás már komoly anyagcsere/hormonális zavar, amikor romlik a zsírfelhasználás, többlet raktározás alakul ki.

De stimulált izomzat és elégséges táplálék bevitel mellett átlag emberekben nincsen afféle ijesztő izomlebontás, mint amitől a profi testépítők tartanak.

2015. máj. 3. 23:55
 7/8 anonim ***** válasza:

Az edzőnek igaza van.

Ezért kell úgy fogyózni, hogy rendes mennyiségű fehérjét viszel be és a zsírből, de főleg a szénhidrátból keveset eszel ÉS SPRTOLSZ MELLETTE.

A fehérje speciális tápanyag, mert:

1. csak az izmokban tudja a szervezet nagy mennyiségben felhalmozni

2. Viszont csak akkor halmozza fel, ha használod az izmodat, mert egyébként nincs rá szükség (nagyon "drága" a szervezetnek nagy izomzatot fenntartani és táplálni).

3. Ha csak keveset eszel hiányosan táplálkozol és nem sportolsz, akkor zsírből is fogysz, de izomból is, mivel az a) izmokban és más szervekben az elöregedett fehérjéket meg kell újítani, újra kell termelni, és ezt leginkább csak táplálékből lehet

b) vannak olyan aminosavak, amit csak kívülről lehet táplálékkal bevinni, a szervezet sehogy nem tudja beszerezni.

Ezért, ha nem használod és nem táplálod fehérjékkel az izomzatodat, akkor az elsorvad :(

2015. máj. 4. 17:08
 8/8 anonim ***** válasza:

"Ha csak keveset eszel hiányosan táplálkozol"

De a valódi fehérjeigénye a szervezetünknek nem kimondottan nagy. Az izomtömeg megőrzéséhez, nitrogénmérleg egyensúlyhoz valami 0,8 g/ttkg fehérje mennyiség elég. Zsírmentes testtömegre, ez egy 60 kilós nőnél mennyi lehet, kevesebb mint 60g, kb. zöldségekből is össze lehetne szedni (bár azért valamennyi állati eredetű fehérje jobb esetben szerintem minden nap mehetne)

2015. máj. 4. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!