Durva elhízás, életmódváltás. Ötletelünk együtt? Adjatok tanácsot kérlek!
Sziasztok!
Nem szépítem, kövér vagyok. Leírni sem merem, de kb. 30-35 kg-t kéne fogynom. Elhatároztam, hogy változtatok, elsősorban magam és a férjem miatt. Az étrendem egy részén már változtattam, de kellene még tanács.
Szóval az alap: PCOS. Ezt nem mondom, orvos mondja. Előtte is voltak súlyproblémáim, de a suliban sportoltam, nem volt gond, abbahagytam, jöttek fel a kilók, ami persze "nem nagy gáz", majd ledolgozom alapon rajtam is maradtak. Híztam, majd bejött a PCOS, amit kb. 4 évbe telt kideríteni.
Most jó ideje csökkentettem a szénhidrátot (160 grammos szénhidrát diéta), bár volt most egy hosszabb kiesés, de visszatérek. Tehát, nem koplalok. Régen csináltam, rájöttem, hogy baromság, nem vagyok rá hajlandó, szeretek is enni.
Magas rosttartalmú ételeket eszek, lecseréltem a fehér rizst, fehér kenyeret, fehér lisztet, cukrot. Barna rizs, rengeteg párolt zöldséggel, teljes kiörlésű barna vagy graham kenyér, graham és tönköly liszt, édesítő illetve ha nagyon kell (sütibe), akkor minimális barna cukor. Vettem kókuszzsírt, olivát. Kerülöm a krumplit, a tésztát, ha eszek, az is durum, csökkentettem a sertés hús mennyiségét, több csirke, hal.
Pl. ha panírozok, akkor liszt nélkül, a morzsa is teljes kiörlésű termékekből van (magam reszelem otthon a száraz kenyér maradékokat), többségében natúr csirke szelet.
Sok tojás, mint fehérje, zabpehely, néha joghurt, gyümölcs. Eszek édességet is, de teljes kiörlésűeket igyekszem fogyasztani.
Emellett próbálom visszahozni a mozgást, most heti kétszer másfél órára konditerembe járok, van benne futópad is és erőgép is (használ???), viszont eléggé el vagyok keseredve, mert kb. 100 m után meg kell állnom, mert vagy a vérnyomásom megy fel, vagy a lábizmom görcsöl be és minden lépés fáj.
Itthon van taposó gépem + 2 db másfél kg-s súlyzó (ezt ajándékba kaptam, de szeretnék 3 kg-t venni) + tervben van egy fitnesszlabda. Van, hogy reggelente mondjuk 20 percet tornázok (varzesh), + a fentiek kombinációja. Szeretnék futni is újra, természetesen nagy ambícióim nincsenek, megelégednék egyelőre 4-500 m-rel is, de vannak gondok, hiába van elhatározás, ha fizikailag még megterhelő.
A konditerembe, ahova járok, elliptikus tréner nincs sajnos, azért át kell mennem máshova valószínűleg.
Érdekelne, hogy vajon 3-4 hónap alatt azért 10-15 kg-tól meg tudnék-e szabadulni, ha betartom és főleg a mozgásra odafigyelek.
A legnagyobb gondom, hogy borzasztó nagy a hasam, az zavar a legjobban. Mit tegyek? Szeretném visszanyerni a régi formám, még csak 27 vagyok, nem gondolnám, hogy ennyire el kéne hanyagolnom magam.
Edzések után rettentő éhes vagyok, mit egyek utána? Azt gondolom, valamit kellene, de akkor annyira éhes vagyok, hogy megpusztulok.
Vizet többet iszok, eddig napi 3-4 pohár volt, nem is kívántam többet, most szoktatom magam a másfél - 2 literre.
Többször étkezem, igyekszem folyamatosan, hogy szinten tartsam az inzulin szintet is, mert erre is kell figyelnem, de baromi nehéz ennyi mindenre figyelni.
Várnám a tanácsokat, tapasztalatokat az étrenddel kapcsolatban. Nem, nem szeretnék csak rizsen és csirkén élni, inkább a meglévő alapanyagokat szeretném egészségesebbre váltani és inkább a mozgással és az életmódváltással fogyni. Nyilván ez csak egy töredéke, amit leírtam, de így is elég hosszúra sikeredett, de talán így egy picit jobban tudtok segíteni.
Köszönöm még egyszer!
Szia!
Elnézést kérek, de röviden fogok válaszolni, de kérlek szépen ezt ne érezd személyed ellen irányulónak, támadónak! Nem szemrehányásból írom, pusztán most nem kezdek el mindent részletezni amiket én is, mások is részletezni szoktak /lehet majd más úgyis részletezi, leírja a saját szemléletét .. sőt, valószínű :)
Tehát, az általad feltett kérdésekre az előzőleg feltett több száz kérdés között rengetegben le lettek már írva a válaszok. Ez a rövid válasz, amin szeretném, ha nem bántódnál meg. De komolyan, ha érdekel, akkor elolvastad már az előző PCOS kérdéseket, fogyás kérdéseket.
Leírtuk már sokan, hogy az ember hús és zöldségevő.
Hogy 160g felszívódó szénhidrát nagyon sok egy anyagcserezavaros/hormonzavaros beteg embernek.
Itt jegyezném meg, vegyük észre, 4 év volt mire kiderítették a PCOS betegségedet orvosok. Én egy 24 éves semmi kis élelmiszermérnök vagyok, legyen most nevem Senki, és a kérdésedből már erre gondoltam volna, vagy 1. találkozásunkkor. Tehát ezt az apróságot tartsd a szemed előtt, amikor az én soraimat olvasod illetve amikor az orvosaid / orvostársadalom / hivatalos egészségügy kompetenciáját esetleg összehasonlítod (kinek van igaza, orvos biiiiztos jobban tudja stb. önámítások esetére írom ezt)
Tehát 160g ch sok. Mondjuk fokozatosan csökkentsd le 100 g körülire, lehet kevesebb is, csak ne egyik napról a másikra.
Rizsnél nekem mindegy hogy barna vagy fehér, én tisztított rizs pártján vagyok, nem kellenek a különböző káros anyagok a rizs héjában, mindenképpen elenyésző mennyiségben fogyasztható a rizs, de zsírral, zöldségekkel, hússal és savanyúsággal együtt néhány kanál belefér egy étkezéshez. Sokáig főtt aztán hűtőben tárolt rizs lenne a legjobb, így a keményítő tartalom szerkezeti átalakuláson megy át, s rezisztens keményítő lesz (valóban lassan felszívódó szénhidrát, nem csak kamu lassan felszívódó)
Teljes kiőrlésű gluténtartalmú lisztek nem. Szép is lenne :) Ezektől beteg a fél világ, és a beteg is ezt enné :)) Sem graham, sem más búzafajta, véletlen sem.
Ahogyan sütemény sem, legalábbis egy ideig. Azért nem olyan lassú a javulás, addig ki lehet bírni sütemény nélkül.
Kókuszzsír, oliva és a párolt/nyers zöldségek, na ezeket jó hogy vetted, mert ha rám hallgatsz akkor az étrended alapjai lesznek.
-
Durumlisztes tészta és fehér kenyér között semmiféle minőségi eltérés nincsen. Mielőtt misztikusan az egyik jobb vagy rosszabb lenne, és ilyen kellemetlen tévhit miatt nem tudnál meggyógyulni.
--
Húsból nyugodtan fogyaszthatsz olyat, amit a vallásod és az érzékenységed enged. Ha nincs hisztamin tüneted a sertés hústól, nem követsz valami korlátozó vallást, akkor fogyaszthatsz sertést. Természetesen lehetne törekedni a minél jobb forrásból származó sertés, szárnyas, hal fogyasztására.
Sok tojás tényleg mehet (ha nincs érzékenység, hisztamin intolerancia (bőrpír fogyasztás után))
Zab, joghurt, tk gabona lisztes édesség nincsta.
Az edzésed jó. Én csikungoztatnálak, de túl kevés helyen lehet igazi csikungot gyakorolni. Mehet a kardió és az erősítés, minél több, de csak fokozatosan. Fogyassz több vizet, több sót (minél tisztábbat) és magnéziumot (felszívódó formában, pl. Mg-citrát). Remélhetőleg a görcsödön segíteni fog, a vérnyomásod miatt szívem szerint ott állnék melletted, így csak annyit tudok mondani, légy óvatos, fokozatos edzésben. Étrend a vérnyomás szabályozásban is segíteni fog, a gyógyulással együtt.
Guggolj, ne fuss túlsúllyal. Ott van a taposógép, vagy konditeremben keress elliptikus trénert, ott nincsenek rázkódásnak kitéve az ízületeid. Preferáld ezeket aerob/kardió edzéshez. De nem kell emiatt termet váltanod.
8-10 kiló, igen, reális. Én azt mondom azzal, ha az én általam javasoltakat tartod és nem a primitív dietetikai 160-as gabonás szerencsétlenséget. Amit én nem írtam, az a kalóriakorlát. Nyilván ha valaki 4000 kcalt megeszik zöldségekből és zsírból, húsból az sokat nem fog fogyni. Én sosem voltam jó kalórialimit meghatározásában, de egy fogyni vágyó nőnek aligha kell 2000 kcal-nál több energia, ez elméleti felső határ, magam sem vagyok biztos benne. Én ennél nem ennék többet a helyedben, kezdetekkor.
Az étkezések mennyiségét fokozatosan vedd vissza 3-ra majd idővel kettőre. Az inzulinszint szintentartása 2 módon értelmezhető.
Alacsony szinten van (kevés étkezés, kevés szénhidrát, zsír alapú étkezés) - egészség
Magas szinten van, sok a csúcs (sok étkezés, sok szénhidrát, tejtermékek) - betegségek kialakulása, rezisztencia, gyulladások, pcos
Nem tudok röviden írni.
Én sokat tudnék írni a fogyásomról ami kb 30 kilót jelent nálam. És bizony én nagyon túlsúlyos voltam ami szinte gyerekkorom óta leginkább 10 éves koromtól kezdődött nagymértékben és nem tudom már biztosan de azt elmondom hogy 13-14 évesen már 100 kiló felett voltam mindössze 165 cm magasságommal ami szinte rengeteg! Elég brutálisan néztem ki 21 éves koromban is elég nagy malac voltam, de aztán jött egy lelki gond nálam amikor totál ki voltam akadva sok minden miatt hogy szinte semmi életem nincs, lépcsőzni sem bírtam már normálisan, és ez kihatott a munkámra, az otthoni teendőkre, nagyon lusta lettem, alig bírtam már normálisan mozdulni és ugye sokan undorodtak tőlem szinte lányok rám sem mertek nézni, ez is hatalmas pofonként ért engem. Igaz engem nyaggattak is hogy fogyjak, de nem hatott semmi, kényszer miatt mivel nem volt meg bennem az elhatározás meg néhány kedves szó kellett volna igazából amit csak egy bizonyos barát tudott nekem megadni, és persze a munkahelyem is adott egy löketet mert a súlyom egy része a munkám miatt ment le és akkor döbbentem rá hogy ha akkor ez ment akkor máskor is fog ha odafigyelek.
De ugye nekem ami nagyon kellett ehhez, az elhatározás és az odafigyelés.
Nagy diétás étrendbe ugyan nem kezdtem mert nálunk a családba másoknál is probléma volt főleg a cukor és koleszterin miatt, nekem ugye a sok nasit kellett elhagynom, és a mennyiségre kellett egy picit odafigyelnem, de nálam ami segített az a sport volt!
elkezdtem taposó gépezni és mellette nem végeztem súlyzós edzést, de mivel kellett az erősítés így belekezdtem a saját testsúlyos edzésbe pontosabban a fegyencedzésbe amiben sokan kételkednek de baromi hatásos volt nálam. Ugye fogytam, könnyebb lett a súlyom jobban elbírtam magam, jobban nézek ki, jobb ruháim lehetnek nadrágom mérete 6-7 számmal csökkent és már a legkisebb 36 os nadrágom is csak övvel marad rajtam ami egyben idegesít is hogy már megint igazítgathatom, másfelől örülök is hogy nem híztam hanem fogytam, végre rendesen lebírok guggolni, könnyebben mozgok, könnyebben tudok felmászni magasabb dolgokra, jobban megy a létrázás, nem félek már a magasságtól sem mert stabilabban tudok megmaradni a létrán. És ha megyek fel pár lépcsőfokot már nem kell fújtatnom mint a gőzmozdony. Ez piszok jó érzés ám, de ugyan akkor elég sok munkámba tellett. Fél évig mozogtam, hihetetlenül mentek le a kilók, meg a munkahelyi mozgás a sok séta a csarnokban ez napi 6-8 km minimum ami nagyon nagy szám ez mellett, és persze odafigyelek a kajára is egy picit nyilván. De megérte ennyit kínlódnom vele. Most jelenleg picit behúztam a kéziféket vissza is szedtem sajnos 2 kilót de ez mondjuk fél év alatt jött csak rám! Ami nem is baj mert a bőröm elkezdett lógni így közel 23 évesen még több esélyem van hogy visszahúzódik, de rengeteg helyen olvastam róla meg némi ismeretséggel tudtam beszélni egy plasztikai sebésszel aki mondta hogy meglehet csinálni a lógó bőrömet TB alapon némi plusz ráfizetéssel ami nem olyan vészes, de mondta hogy még nyugodtan várjak vele 25-26 éves koromig mert addig még húzódhat vissza és ez lassú folyamat ám! Másfelől ha belassítok akkor könnyebben is egy ez a dolog mert általában hirtelen fogyásnál lesz túl nagy a bőrfelesleg!
Szóval a taposó gépet használd mindenképp. A súlyzós edzéseket csinálhatod de ésszel ne nagy súlyokkal mert neked elég a szálkásítás nem kell tömegelned, de a súlyzós edzés nem természetes izomfejlődést okoz így sérülnek is, könnyebben lesz gyulladás stb.. A fegyencedzés ami saját testsúlyos könnyű részekkel kezdődik, amit mindenki megtud csinálni, és ugye jó mert serkenti a vérkeringést, beindítja a méregtelenítést, példának okáért nekem a lábemelés része volt az ami az évek óta tartó térdfájásom helyre rázta. Fájt ugyan de rátornáztattam és jobb lett, persze nem nehezedtem rá a súlyomra, akkor inkább kihagytam a taposó gépezést.
Nagyjából ennyi. Ha kérdésed van vagy érdekel még valami írj nyugodtan privátot, gyakran járok ide.
Látszik, hogy már értesz valamit a témához, ez jó kiindulópont :) Mondjuk a glutén nekem nem barátom, azzal a résszel nem szimpatizálok az étrendedben.
A 3 kilós súlyzó is kevés bizonyos gyakorlatokhoz, elég olcsón lehet kisebb tárcsás kézisúlyzópárt venni, nekem olyan van, csak használnom kéne sokkal többet. Vannak trükkös gyakorlatok, de bicepszre és hátra nem tudom, hogyan edzenék 3 kilósakkal, pedig igazán kezdő vagyok. Futni nekem se jó, de nem is muszáj. Nagyobbacska túlsúllyal nem is próbálnám.
Edzés után ehetsz a legbüntetlenebbül, persze ilyenkor is jobb értelmes ételeket. Annak nem olvastál utána, edzés mellett hogyan kell enni? Én nem vagyok jó forrás rá, így nem írok semmit, a Sport, mozgás témakörben viszont vannak hozzáértők.
A PCOS megint olyan téma, hogy nem kontárkodok bele, túl keveset hallottam róla ahhoz.
Nem tudok konkrétumot, mivel ilyen 'jelentéktelen' információkat, mint különböző táplálékok, fehérjeforrások inzulinszint emelő hatása (GI táblázathoz hasonlóan) egyszerűen nem lehet megtalálni. Én meg nem rendelkezem megfelelő vizsgálati kapacitással hozzá.
Igen, inzulinogén fehérjeforrásokat (tejtermékek, esetleg marha vagy hal hús) legalább időlegesen csökkenteni, minimalizálni lehetne.
Eleve a fehérje bevitelnél az egyénre szabás mellett a minimalizálás elvét kellene használni, legalább amíg az IR betegség fennáll.
Nekem a friss zöldségekben gazdag kalórialimites, fehérjekorlátos ketogén paleo lenne az étrendi ideám, ha valamit nagyon ajánlani szeretnék. De nem szeretek tukmálni, csak elképzelést, véleményt, javaslatot írok.
Szóval hal inzulinhatása, főleg fajtára bontva az egyelőre hiánycikknek tűnik.
Egy csomó érdekes dologról kevés az infó... Így legyen okos az ember :(
De a zsír jót tesz az ilyen fehérjék mellett is, nem? Dereng valami ilyesmi. S akkor, ha már muszáj fehérjét ennünk, zsírral éve jobb. Bár ha valaki minimalizálni akarja az inzulinválaszt, akkor eleve sok zsírt eszik s csak a minimális szénhidrátot és fehérjét, de attól még egy étkezés lehet zsírszegény.
Nem tudom biztosan, hogy milyen mechanizmussal működik az inzulin elválasztás szénhidrátok és milyen mechanizmussal fehérjék - aminosavak esetén.
Ugye ez érdekes, mert inzulin elválasztást talán már az édes íz is okoz, vagy az étel - inger (de az is lehet, hogy ez kamu, már nem is igazán értem)
Aztán a gyomorból továbbhaladó tápanyagok.. a vérbe jutó cukor biztosan hat, de szerintem már előtte is lehet inzulin hatás.
És a zsír miért csökkenti az inzulin választ? És a savanyúságok miért csökkentik? A gyomorsav eleve erősen savas.
Ezek vajon mérésen alapuló észrevételek, vagy csak szájhagyományok?
Én is sok mindenről elmondom, hogy nem tudom eléggé részletesen. Most az más kérdés, hogy a corvinus étk-n tarthatnék képzést az oktatóknak, de azért számomra is hiányoznak még részletek..
Hallgass az elsőre, jókat írt. Amiről én tudom hogy alacsony a GIje de megdobja az inzulinszintet az a joghurt és a földimogyoró. Nem helyettesíteni kell a magas GI-jű kajákat, hanem elhagyni.
3-4 hónap alatt le lehet adni 10-15 kilót, de ha csak 8-10 megy le az is szép eredmény. Most még ne fuss, ártana nagyon az ízületeidnek. Emelkedőn való séta kicsit előkészítheti ezt a fajta megterhelést, és ha már lement az első 15 kg menni fog a futás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!