A sajtoknak is nagy inzulinválaszt okoznak?
1. erről még mérési eredményeket nem láttam.. én nagyon hiányolok egy elérhető inzulin index táblázatot.. úgy tűnik viszont, hogy senki sem unatkozik eléggé hozzá, hogy elkészítse
2. [link]
" Az intenzív növekedési szakaszban lévő kisborjúnak a nagy inzulinválasz serkenti a növekedését, míg emberben inzulinrezisztenciát alakít ki. Időközben Carolyne Hoppe és munkacsoportja azt is kiderítették, hogy a tejben a tejsavó tartalmazza a nagy inzulinválaszt kiváltó fehérjét. Mivel a tejsavót a sajtgyártásban nem használják, ezért a sajt ebből a szempontból veszélytelen, viszont az összes többi tejtermék, mint túró, joghurt, tejföl hozzájárul a hiperinzulinizmus kialakulásához."
Na ez egy elmélet, lehet hogy így van, logika van ebben is, engem érdekelnének mérések.
3. nagy inzulinválaszú ételekkel is lehet ám fogyni, csak mivel az inzulin gátolja a glukagont és trigliceridképzést, raktározást okoz, így feltehetőleg csökkenti a felhasznált kalóriákat, hiszen gátolja a zsírégetést. Tehát elvileg csökkenti az anyagcserét, tehát elvileg csökkenti a kalóriadeficitet. Elvileg. Erre szoktam írni, hogy nem mindegy mit eszünk, mert az ételeink konkrétan a hormonrendszerünkre is hatással vannak.
Plusz a sok inzulin hatására nem csak raktározni kezdünk, de a raktározás miatt nyilván meg is éhezünk, hiszen leürül a vér cukortartalma. Most van aki ilyenkor eszik, és akkor jönnek a 2-3 óránkénti étkezések (tök fogyókúrásan hangzik) valaki meg nem eszik gyakran, és akkor valószínűbb, hogy kalória deficitben marad, de mondjuk éhesen.
Köszi a választ!
Sajnos PCOS vagyok és az inzulinszintemmel is baj van, ezért kell erre most nagyon odafigyelnem. Eddig mindig túrót vacsoráztam, nem is tudtam, hogy annak is ekkora inzulinnövelő hatása van!
Nem tudok nyilatkozni a túró inzulinhatásáról.
Károsnak tartjuk a kazein miatt, elvileg magas az inzulin igénye, de.. miért nincs egy csomó mérés?
Most néztem, sima enzimes kitekkel lehetne pár óra alatt inzulinszintet mérni a vérben.. pár hét alatt egy kutatócsoport egy csomó mérést elvégezhetne 10-20 önkéntesen, hogy a különböző tejtermékek mekkora inzulinválaszt okoznak náluk. Tök értelmes vizsgálat lenne. Ha élelmiszer pályán maradnék itthon, s nem menekülnék külföldre, még én is elvégeznék ilyen méréseket, csak ugye a tudományhoz pénz kell (és ennyiben marad is a tudomány valódi objektivitása szerintem)
A PCOS betegeknek forradalmi eredményeket adhatna egy megfelelő inzulin index élelmiszer táblázat megalkotása, ugyanis szűkebb körökben már van a hivatalos ajánlásoktól eltérő étkezési protokoll krónikus betegségekre, pl. pcos-re viszont amíg nincs ilyen II táblázat, addig a dietetika (és a betegségipar..) tarolhat a maga teljes kiőrlésű lisztes, tejtermékes demagógiájával. Hiszen nincs kellő mennyiségű objektív bizonyíték arra, hogy igen, 160g ch tartalmú teljes kiőrlésű péktermék valóban brutális (megbetegítő) módon feltolja az inzulinszintet. Hogy a joghurtka megbetegítő módon feltolja az inzulinszintet.
Nem vicces, hogy ha rákeresek akkor az egész interneten alig találni erről méréseket? A tejről van, igen. És a többi kajáról?
Láttam már olyan táblát, ahol a marha hús, hal magasabb II besorolást kapott. De az nem volt világos, hogy számszerűen mennyire? A fehérjéknek van inzulin válaszuk az biztos, ez zsírokkal és savanyúsággal (??) csökkenthető. Annyira jó téma lenne ám ezt kivizsgálni, és nem egy nagy wasisdas.
Sokszor nekem is hiányoznak a kísérletek, valós adatok. Egy csomó területen egyszerűen nincsenek. Jaj a fitát az olajos magvakban, még azt is írják, hogy mondjuk ebben a fajtában mennyi (nagyon szóródik), de hogy ebből mennyi szívódik fel és hogy hat rá a hőkezelés...? Ugyan. Engem pedig érdekelne, de ha ez a legnagyobb bajom, az még OK.
Az inzulinválaszokhoz nem értek, én is a tejről tudok. A kemény sajt nálam minimálisan megvan, mert kényelmes, mindig van itthon (a páromnak fontos) s legalább laktóztartalma szinte nincs is, a tej inzulinválasztól függetlenül sokkal alkalmatlanabb étel, a bolti amúgyis rossz volt már vagy 10 éve is, amikor még ittam olyat. A túró kefirrel nem hangzik jól, én tojást ennék, az is fehérje, csak jobb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!